Firebird 1.5X Server'i Vista'da çalıştırmak.(sorun çözüldü)

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Firebird 1.5X Server'i Vista'da çalıştırmak.(sorun çözüldü)

Mesaj gönderen NewMember »

Merhaba;
Firbird 1.5X serveri Vista kurulu bilgisayara kurduğumda programım lokalde sorunsuz çalışıyor ancak bu bilgisayara başka bir pcden (XP veya Vista kurulu) bağlanmaya çalışıldığında ise Pc bulunamadı hatası veriyor.

Programım Vistada Program files değilde kök dizinde bir klasöre kuruluyor.dolayısıyla data klasörü de orada.

Eğer Firebird 2.X kurulursa sorun olmuyor ancak şu an itibariyle 2.X sürümüne geçmemiz çok zor.Client ve/veya Server PC lerde vista kurulu ise Firebird 1.5X çalıştırmanın bir yolu varmı acaba?

Yoksa tek yol 2x mi?
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
En son NewMember tarafından 04 Oca 2008 01:01 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Güvenlik Duvarı (firewall) den gerekli (3050) nolu port açık mı?
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Evet abi açık.Zaten 2X kurunca sorun kalmıyor çalışıyor.1.5 ta bu sorun var.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
fb nin enson 1.5.5 sürümü çıktı.
onda vista ile ilgili düzenlemeler var sanırım onu bi dene istersen.
kolay gelsin
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
ikutluay
Üye

Mesaj gönderen ikutluay »

benim anlamadığım bu windows geriye uyumluluk için bir sürü takla atarken bu nasıl bir hatadır böyle.

@newmember

1.5 te backup alıp 2 kurduktan restore etseniz. 1.5 çalışmak zorundamı ?
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

ikutluay yazdı:benim anlamadığım bu windows geriye uyumluluk için bir sürü takla atarken bu nasıl bir hatadır böyle.

@newmember

1.5 te backup alıp 2 kurduktan restore etseniz. 1.5 çalışmak zorundamı ?
Söylediğiniz şey benim için şu aşamada zor.En son çare olmalı.

Yani buna varana kadar bu sorun çözülmeli bence.Her sorunda backup restore ile versiyon değiştirmek zorunda kalırsak vay halimize.

Programımın bi sürü kullanıcısı var ve de hepsine de bu işlemi yapmam çok zor.

Adama da şu şekilde yap demek olmuyor.
Artı=2.0 da tam olarak rayına oturmadıki...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

Sorun pek çok şeyden olabilir.

1. Firebird 2.0 rayına oturmadıki gibi bir ifade yanlış! Firebird 2.0.3'ü projelerinizde güvenle kullanabilirsiniz.

2. Vista güvenlik açsından insanı bezdirecek kadar, salak bir işletim sistemi. M$ a vur demişler, o da öldürmüş. Bağlanırken birkaç şeyi denemenizde fayda var :

- makinaya ping atabiliyor musunuz?
- firewall ve antivirüs varsa bunları devre dışı bırakıp bir deneyin.
- IB Expert gibi araçla bağlanmayı deneyin.
- Her iki makinaya da Firebird 1.5.5 kurup bir deneyin.

Halen hata almaya devam ediyorsanız, hatanın tamamını kodu ile birlikte ve firebird log'unun o günki kısmını buraya gönderin bir bakalım.

Firebird logu şu şekilde alabilirsiniz :

* IB Expertten Services kısmından Server Properties/Log kısmını açıp, Log kısmına geçin ve toolbardaki yeşil oka basın.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

mussimsek yazdı:Merhaba,

Sorun pek çok şeyden olabilir.

1. Firebird 2.0 rayına oturmadıki gibi bir ifade yanlış! Firebird 2.0.3'ü projelerinizde güvenle kullanabilirsiniz.

2. Vista güvenlik açsından insanı bezdirecek kadar, salak bir işletim sistemi. M$ a vur demişler, o da öldürmüş. Bağlanırken birkaç şeyi denemenizde fayda var :

- makinaya ping atabiliyor musunuz?
- firewall ve antivirüs varsa bunları devre dışı bırakıp bir deneyin.
- IB Expert gibi araçla bağlanmayı deneyin.
- Her iki makinaya da Firebird 1.5.5 kurup bir deneyin.

Halen hata almaya devam ediyorsanız, hatanın tamamını kodu ile birlikte ve firebird log'unun o günki kısmını buraya gönderin bir bakalım.

Firebird logu şu şekilde alabilirsiniz :

* IB Expertten Services kısmından Server Properties/Log kısmını açıp, Log kısmına geçin ve toolbardaki yeşil oka basın.

Kolay gelsin.
Adminim aslında söylediğiniz önerilerin çoğunu denedik ama diğerlerinide deneyip sonucu yazarım.

