Random fonksiyonu...

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
qamyoncu
Üye

Random fonksiyonu...

Mesaj gönderen qamyoncu »

Merhaba arkadaşlar.. Cahilliğimi hoş görünüz. Tamamen merakımdan dolayı böyle bir konu açma gereği hissettim. Random olayını hayatımın tümünde algılayabilmiş değilim. Bence hiçbir canlının rastgele birşey yapma gibi bir seçeneği yok. Herşeyin bir nedeni ve diğer seçeneklere göre daha tutarlı tarafları olduğunun kanısındayım. Burda takıldığım nokta Delphi'deki random fonksiyonu. Bir insana 1 ile 1000 arasında sayı tut desek, evet her seferinde farklı bir sayı tutucaktır ancak (bence) tuttuğu her sayının diğer seçmediği sayılara nazaran daha yakın bulduğu noktaları olacaktır, kişi farketmesede bunu.

Random fonksiyonun çalışma prensibi hakkında, ve biz kendimiz nasıl bir random fonksiyonu oluşturabiliriz hakkında görüşlerinizi bekliyorum :)
Batuhan TAŞDÖVEN
'Yükseldikçe küçülen bir uçurtma..'
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Re: Random fonksiyonu...

Mesaj gönderen sabanakman »

Eğer rasgele sayı üretme tekniği ile ilgileniyorsanız bu daha çok istatistik biliminin ilgilendiği bir konudur. Bizler delphide rasgele sayı üretirken hep şunu biliriz, Randomize prosedürü ilk hazırlığı yapar ondan sonra kullanılan random fonksiyonları rasgele sayır üretir, arka planla çok ilgilenmeyiz.

Mesela arama sonucu ilk karşılaştığım bir yer. http://sci.ege.edu.tr/~mat/yazi/rastgele.html
Şaban Şahin AKMAN

Re: Random fonksiyonu...

Mesaj gönderen qamyoncu »

:) çok teşekkür ederim hocam, çok güzel bir kaynak oldu benim için. Şunu farkettim ki, daha çok yolun başındayım her konuda:) Benim günlerdir düşündüğüm şeyi zamanında düşünmüşler, aramışlar birsürü yöntem geliştirmişlerde biz gençlerin önüne koymuşlar alın bakın siz yeni yeni şeyler araştırın yaratın diye:) keşke hepsini, herşeyi öğrenebilecek imkanım olsa:) tekrar sağolun hocam. saygılar:)
Batuhan TAŞDÖVEN
'Yükseldikçe küçülen bir uçurtma..'