delphide Firebird e insert sorunum var

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
bunyaminkopdur
Üye

delphide Firebird e insert sorunum var

Mesaj gönderen bunyaminkopdur »

slm arkadaşlar benim bir sorunum var şimdi ben BDS2006 ve bileşen olarakta ZEOSDBO Query kullanıyorum normal sorgulamalarda sorun yok ama insert,next,first,last,edit gibi komutlarda bellek hatası oluşuyo bunları sql komutları ile denediğimde bu seferde EZSQLException with message 'cannot retrieve resultset data'
diye bi hata veriyo
kodum da şu

Kod: Tümünü seç

musteri_query.Close;
musteri_query.SQL.Clear;
musteri_query.SQL.Add('INSERT INTO MUSTERI( MUS_ADI, MUS_SOY, TCNO, TELNO, MUS_ADRES)VALUES (''atillas'', ''akoğlus'', ''12s23123'', ''123s12312'', ''asdfsslgagaşpısufgbaşpsudaşpsıufd'')');
musteri_query.ExecSQL;
musteri_query.Open;
tırnaklarda hata olabilir ben bunu direkt export ettim ama editlerde de sorun çıkardı firebird te yeniyim bu kod mysql de çalışıyo ama firebird de bi türlü çalıştıramadım görüşlerinizi bekliyorum...
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen bobasturk »

merhaba,

kodunu fb ye ulaşmada kullanılan arayüz olan ibexpert in script exc. denedinmi bilmiyorum ama ben il tablosunun scriptini çıkardığımda şöyle dönüyor,

Kod: Tümünü seç

INSERT INTO IL (SELF, ADI) VALUES (1, 'Adana');
belki sizin tırnaklardan veya delphi tarafında oluşturduğunuz sql satırlarından kaynaklanıyor olabilir. isterseniz ibexpertin scriptini inceleyerek delphi tarafını ona göre düzenleyebilirsiniz.

ne kadar yardımcı oldum bilemiyorum
kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Verdiğiniz INSERT komutu için musteri_query.ExecSQL; demişsiniz ve olay bitmiştir. Herhangi bir hata almamışsanız transaction bitiminde tablonuza yeni bir kayıt eklenecektir.

musteri_query.Open; kullanabilmeniz için bir SELECT sorgusu olmalı :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
bunyaminkopdur
Üye

ben fire bird için Interbase&Firebird Development Studio programını kullanıyorum sql scriptini direkt ordan aldım delphi ortamına uyarladım bu kod aynı bileşenle mysql sorun çıkarmıyor ama firebird de 'cannot retrieve resultset data' bu hatayı alıyorum yani ben firebird de yeni başladım 2.01 versiyonunu kurdum kullandığım programda sorunsuz çalışıyo ama aynı işlemleri delphi içersinden yapamıyorum zeos dan başka bir komponentte kullanmak istemiyorum aslında hızlı ve kararlı bağlantısı ve sql takibi çok güzel acaba zeos un bir ayarı felanmı var baktım ama bir dökümanda bulamadım birde Mercury Database Object
bileşeni mevcutmuş bu bileşen hakkında bilgi sahibi olanvarsa zeos mu Mercury Database Object hangisi daha iyi sonuç verir ama işte zeos bir bileşenle birsürü veritabanını destekliyo adamda sqlserver varsa direkt veri tabanımı onda oluşturabilirim yada mysql ama şu an firebird le başım belada :(
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Yukarıdaki cevabımı okumadığınız anlaşılıyor :!:
"cannot retrieve resultset data" hata mesajı döndürülecek bir sonuç olmadığında çıkar. INSERT sonucu nasıl bir sonuç bekliyordunuz :?:
musteri_query.Open; satırını silip deneyin. Çünkü .Open sadece SELECT... sorgularında kullanılır :idea:
bunyaminkopdur
Üye

rsimsek yazdı:Yukarıdaki cevabımı okumadığınız anlaşılıyor :!:
"cannot retrieve resultset data" hata mesajı döndürülecek bir sonuç olmadığında çıkar. INSERT sonucu nasıl bir sonuç bekliyordunuz :?:
musteri_query.Open; satırını silip deneyin. Çünkü .Open sadece SELECT... sorgularında kullanılır :idea:
rsimsek bey buradaki yazılan mesajların hepsini okuyorum yanlış anlaşılma olmasın sizin dediğinizi zaten ben biliyorum o satırı silmeyi unutmuşum sadece buraya yazarken neyse ben bunun neden kaynaklandığını çözdüm ama yine bir sorun var firebird de otomatik artan alan tanımlıyorum ama nedense veri kaydı yaparken bu alan otomatik artmıyo ve boş olmaması gerektiği içinde dolayısı ile sorun çıkartıyo ben manuel olarak yaptım ama ilerleyen zamanlarda sorun çıkaracağı malum table pack yaparken felan id leri baştan düzenlemem gerekecek gibi gözüküyo..
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

En büyük zaaf olaya biliyorum yanlışı ile başlamaktır :!: Aldığınız hatanız sebebi hatalı komut kullanmaktır. Bu tür gelişi güzel, deneme yanılma ile yazdıkça başka hataların olması da doğaldır :roll:

Ayrıca otomatik artan alanlarla ilgili mesajları araştırırsanız çözümlere ulaşabilir, biri burada :wink:
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye

Merhaba,

autoinc alanın triger ini yazmamışsındır veya ibexpert ile yaptın ise create triger çekini işaretlememiş olabilirsin. triger tetiklemeyince sayı artışı olmuyordur.

kolay gelsin

Resim
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye

pardon recep ustam. araya girmişim sanırım.

Resim
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Estağfirullah hocam ben de mesajı yazarken araya başka şeyler girince zaman uzadı böyle oldu :)