Ama sizin ve diğer arkadaşların yazdıklarından çıkardığım sonuç şu.
Firebird 1.5X Vista da çalışır.
çalışmıyorsa sizde bir hata vardır.
İnşallah öyledir.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Müşterim yeni makina almış ve bunun üzerindede tırıçka pardon :lol: Vista vardı.2-3 gün benide tırmalatmıştı.
Localde bile bağlanmak için \\makina adı.... şeklinde yani LAN da bağlanmak gibi bağlanmak gerekiyormuş. Bu FB nin bug ı bu arada FB 1.5.3 kurulu.
Diğer konuda ki sanırım sendekide aynısı Lan dan erişmek istediğin dosya ya yani fdb dosya sına erişim hakkını vermen gerekiyor.
LAN daki güvenlik benim için sorun olmadığından ben tam paylaşım açıp tüm korumaları iptal etmiştim, uzun süre olduğundan ve şu an vista olmadığından tam yerlerini söyliyemiyorum.
Ama tahminim sorunun dosyaya erişimin yada bilgisayara erişimin güvenlik yüzünden engelleniyor.

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

freeman35 yazdı:Müşterim yeni makina almış ve bunun üzerindede tırıçka pardon :lol: Vista vardı.2-3 gün benide tırmalatmıştı.
Localde bile bağlanmak için \\makina adı.... şeklinde yani LAN da bağlanmak gibi bağlanmak gerekiyormuş. Bu FB nin bug ı bu arada FB 1.5.3 kurulu.
Diğer konuda ki sanırım sendekide aynısı Lan dan erişmek istediğin dosya ya yani fdb dosya sına erişim hakkını vermen gerekiyor.
LAN daki güvenlik benim için sorun olmadığından ben tam paylaşım açıp tüm korumaları iptal etmiştim, uzun süre olduğundan ve şu an vista olmadığından tam yerlerini söyliyemiyorum.
Ama tahminim sorunun dosyaya erişimin yada bilgisayara erişimin güvenlik yüzünden engelleniyor.

Kolay gele
Merhaba;
Söylediğiniz gibi localde bile bğlanırken makina ip ni yazmakyada Localhost yazmak gerekiyor.

Diğer konuda ise erişim izni derken şunu mu kastediyorsunuz acaba.
Program ve Data klasörü Program Files klasörü içine kurulursa evet çalışmıyor.izin vermek gerekiyor.Ama böyle bir durumda sadece LAN için değil lokal de de çalışmıyor.

Ama ben olayı şu şekilde halletmiştim.Programı kök dizine direk C üzerine bir klasöre kurduruyordum ve çalışıyordu.Ancak Lokalde çalıştığını görünce LAN için denemeye ihtiyaç bile duymamıştım.Taki hata bildirimi gelene kadar.

Sizin söylediğiniz izin olayı bumudur.Yoksa başka birşeyden mi bahsediyorsunuz.(Vista hakkında çok fazla bilgim olmadığından tam anlayamadım.)
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Arkadaşlar.
Söylediğiniz gibi hata Firebird de değilmiş.
Sorun şuymuş.
Ben setup programıma küçük bir exe dahil etmiştim.Bu exe güvenlik duvarında fbserver.exe ye özel izin vererek bağlantı sağlama işini hallediyordu.

Ancak bu exe Vistada bu görevini yerine getiremediğinden dolayısıyla fbserver.exe ye izin veremediğinden clientlerden bağlantı sağlanamıyor.

Ancak diğer mesajımda da belirttiğim gibi Data klasörü Program Files içinde bir yerlerde olursa yine erişim sorunu meydana çıkıyor.Bu durumda bu dosyaya tam erişim izni vermek gerekiyor.yada bu dosyayı C de bir yerlere kurdurmak gerekiyor.

Bir diğer not:Firebird 1.5.3 vb. sürümler Vistada service olarak kurulduğunda şöyle bir sorun çıkıyor.Bir daha denetim masasını açamıyorsunuz.taki kaldırana kadar.

Ancak adminin söylediği gibi Firebird 1.5.5 sürümünde böyle bir sorun yok.Servis olarak ta kursanız sorunsuz çalışıyor.Denetim masasını kilitlemiyor.

Özet olarak;
1.Vista için Firebird 2X yada 1.5.5. sürümünü kullanmamız gerekiyor.(Servis olarak kurulmasında sakınca yok.)
2.Data klasörü ya kök dizinde olmalı, yada bu dosyaya tam erişim izni verilmeli.

İlgilenen herkese teşekkür ederim.
Kolay Gelsin.
Salih
Üye

Re: Firebird 1.5X Server'i Vista'da çalıştırmak.(sorun çözüldü)

Mesaj gönderen Salih »

Merhaba,

Ben de bir yıldır tırışka kullanıyorum malesef ve bir kaç aydır control panel e giremiyordum. İnternetten araştırdığımda sorunun temmuz ayındaki bir güncellemeden kaynaklandığını ve çözümünün bulunmadığını okumuştum ! Yukarıdaki mesajı okuyunca 1.5.5 kurdum ve control panel çalışmaya başladı.
Bu nedenle, mesajı yazan arkadaşlara teşekkürü borç bilir, saygılarımı sunarım...
Bir diğer not:Firebird 1.5.3 vb. sürümler Vistada service olarak kurulduğunda şöyle bir sorun çıkıyor.Bir daha denetim masasını açamıyorsunuz.taki kaldırana kadar.
Selamlar...
Sevgi, Saygı.....