procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
Var
i : integer ;
Buton : TButton ;
begin
ListBox1.Items.Clear ;
for i := 1 to StrToInt(Edit1.Text) do
begin
buton := TButton.Create(Self);
Buton.Parent := Form1 ;
buton.Name := 'A'+IntToStr(i) ;
ListBox1.Items.Add('A'+IntToStr(i)) ;
end;
end;
Bu butonların name'lerini " 'A'+IntToStr(i) " şeklinde veriyor ve Listbox'a listeliyorum.
Bundan sonra butonların ismi A1,A2,A3 vs.şeklinde oluyorya ben bu butonları çalışma zamanı nasıl kullanabilirim.Mesela A1 butonunun caption'ını,Left'ini vs. nasıl değiştirebilirim.
Teşekkürler.
akıllanma , aklını başına toplama , toparlanma , kendisini derleme bu dünyaya ait bir vazife.
ahirette nasıl olsa aklın başına gelecek.
ALUCARD beni yanlış anladın kardeş.Butonun Caption'ını ,Left'ini,Top'unu vs. butonun bütün özelliklerini create ederken ayarlayabilirim.O sorun değil.Sorun şu:
Diyelim Formda iki tane Buton var.Button1'in click'ine yukarıdaki kodu yazdın ve 10 tane yeni buton create ettin.Create ettiğin bu butonların özelliklerini örneğin caption'ını Button2'nin click'inde nasıl değiştirirsin.Create ettiğin butonların name'leri A1,A2... vs olacak ama bu butonlara
A1.Caption := 'Deneme' ; yazarak ulaşamazsın.Sorun bu.Bu butonlara nasıl ulaşırsın.
akıllanma , aklını başına toplama , toparlanma , kendisini derleme bu dünyaya ait bir vazife.
Sorunu tam olarak bende anlayamadım..
Anladığım kadarıyla create ettiğin buttonlara onclick vs gibi olaylar eklemek istiyorsun ve button a nesne olarak erişmek istiyorsun..
Aşağaıdaki kod ile bu işlemleri yapabilirsin..
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
i : Integer;
buton : TButton;
begin
for i := 1 to 5 do
begin
buton := TButton.Create(Self);
Buton.Parent := Form1 ;
buton.Name := 'A'+IntToStr(i) ;
buton.caption:='deneme';
buton.left:=30;
buton.OnClick := XButtonClick;
end;
end;
procedure TForm1.XButtonClick(Sender: TObject);
begin
ShowMessage((Sender as TButton).Caption);
end;
Evet arkadaşlar ben tam anlatamadım.Şimdi,
Form üzerinde sadece bir tane buton var.Bu butonun Click'ine yukarıdaki kodu yazıyorum.Programı çalıştırıyorum.Butona tıklayarak yeni 5 tane daha buton create ediyorum.Bu create ettiğim butonların name'leri sırasılya A1,A2,A3..... vs. oluyor.
Şimdi yeni create ettiğim bu butonlara FormClick'ten nasıl ulaşabilirim.Örneğin sadece A3 name'ine sahip butonun caption'ını veya left'ini FormClick'ten nasıl değiştiririm.