Paneli Ortalamak
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- pasa_yasar
- Üye
Paneli Ortalamak
İyi günler;
formun ortasın saat tarih olan bir panel koydum. program tam ekran olunca veya farklı boyutlu ekranlarda panel sağda ,sola kayıyor. Panelin forma göre kendisini ortalamasını sağlayan özellik nedir veya bunu hangi paneli kullanarak yapabilirim.
formun ortasın saat tarih olan bir panel koydum. program tam ekran olunca veya farklı boyutlu ekranlarda panel sağda ,sola kayıyor. Panelin forma göre kendisini ortalamasını sağlayan özellik nedir veya bunu hangi paneli kullanarak yapabilirim.
- sabanakman
- Kıdemli Üye
Re: Paneli Ortalamak
Align ve Anchors özellikleri üzerinde çalışırsanız form boyutu değiştikçe bileşenlerin ekrandaki dizilimi bozulmayan formlar tasarlayabilirsiniz.
Şaban Şahin AKMAN
- pasa_yasar
- Üye
anchors ayarlarından left,right,top,bottom true yaptm fakat olmadı. alligin sağ sola çekemiyorum çünkü ortada kalması gerekiyor. Alcustom yaptım olmadı,none yaptım oda olmadı
form on resize olayına
yazın. Denemedim ama çalışması lazım 
Kod: Tümünü seç
with panel1 do
begin
Left:=(Form1.width div 2) - (Width div 2);
Top:=(Form1.height div 2) - (height div 2);
end;

- sabanakman
- Kıdemli Üye
Anladığım kadarıyla araştırmadan çabuk pes etmişsin. Anchors hangi değerler True ise o noktaya olan uzaklığı sabit tutar. Varsayılan değer [akLeft,akTop] şeklindedir. Anlamı o bileşen formun sol üst noktasına olan uzaklığı hep sabit tutar. Biz bunu [akLeft,akTop,akRight] yaparsak ilaveten bileşenin sağı ile formun sağı arasındaki mesafe sabit kalacak ve form sağa doğru büyürse bileşen de büyüyecektir. Eğer bu değer [akTop,akRight] olursa bileşen sağa sabitlenecektir. Bu gibi kombinasyonlardan ne gibi bir durum istiyorsanız ona göre istediğiniz özelliği yakalayıp uygulamalısınız.
Şaban Şahin AKMAN
- pasa_yasar
- Üye
anchorların hepsini false yaptım. allign alcustom yaptım oratada durdu. tşk ederim
pasa_yasar yazdı:anchorların hepsini false yaptım. allign alcustom yaptım oratada durdu. tşk ederim

Çok faydalı oldu bu bilgi. Ben daha önce lost seulun örnek gösterdiği şekilde kod yazarak ortalama yapıyordum.
Teşekkür ederim arkadaşlar.

Şimde bende bir deneme yaptım.
Solda alt alta 2 listbox, ortada dbgrid, sağ taraftada buton ve combolar var sağ tarafın anchorunu Top ve Right şeklinde True yaptım.
Formun Align i de costum.
formu küçültükçe butonlarda sola geliyor güzel ama birazdaha küçültünce gridin üstüne çıkıyorlar.
Gride gelince artık ya grid daralıcak yada butonlar gelmeyecek ama beceremedim
Gridde herhangi bir değişiklik yapmadım Onunda bir yerlerini deşmek gerek galiba.
Solda alt alta 2 listbox, ortada dbgrid, sağ taraftada buton ve combolar var sağ tarafın anchorunu Top ve Right şeklinde True yaptım.
Formun Align i de costum.
formu küçültükçe butonlarda sola geliyor güzel ama birazdaha küçültünce gridin üstüne çıkıyorlar.
Gride gelince artık ya grid daralıcak yada butonlar gelmeyecek ama beceremedim

Gridde herhangi bir değişiklik yapmadım Onunda bir yerlerini deşmek gerek galiba.
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..

- sabanakman
- Kıdemli Üye
Bu gibi fazladan bileşenler grubu tasarlanacaksa ilk önce Align özelliği kullanılarak paneller veya groupboxlarla form bölgelendirilir (sol, sağ, üst, alt ve/veya kalan boşluk için bu bileşenler şablon olarak yerleştirilir) ve bileşenler de bunların içine alınır. Yine Align veya Anchors özelliği ile bieleşenler bu panel içinde gerektiği şekilde tasarlanır. Hatta panel içinde de aynı kalabalıklık söz konusu ise aynı bölgelendirme o panel'in içinde de yapılmalıdır. Böylelikle form boyutu değiştikçe bileşenlerde hiç bir bozulma olmaz.
Şaban Şahin AKMAN