Delphi7, fb 1,5 ve fastreport 4 kullanıyorum. yaptığım çalışmada matbu formlara vt ye girilen verilerden o anki üzerinde bulunan kaydın çıktısını alıyorum. malum matbu formlarda yazıcı fonksiyonu ve matbu formun basamı durumu raporda text lerin duruş yerini etkileyebiliyor. ayrı bir ayar formu yapma yerine frxdesigner bileşenini kullanayım dedim ve uyguladım. RunTime esnasında rapor üzerine bırakılan nesnelerin yerlerini değiştirdiğim ve kaydettiğim zaman istediğim oluyor ayarlarının yani sağa sola kaydırma işlemini yapmış oluyorum ama bu seferde çok büyük bir sorun ortaya çıktı. sorun tasarlama esnasına geçildiğinde raporda bulunan kaydın yani veriyi de kaydetmesi. kullanıcı hangi kayda geçerse geçsin kayıt raporda aynı kalıyor. yani mehmet isimli kişide raporu tasarlayıp kaydedip çalıştırdıktan sonra artık rapor hep mehmet kalıyor. programı kapatıp açsanızda farketmiyor.
frxdbdataset i current ayarlıyorum.
frxdesigner i default ayarları ile kullanıyorum
raporu exe dosyası içinde bulunan raporlar dosyasından
runtime esnasında fastreport ta edit page özelliğini nasıl kullanmalıyım ki sorun yaşamayayım.
kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.
Arkadaşım bu rapor dosyanız bozulmuş, rapor önizleme ekanındayken tasarım dosyasını edit edip sonra kaydetmişsiniz, artık sürekli böyle gelir bunu yeniden dizayn etmeniz gerekiyor.
Ayrıca önizleme formundaki edit(PreviewOptions->AllowEdit=False) butonunu disable edin yoksa kullanıcıların da sürekli raporları bozma riskleri vardır. Benim başıma gelmişti daha önce.
EditPage özelliği ile bir raporun tasarımını değil baskı öncesi önizleme ekranındaki bilgileri değiştirebilirsiniz. Tasarımı değiştirmek için DesignReport metodunu kullanmanız gerekir.
Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
csunguray yazdı:EditPage özelliği ile bir raporun tasarımını değil baskı öncesi önizleme ekranındaki bilgileri değiştirebilirsiniz. Tasarımı değiştirmek için DesignReport metodunu kullanmanız gerekir.
Forma bir adet designer koyun ve
frxdesigner1.designreport ile raporu düzenleme alın. bu raporun şeklini değiştir. oysa siz ekrandaki çıktıyla oynuyorsunuyz ve sonra ki rapor gene ilk halilyle gelecek
evet datamodul formuma frxdesigner1 koymuştum zaten bu bileşeni koymadan edit page ayarına girememiştim.
biraz fazla olacağım ama ben raporu loadfromfile yöntemi ile çağırıyorum. çağırdığım bu raporu designer ile ayarlamak için ayrı bir buton ilemi çağırmalıyım designer e ayarlarını değiştirmek istediğim raporu nasıl yükleyebilirim. yoksa raporun ön izleme bölümüne mi buton koymalıyım. bu konuda biraz daha açıklama ihtiyacı duyuyorum.
ayrıca;
yukarıda bahsettiğim yol olmayınca uzun meşakkatli yola baş vurmuştum. şöyleki,
şeklinde. ayarlar tablosu oluşturdum ve form düzenledim. kişi bu ayarlar tablosu formunda gerekli uzunluğu girerek rapor üzerindeki nesnenin yerini değiştirmesini sağlamak istedim ama tasarım halinde left ve top değerleri çalışma esnasında farklı oldu değerler tasarımdaki görünen değerler ama çalıştırdığımda bütün nesneler bir araya toplanmış olduğunu gördüm. yöntemim yanlış mı acaba.
kolay gelsin
white rose açıklaman için teşekkür ederim. raporu load... ile çekiyordum ama designreport olayını çözememiştim. zira frxdesign1.designreport olarak yazdığımda kod hata veriyordu ve nasıl olacak diye düşünüyordum
deneyeceğim. kolay gelsin
zaman ayırıp yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. sorun istediğimiz gibi halloldu.
kolay gelsin