SQL Express 2005 Otomatik Kurdurma

MS SQL Server veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
MyOsM
Üye

SQL Express 2005 Otomatik Kurdurma

Mesaj gönderen MyOsM »

sa. hayırlı cumalar cümleten

Benim bir sorunum var paylaşmak istedim sizlerle

Yazılımıyla uğraştığım bir proje var bu proje SQL express 2005 veritabanını kulanıyor. Program kurulumunda otomatik olarak istediğim ayarlarla SQL Expresside kurdurmak istiyorum

Kod: Tümünü seç

lpFile:='lib\tools\mssql\SQLEXPR32.exe';
lpparameters:='/qb ADDLOCAL=all SECURITYMODE=SQL SAPWD="123456" SQLAUTOSTART=1 DISABLENETWORKPROTOCOLS=0';
Satırıyla kendi programımın install i içersinden kurulumu gerçekleştiriyor.

Sorunum sa şu terminal kullanıcılarda olacağı için DISABLENETWORKPROTOCOLS=0 paremetresi ile network protocollerini açıyorum. terminal bağlantılar da hiç bir sıkıntı yaşamıyorum yalnız anamakinede attach ettiğim veri tabanı read-only gözüküyor.

DISABLENETWORKPROTOCOLS=0 da yapılanlar
Shared Memory, TCP/IP, Named Pipes = enable
DISABLENETWORKPROTOCOLS=1 da yapılanlar
Shared Memory=enable,
TCP/IP=disable,
Named Pipes = Enabled, local only

DISABLENETWORKPROTOCOLS=1 olarak kurduğumda da TCP ve Name Pipes elle açıp tüm ip 1433 portunu tanımlamadan ana makineye ulaşamıyorum.

Diğer bir hususta SQL express Server kurulumun bir sürü şey kuruyor.

benim kurmak istediğim SQL_Engine ve Client_Components ama "ADDLOCAL=" parematre olarak girdiğim de yine tamamını kuruyor.

;features you can install:
; SQL Server Database Services  SQL_Engine
; Data Files    SQL_Data_Files 
; Replication                         SQL_Replication
; Full-Text Search Engine             SQL_FullText
; Analysis Server                       Analysis_Server
; Data Files                          AnalysisDataFiles 
; Reporting Services                    RS_Server
; Report Manager                      RS_Web_Interface
; Notification Services   Notification_Services
; Engine Components       RS_Engine
; Client Components   NS_Client
; Integration Services           SQL_DTS
; Client Components*                    Client_Components
; Connectivity Components            Connectivity
; Management Tools                   SQL_Tools90
; Business Intelligence Development Studio SQL_WarehouseDevWorkbench
; Software Development Kit           SDK
; SQLXML Client Features             SQLXML
; Legacy Components                  Tools_Legacy
; Documentation and Samples*            SQL_Documentation
; SQL Server Books Online               SQL_BooksOnline
; Sample Databases                      SQL_DatabaseSamples
; AdventureWorks Sample OLTP            SQL_AdventureWorksSamples
; AdventureWorksDW Sample Data Warehouse SQL_AdventureWorksDWSamples
; AdventureWorks Sample OLAP            SQL_AdventureWorksASSamples
; Sample Code and Applications          SQL_Samples  
Programın hem ana makine de hep de terminallerde çalışabilmesi için minunum hangi paketleri kurmam gerekli ve nasıl bir komut satırında kurmalıyım ayrıca kullandığım SQL express install SP2 li.

saygılarımla
Gecenin en karanlık anı sabahın en yakın olduğu andır.
kahraman1285
Üye

Mesaj gönderen kahraman1285 »

Sayın @MyOsM

Bu sorunuz beni çok sevindirdi.Bende Ms SQL Server 2005 Express editions sürümünü otomatik olarak kurdurabilirmiyim diye araştırıyordum.
Sanırım siz başarmıssınız.

Malumunuz kısa bir süre önce @sabanakman hocam MSDE 2000 'nin Inno Setup ile kurulumunu anlatan bir makale yayımladı. viewtopic.php?t=22430
belki yardımcı olabilir.
Sorunum sa şu terminal kullanıcılarda olacağı için DISABLENETWORKPROTOCOLS=0 paremetresi ile network protocollerini açıyorum. terminal bağlantılar da hiç bir sıkıntı yaşamıyorum yalnız anamakinede attach ettiğim veri tabanı read-only gözüküyor.
sorununuz için veritabanınızı cd yada başka bir ortamdan yüklenecek bilgisayara kopyaladığınızda kullandığınız Install programınız veritabanı dosyalarınızın Attributes özelliğini değiştirmesi gerekmektedir. Bu tür sorunlar Cd den yapılan kopyalamalrda sıkça yaşanmaktadır.

