gene buyuk harf sorunu
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
gene buyuk harf sorunu
merhaba...
memo1 text icindeki yazilarimin ilk harfini nokta bosluktan, iki nokta ust uste bosluk ve satirbasi paragraf isaretinden sonra buyuk yapmak istiyorum. soyle bir sey yaptim. fakat 2 sorun cikti meydana. tum 29 harfi boyle mi kodlamam lazim kisaca bir degisken ile nasil ayaparim.
bir de aynisini . noktadan sonra bosluk buyuk harf ; noktadan sonra bosluk buyuk harf paragraftan sonra buyuk harf olacak.
paragraf isaretini veremedim. stringreplace widestringreplace ne yapti isem okutamadim.
kisa bir yolunu bekliyorum ve paragraf isaretininasil okutacagim.
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, '. a', '. A') ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, ': a', ': A') ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text,'#13a', '#13A') ; //calismiyor
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, '. b', '. B') ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, ': b', ': B') ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text,'#13b', '#13B') ; //calismiyor
memo1 text icindeki yazilarimin ilk harfini nokta bosluktan, iki nokta ust uste bosluk ve satirbasi paragraf isaretinden sonra buyuk yapmak istiyorum. soyle bir sey yaptim. fakat 2 sorun cikti meydana. tum 29 harfi boyle mi kodlamam lazim kisaca bir degisken ile nasil ayaparim.
bir de aynisini . noktadan sonra bosluk buyuk harf ; noktadan sonra bosluk buyuk harf paragraftan sonra buyuk harf olacak.
paragraf isaretini veremedim. stringreplace widestringreplace ne yapti isem okutamadim.
kisa bir yolunu bekliyorum ve paragraf isaretininasil okutacagim.
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, '. a', '. A') ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, ': a', ': A') ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text,'#13a', '#13A') ; //calismiyor
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, '. b', '. B') ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, ': b', ': B') ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text,'#13b', '#13B') ; //calismiyor
Re: gene buyuk harf sorunu
#13 karakterini '#13' böyle yazarsan string olarak algılanır...#13+'b' gibi kullanmalısın....
tesekkurler. bu 29 harfin kisa bir yolu yokmu hepsini tek tek yazmak mi lazim. 29 tane noktali virgul 29 taen paragraf 29 tane noktadan sonra 87 tane yazmak mi lazim.
s.a.
harfleri tek tek yazmak yerine döngü ile yapabilirsin.
şoyle bişey olur
#97 = "a", #122 = 'z', #97-#32=#65='A'
bu kod sadece ingiliz alfabesindeki 28 harfi düzeltecektir. onun yerine iki string dizi tanımlayıp onlar üzerinde döngüyü sağlarsan daha güzel olur zannımca.
oda şöyle bişey olur.
böyle bişeyler olur.
kolay gelsin.
harfleri tek tek yazmak yerine döngü ile yapabilirsin.
şoyle bişey olur
Kod: Tümünü seç
for i:=97 to 122 do
begin
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, '. '+chr(i), '. '+chr(i-32)) ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, ': '+chr(i), ': '+chr(i-32)) ;
end;
bu kod sadece ingiliz alfabesindeki 28 harfi düzeltecektir. onun yerine iki string dizi tanımlayıp onlar üzerinde döngüyü sağlarsan daha güzel olur zannımca.
oda şöyle bişey olur.
Kod: Tümünü seç
const
kuccukler='abcçd......vyzxwq';//xwq sana kalmış
buyukler='ABCÇD.....VYZXWQ';
.....
begin
...
for i:=1 to length(kuccukler) do
begin
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, '. '+kuccukler[i], '. '+buyukler[i]) ;
...
end;
...
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
a.s cok tesekkur ederim işime cok yaradi ve calisti.
fakat paragraf isaretini enterlanan yerleri uygulayamadim.
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, '#13'+kuccukler, '#13'+buyukler) ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, #13+kuccukler, #13+buyukler) ;
bu iki kodda calismiyor.
fakat paragraf isaretini enterlanan yerleri uygulayamadim.
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, '#13'+kuccukler, '#13'+buyukler) ;
Memo1.Lines.Text := StringReplace(Memo1.Lines.Text, #13+kuccukler, #13+buyukler) ;
bu iki kodda calismiyor.
cevap burda...Battosai yazdı:#13 karakterini '#13' böyle yazarsan string olarak algılanır...#13+'b' gibi kullanmalısın....
ilk önce onu denemistim. her turlusunu yazdim olmuyor.
memo1.lines.text:=.....
satırına bir breakpoint koy bak bakalım enterdan #13 yanında ne yazıyor belki arada boşluk veya tab karakteride olduğu için olmuyordur.
satırına bir breakpoint koy bak bakalım enterdan #13 yanında ne yazıyor belki arada boşluk veya tab karakteride olduğu için olmuyordur.
#13 yerine bir de #10 dener misin
tesekkur ederim oldu.