farklı yazılımlar ile farklı firebird kurulumu sorunları?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
hakan1970
Üye

farklı yazılımlar ile farklı firebird kurulumu sorunları?

Mesaj gönderen hakan1970 »

Bu gün akınsoft firmasının firebird kullandığını bildiğim bir kurulumun paketini çalıştırdım
kurulum sonrası çalıştırmak istediğimde firebird sürümü uyumsuzluğu nu bildiren yazılıma ait mesaj çıktı
Mesaj eskiyi kaldır yeniyi yükle gibi bir mesaj ve yardım metni görüntülüyor. Olacak iş değil tabi dediklerini yapmak bir son kullanıcı için. Onu download et onu kaldır şuna tıkla filan bir sürü iş istiyor program yükleyenden.
Buna dayanarak sormak istiyorum
iki ayrı ticari yazılım farklı firebird ler kurmak isterse karşılaşılan sorunlar nelerdir
Benim bir kurulum paketim kurulacağı pc de başka bir yazılımca yüklenen firebird ile sorun yaşayacaktır mutlaka
var olan eski sürüm ise benim yeni data dosyası uyumsuz olacak
firebird ün masa üstü çok mütevazi yazılımlarda bile kullanılmaya başlandığını düşünürsek bu sorunla karşılaşma olasılığı hem yüksek hemde her geçen gün artacak
Bu durum için gözlemleriniz nelerdir ve önlemleriniz önerileriniz nelerdir.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
İletişim:

Re: farklı yazılımlar ile farklı firebird kurulumu sorunları?

Mesaj gönderen csunguray »

Yazılım geliştirmek demek sadece kod yazmak demek değildir. Dağıtım da (Deploy) bunun bi parçasıdır. Şu anda yaşanan da bri dağıtım sorunudur.

Bir makinede aynı anda Firebird'un birden fazla örneğini çalıştırabilirsiniz. Her örnek farklı sürüm bir Firebird olabilir. Ayrıca Firebird'un embedded sürümü mevcuttur. Bu sürüm kurulum gerektirmez. Doğrudan uygulamanızın bulunduğu klasördeki bir DLL dosyası yardımı ile Firebird kullanabilirsiniz. Demo dağırımları için bu sürümü kullanmak akıllıca olur.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
emin_as
Üye
İletişim:

Re: farklı yazılımlar ile farklı firebird kurulumu sorunları?

Mesaj gönderen emin_as »

Akınsoft program için belirli bir sürüm zorunlulugu getirmiş, bence gereksiz bir durum yaratılmış. Basitçe kullanıcıya "bu program 1.5 sürümü için yazılmıştır, sizdeki versiyon farklı devam edeyim mi?" diye sorması uygun olurdu.

Genel olarak yeni sürüm firebirdler eskiyi destekler 2.1 sürümüyle 2.0, 1.5 gibi sürümlere ait dosyaları açabilir ve bu sürümler için yazılan sql scriptlerini (sql ile ilgili çok ufak degişiklikler olabilmektedir, bu nedenle farklı sürümlerde farklı çıktılar alınabilir) çalıştırabilirsiniz. Tersi dogru degildir, yani 1.5 ile 2.1 sürümü dosyasını açamazsınız ve 2.1 özelliklerini kullanan scriptler de sorun çıkaracaktır.

Zorunlu kalınırsa firebird un farklı sürümleri aynı makinada da çalıştırılabilir.
http://www.firebirdfaq.org/faq60/