Bende daha önce MSDE 2000' ni kendi yaptığım Install programında kurdurmuş ve veritabanını Attach etmeden önce Read Only özelliğini değiştirmiştim.

Attributes özelliğini nasıl değiştireceğiniz konusunda Google 'dan yardım alabilirsiniz.

Programın terminal makinelerde çalışması için terminal makineye herhangi bir paket yüklemek gerektiğini sanmıyorum sadece ADO Connection string 'inizde server adını terminal makinelerde kurulum yaparken kullanıcıya sorup öğrenerek bu sorunu halladeceğinizi düşünüyorum.

Programınızı ve Ms Sql Server 2005 Exp.ed. kurarken kullandığınız Install programı varmı yoksa kendi yazdığınız bir program ile mi kuruyorsunuz?

Kolay gelsin.
emrahgs
Üye

Re: SQL Express 2005 Otomatik Kurdurma

Mesaj gönderen emrahgs »

Arkadaşlar MsSql SErver 2005 express i
yukardaki parametrelerle otomatik kurmaya bi türlü yapamadım
daha doğrusu paremetreleri nasış göndereceğimi bilmiyorum
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Bu aralar tam da aramak üzere olduğum konu buydu, sorunun bulunduğu başlık isabet olmuş :bravo: . .exeyi parametreli çalıştırmak demek, çalıştırma komut satırı olarak .exe dosya adının yanına ilave bilgilerin eklenmesi demektir. Mesela çalıştıra cmd yazarak komut oratamında bir deneme yapmak gerekirse, gelen siyah (konsol) ekrana dır yazıp enter'a basıldığında bir çok dosya liste halinde listelenecektir. Bunun arkasında dır /p yazılırsa bu sefer liste ekranı doldurduğunda bekleyecektir ve sonraki sayfaya tuşa basıldığında gidecektir. Böylece dır komutu için /p parametresi gönderilmiş oldu. Parametreler programlara özel bilgilerdir, o programın dökümanından ulaşılabilir. Yukarıda da SQL Server 2005 Express Edition için sorgusuz sualsiz kurulumu sağlayan paramtreler anlatılmış böylece aşağıdaki kodlarla bu program çalışabilecektir.

uses ShellAPI;

function Calistir(const DosyaAdi:String;const Parametre:String='';CalismaYolu:String=''):Cardinal;
begin
  if CalismaYolu='' then ExtractFileName(DosyaAdi);
  Result:=ShellExecute(Application.Handle,'open',PChar(DosyaAdi),PChar(Parametre),PChar(CalismaYolu),SW_NORMAL);
end;
fonksiyonu kullanılarak

Calistir('SQLEXPR32.exe'); //--> Parametresiz direk çalışır

Calistir('SQLEXPR32.exe','/qb ADDLOCAL=all SECURITYMODE=SQL SAPWD="123456" SQLAUTOSTART=1 DISABLENETWORKPROTOCOLS=0');//-->Parametreli
çalışılabilinir veya

WinExec(PChar('SQLEXPR32.exe'),SW_NORMAL);//-->Parametresiz

WinExec(PChar('SQLEXPR32.exe /qb ADDLOCAL=all SECURITYMODE=SQL SAPWD="123456" SQLAUTOSTART=1 DISABLENETWORKPROTOCOLS=0'),SW_NORMAL);//Parametreli
gibi. Çalışacak programın yanına boşluk bırakarak gönderilecek parametre bilgileri ilave edilmesi sağlanmaktadır.
Şaban Şahin AKMAN

Mesaj gönderen emrahgs »

Teşekkürler
/qb ADDLOCAL="All" INSTANCENAME=SEVER SQLAUTOSTART=1 ADDUSERASADMIN=1 SQLBROWSERAUTOSTART=1 SQLCOLLATION="TURKISH_CI_AS" DISABLENETWORKPROTOCOLS=0 ERRORREPORTING=1

bu paremetrelerle otomatik kurdum
Aslında yapmak istediğim
ilk önce
windows installer ve dotnetfx in bilgisayarda kurulu olup olmadığını kontrol edecek eğer kurulu değilse
aynı şekilde bunlarıda kuracak
sonra sqlexpress32 yi ve daha sonrada SQLServer2005_SSMSEE yi kuracak
tam anlamıyla sorgusuz sualsiz sql sever kurulumu yapacak
şuan bunu araştırıyorum