DBLookupComboBox boş değer problemim

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
RewriteRule
Üye

DBLookupComboBox boş değer problemim

Mesaj gönderen RewriteRule »

Merhaba,

Veritabanında değerleri sorgulayıp DBLookupComBox'a atabiliyorum ve değer seçtiğimde üzerinde işlem yapabiliyorum. Fakat DBLookupComboBox ilk açıldığında boş görünüyor ve ancak üzerine tıklayınca değerler listeleniyor. Benim istediğim form ilk yüklendiğinde DBLookupComboBox'lar ön tanımlı değerle görünsün.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
adnansirca
Üye

Mesaj gönderen adnansirca »

İyi çalışmalar.
Ön tanımlı değerlerden kastınız anlamadım ama ben projelerimde bu bileşenin OnCloseUp yordamından faydalanıyorum. Diğer türlü Change vb. olaylara atama yaptığınızda kayıtlar arasında dolaşırken bileşen kendini yeniliyor.
Tabi bunu göze alarak işlem yapabilirsiniz. Bunu da formun OnCreate olayına atama yaparak çözebilirsiniz bence.
Bir de ön tanımdan kastınız verileri almak ise bileşenin ya da yordamın bulunduğu formun Datamodule den sonra Create edilmesine dikkat edin.
RewriteRule
Üye

Merhaba,

Benim istediğim Form ilk yüklendiğinde DBLookupComboBox'lar boş görünmesin. 'Lütfen bir kategori seçiniz...' gibi bir yazı görünsün.
adnansirca
Üye

Anladım. Şu anda Delphi yanımda yok. Ama kullandığınız bileşen cxGrid ise sanırım Properties kısmında text yordamı mevcut. Buraya istediğinizi yazarak sorununuzu halledebilirsiniz. Ancak uzun zaman oldu bileşeni incelemeyeli. Belki de bu özelliği yoktur. DevExpress bileşenleri sizde mevcutsa bir bakın özellikler kısmına...
ikutluay
Üye

Mesaj gönderen ikutluay »

RewriteRule yazdı:Merhaba,

Benim istediğim Form ilk yüklendiğinde DBLookupComboBox'lar boş görünmesin. 'Lütfen bir kategori seçiniz...' gibi bir yazı görünsün.
veri duyarlı bşir nesne bunu nasıl yapsın ? çok mantıklı değil. özel komponentler hariç.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
adnansirca
Üye

Bir üstekki mesaja katılıyorum.
Ancak zorlama bir mantıkla #temp bir alan belirleyerek bu işlem yapılabilir.
Yani bileşen için bir temp field oluşturun ve varsayılan değerini '... ifade' ile doldurun. Diğer anlamıyla master detail den bağımsız bir tabloda bir alan oluşturun ve içeriğine ifadenizi yazın. Bileşenin ListSource ve Field kısmına bunu atayın. Daha sonra OnChange (ya da diğer yordamlara -OnCloseUp tavsiyemdir)yordamına kodla listeyi alacağınız gerçek alanı atayın. Bu bir çözüm olabilir.

DevExpress i evdeyken inceledim bu özelliği mevcut değilmiş.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
@rewriterule;
seninde bildiğin gibi dblookupcombobox listelediği kayıtları vt den alıyor.
ben olsam böyle bir şey için veritabanına id si "-1"(veya 0) olan bir kayıt açarım.
loojupcombo da görünecek alanada "Lütfen seçiniz" şeklinde bir mesaj girerim.
formun onshow olayındada lookupcomboboxun keyvalue özelliğinede "-1"(yada 0 vt de hangisini tanımladıysan) onu atarım.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
RewriteRule
Üye

kolay bir yöntem olduğu için aslangeri'nin yöntemini uyguladım. teşekkürler. diğer arkadaşlara da yardımcı oldukları için ayrıca teşekkür ederim.