Program yapımı için tavsiye istiyorum

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
murtaza
Üye

Program yapımı için tavsiye istiyorum

Mesaj gönderen murtaza »

Merhaba ,
çalıştığım işyerinde süt birliği kayıtlarının tutulduğu bir program var ama dos da çalışıyor.Ben bunu delphi 7 ile yapmak istiyorum.programda ilçeye bağlı köylerin ,toplayıcı ve üreticilerin kayıtları tutulacak.program özlük bilgileri, cari işlemler, raporlar ve veri kurtarma ana bölümlerinden oluşuyor.her köy için üretici kayıt tablosu olacak.
takıldığım nokta tablolardaki kayıtlar güncelenmeyecek istenilen tarihte rapor alınabilecek (geriye dönükte olabilir) özlük bilgileri bölümünde oluşturulacak müstahsil listesi yeni bilgiler girildiğinde eski ve yeni tablolar korunacak.programtek bir bilgisayarda çalıştırılacak.
bu konuda çok acemiyim.bu benim ilk programım olacak yardımlarınızı bekliyorum.
Hepinize iyi çalışmalar....
En son murtaza tarafından 04 Mar 2004 01:22 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Heyecana verdi gönülleri,
heyecanlı sesleri gönlümün.
Ben o nağmeden müteessirim
ki yok ihtimali terennümün...
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

oncelikle her bilgi girildiginde yeni tablo olusturmak gibi bir yontem olamayacagini belirtmek isterim.
Zaten cari islemler gibi hareket islemlerini tabloya kaydederken tarih alanı ile birlikte kayıt yaptıgınız taktride gecmise yonelik veya tarih araliginda rapor almanız mumkundur.

Ozluk bilgilerinden kasıt uretici veya toplayıcının adı, adresi, telefonu vs... bilgileri ise burada degisen adresten dolayi bu durumu da tutmak pek mantıklı gelmedi bana. Yani adamin 3 seneki adresini de gormek istiyorum ya da 5 sene onceki telefonu neymis gibi bir ihtiyac pek makul olmasa gerek. Ya da bu tarz cok ozel istekler varsa ona gore bir tablo tasarımı yapılabilir. Mesela bir aciklama alanı konulur. Eger adres degistiyse eski adresi oraya yapistirir kullanıcı yenisini de adres alanına girer.

Butun bunların dısında eger trigger destegi veren en azindan interbase veya firebird gibi bir veritabanı kullanırsanız o zaman biraz trigger yazarak istediginiz tabloda kim ne zaman neyi degistirmis ise bunun bilgisini bir tabloya atabilirsiniz....

kolay gelsin....
murtaza
Üye

Mesaj gönderen murtaza »

Merhaba ,

öncelikle cevabınız için teşekkürler.

özlük bilgileri 5 bölümden oluşuyor.köy bilgi girişi,toplayıcı bilgi girişi,firma bilgi girişi,müstahsil bilgi girişive müstahsil silme bunlar da mesela müstahsil bilgi girişinde her köyün toplayıcısına bağlı üreticilerin listesi var.üretici listelerinde her üretici için sıra no adı soyadı süt miktarı yağ oranı kuru madde ve satış fiyatı bilgileri var.bunlar aylık olarak düzenleniyor.
Local veritabanı olacağı için paradox u düşünüyorum.sizin tavsiyeniz nedir.
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Tavsiyem kesinlikle ve kesinlikle en azindan firebird'dur....
murtaza
Üye

Mesaj gönderen murtaza »

Tavsiyeniz için teşekkürler.

Firebirdle yapmaya çalışacağım.

iyi çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
İletişim:

Mesaj gönderen safak »

Bilgisayar programı yapmadan önce, bütün tabloları kağıt üzerinde oluşturun. Bilgi işleme sürecinin her adımını kağıt üzerindeki tablolarda yapın. Cevaplarını buradan üretin. Tek sorununuz bunlara hızlı bir şekilde erişmek olsun.

Firebird ve IBexpert yükleyin. Birkaç basit tablo oluşturun. Delphi ile bu tablolar üzerinde basit işlemler yapmayı deneyin. Kayıt girişi, silme, güncelleme, sorgulama gibi. Basit raporlar hazırlayın.

Kağıt üzerinde oluşturduğunuz düzeni bilgiayarda oluşturmaya çalışın.

Kolay Gelsin,
murtaza
Üye

Mesaj gönderen murtaza »

merhaba
şafak abi , tavsiyeleriniz için teşekkürler.

konu ile ilgili makaleleri inceleyerek adımlara başladım ancak bir noktada takıldım.Veri tabanını genel hatlarıyla oluşturdum.Bağlantıları bir türlü yapamadım.Datamodüle IBdatabase , IBTransaction ve IB dataset ekledim. database le trasactionı bağlıyorum veri tabanına da bağlanıyorum ancak dataset bağlantısında hata veriyor.hata kodunu yaz diyeceksiniz , su anda işyerinde olduğum için deneme şansım yok.eve gidince yazarım İnşaallah. Dataset editörü tıkladığımda Undetermine fields for database gibi bir hata mesajı yazıyor.editör açılıyor işlemleri yapıyorum OK leyince SQL Error mesajı veriyor.
Sitedeki makaleleri inceleyip ona göre adım adım uyguladım tekrar tekrar hep aynı hatayı verdi.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

İyi çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

ilk once selectSQL icin
select * from MUSTAHSIL order by MUS_NO benzeri bir sql cumlesi gir
sonra uzerinde sag tıkla dataset editoru ac
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
murtaza
Üye

Mesaj gönderen murtaza »

Merhaba

teşekkürler bide öyle yapacağım.

İyi çalışmalar.
murtaza
Üye

Mesaj gönderen murtaza »

Merhaba
Sitenin delphi veritabanı IBX bileşenleri makalesindeki sırayı izleyerek
projeyi oluşturdum.programı çalıştırdığımda hata verdi.

hata mesajı: Debugger Exception Notification

Project project1.exe raised exception class EAccessViolation with message
'Access violation at address 004A10AD in module 'project1.exe'. Read of address 00000064'. Process stopped.Use Step or Run to continue.

Programı tekrar çalıştırdığımda IBSQL bileşeni bölümünün combobox doldurulurken Formun onshow olayında verilen örnek kodda
" with Datamodule,DataModul.IBSQL1 do" ve "IBTransaction1.Commit;" kodlarında hata veriyor sanırım.
yardımlarınızı bekliyorum.
iyi çalışmalar..
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

murtaza yazdı: Project project1.exe raised exception class EAccessViolation with message
'Access violation at address 004A10AD in module 'project1.exe'. Read of address 00000064'. Process stopped.Use Step or Run to continue.
" with Datamodule,DataModul.IBSQL1 do" ve "IBTransaction1.Commit;"

kod çalıştığı sırada datamodulun henüz create edilmemiş.
hata ondan dolayıdır.

" with Datamodule,DataModul.IBSQL1 do" ve "IBTransaction1.Commit;"
satırındann önce datamodulun create edilmiş olduğundan emin olunuz.
murtaza
Üye

Mesaj gönderen murtaza »

S.A

bu seferde şöyle bir hata alıyorum:

Debugger Exception Notification
Project project1.exe raised exception class EIBInterbaseError with message 'Maximum user count exceeded.Contact your database administrator'.Process stopped.Use Step or Run to continue.

nerde hata yapıyorum acaba.

İyi çalışmalar