öncelikle herkesin mübarek kurban bayramını kutlar,iyi seneler dilerim.
dün otomatik form oluşturmayla ilgili soru yazmıştım, sabanakaman arkaşımızın cevabına istinaden marco cantu'nun kitabını aldım ama ilk izlenimim sonuç alamayacağım yönünde(formda oluşturulacak bileşenlerin eventlerini kullanıyorum).sanırım benim koddan önce raporlama ile ilgili kurgu yardımına ihtiyacım var.bir projeyi bitirip kullanıcılara dağıttık diyelim.sonradan talep edilecek ve kullanıcıların yapamayacağı raporları, projeye gömmeden nasıl bir yöntemle üretmek gerekir.mesela ben rapor paremetre ekranı için bir form oluşturuyorum, o formda kullanılan nesnelerin değerinden kıstasla sql cümlesi oluşturup zreportla tasarladığım raporu print ediyorum.bu yöntemde parametre form ekranı ve zreport componenti exe'nin içine gömülüyor.ama sonradan istenecek her raporu exe'ye gömmem hem exenin boyutunu arttıracak hemde update sıkıntısı olacaktır. buda amotörce bir kurguya benziyor. fastreport veya reportbuilder gibi rapor programlarıyla rapor kısmı runtime dizayn edilebiliyor ama rapor parametre formu oluşturma işini exe'ye yeni bir form gömmeden nasıl yaptırabilirim acaba. bir fikri olan varsa lütfen paylaşsın.(umarım anlatabilmişimdir.)
projelerde raporlama kurgusu nasıl olmalı
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
rapor parametrelerinden kastın nedir.filtreleme kriterlerimi?
aslında biz bu işi şöyle çözmeye çalıştık.Bir yemek üretim takip programı yazıyoruz oradada her müşteri değişik rapor isteyebiliyor, bazen bu rapor bikerelik oluyor, yok herzaman lazım olacak bir rapor ise bunu programa ekliyoruz diğer müşterilere versiyon update diye yüklüyoruz.lafı uzatmadan böyle arasıra kullanacakları veya bikere kullanacakları durumlar için programa sql editör koymuştuk.kodu biz txt dosyası olarak gönderiyoruz onlar txt dosyadan kodu açıp sorgu çalıştır deyince rapor oluşuyodu.gridi excele aktararak da yazdırıyorlardı.linkdeki videoda örneği var istersen bir bak..
http://www.tekkalem.com.tr
aslında biz bu işi şöyle çözmeye çalıştık.Bir yemek üretim takip programı yazıyoruz oradada her müşteri değişik rapor isteyebiliyor, bazen bu rapor bikerelik oluyor, yok herzaman lazım olacak bir rapor ise bunu programa ekliyoruz diğer müşterilere versiyon update diye yüklüyoruz.lafı uzatmadan böyle arasıra kullanacakları veya bikere kullanacakları durumlar için programa sql editör koymuştuk.kodu biz txt dosyası olarak gönderiyoruz onlar txt dosyadan kodu açıp sorgu çalıştır deyince rapor oluşuyodu.gridi excele aktararak da yazdırıyorlardı.linkdeki videoda örneği var istersen bir bak..
http://www.tekkalem.com.tr
rapor kriterinden , filtrelemeyi kasdettim. dediğin gibi kalıcı rapor için filtre ekranını exe'ye gömmek uzun vadeli çözüme benzemiyor.bir yolu olmalı diye düşünüyorum. mesela anaformdan çağrılan bir dll formunu filtre ekranını şeklinde tasarlayıp,kullanıcılara rapor diye bu dll'i göndermek gibi.ama bu seferde her rapor için dll formuna database bileşenleri koymak gerekirmi?(dbconnection,query,table vs)
eğer gerekecekse sistem çok yavaşlarmı? veya tahmin edilmeyen sorunlar çıkarmı?
eğer gerekecekse sistem çok yavaşlarmı? veya tahmin edilmeyen sorunlar çıkarmı?