Ağda çalışan program

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
çetinkaya

Ağda çalışan program

Mesaj gönderen çetinkaya »

S.A Arkadaşlar yazdığımız programın apda çalışması için ne yapmalıyız. ? Mesela ben bir ticari programda görmüştüm programın içinde exstra bir tane exe vardı. ağda çalıştırmak isteyince ordan ayar yapılıyordu acaba bu konuda bilgisi olan arkadaşlar var mı .. ???
orhancc
Üye
İletişim:

Re: Ağda çalışan program

Mesaj gönderen orhancc »

ben ağda çalışması için hiçbirşey yapmıyorum serverde nasıl çalışıyorsa aynen terminalde de çalışıyor :)
çetinkaya

nasıl yani terminalde öyle çalıyorsa ağdada çalışıyor öyle şey mi olur ??? sen hi. mi duymadın adamlar IP felan giriyor bişey yapıyor program ağda baka makinada çalışıyor ...
orhancc
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen orhancc »

evet aynen öyle terminale kuruyorum exeyi direk sunucya bağlanıyor hiç ayar yapmadan :) teknoloji gelişti ip ile uğraşmam

Ağda ip gerektirmeden çok güzel çalışıyor

Kod: Tümünü seç

<connectionStrings>
    <add name="AdventureWorksEntities" 
		 connectionString="metadata=.\AdventureWorks.csdl|.\AdventureWorks.ssdl|.\AdventureWorks.msl;
		 provider=System.Data.SqlClient;provider connection string='Data Source=SERVER\SQL;
		 Initial Catalog=AdventureWorks;Integrated Security=True;Connection Timeout=60;
		 multipleactiveresultsets=true'" providerName="System.Data.EntityClient" />
</connectionStrings>

En son orhancc tarafından 11 Eki 2010 11:15 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Program ne programı olacak? En basitinden, sadece veritabanı bağlantısı yapılacaksa bile hangi veritabanını kullandığınıza göre cevap değişir.
Şaban Şahin AKMAN

yav hocam olay şu : şimdi bir ticari programdüşünün veritabanı Firebird , bunu bir işyerinde aynı anda 4 pc de çalıştırmak istiyorum bunu nasıl yaparım ...????
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

programın kaynak kodları elinizde yoksa veya program bu şekilde bir ayar ekranı içermiyorsa yapmanız çok zor. veri tabanı bağlantı nesnesinde veritabanı yolu c:\ gibi gösterişmiştir. ağda bağlanmak için makinadı:c:\ gibi birşey yapmak gerekiyor (forumda ararsanız doğrusunu görebilirsiniz).
Aklıma gelen tek şey, exe dosyayı hex editör ile açıp c:\ yazan yere, diğer makinanın bağlantı sitringini sığdırmaya çalışmak. bunun için makinanın adını tek harfli, programın kurulduğu yeri tek harfli yaparak halledebilrisiniz belki. ben daha önce logo alınteri için uğraşmıştım, mSSQL kullanıyordu, olmadı.
çetinkaya

abicim programı zaten yapan benim kaynak kodları v.s herşey bana ait ayrıca bunu yapanlar nasıl yapıyor ? ....
emin_as
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen emin_as »

Veritabanı dosyasını gösterirken "c:\program\veritabani.fdb" yerine "192.168.2.30:c:\program\veritabani.fdb" yazarsan, program 192.168.2.30 ip adresinde bulunan makinanın c:\program dizinindeki veritabani.fdb dosyasına baglanacaktır.

Tabii bu işlemin tam çalışabilmesi için şu şartlar da gerekir.
- Programın kullanıldıgı tüm makinalarda firebird kurulu olmalıdır.
- Veritabanının oldugu makinanın 3050 nolu portu güvenlik duvarından açılmalıdır. Bazı virus ve güvenlik programları engelleyebilir. Buna da dikkat edilmelidir.
- Veritabanın oldugu makina dinamik degil statik ip kullanmalıdır. Yoksa makinanın ip si değişince, diger makinalar veritabanına ulaşamaz.
- Çok kullanıcılı ortamlarda dosyalar uzun süreli açık tutulmamalıdır, transaction nedeniyle deadlock lar oluşabilir. Bu konuda gerekli özen gösterilmelidir.
- Veritabanının olmadıgı makinalara sadece firebird kurmak yeterli olur, herhangi bir güvenlik duvarı veya ip ayarına gerek yoktur.
- İnternet üzerinden baglantı saglanacaksa, modem in nat ayarları yapılmalıdır. 3050 nolu portu yönlendirmek yeterlidir. Baglanırken wan ip (modemin dış ipsi ) kullanılmalıdır. ADSL hizmetinin alındıgı şirketten bu adresin statik yapılması istenmelidir veya değişen wanip için gerekli ara çözümler üretilmelidir.

Baglantı saglamak çok zor degildir, ama verimli bir baglantı için programın düzgün tasarlanmış olması gerekir. Büyük çaplı bilgi aktarılırken lan veya internet baglantısının yavaşlıgı gözönünde tutulmalıdır.
çetinkaya

tşk ederim emin hocam verdiğiniz cevap için yapmak istediğim tam olarak buydu...
çetinkaya

hocam peki bu iş için delphide hangi componentleri kullanmalıyım ??
orhancc
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen orhancc »

Kullanacağınz veritabanına göre değişir.
emin_as
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen emin_as »

Ibx, fibplus, ibdac vs hepsi işini görür. IBX diğerlerine göre daha az özelliğe sahiptir, ama delphi ile birlikte gelmektedir. Diğer iki bileşen seti ücretlidir ve daha gelişmiş özelliklere sahiptir. IBDac daha iyi dokumantasyona sahiptir ve sık sık güncellenmektedir.

Uygulamanı yazdıgın için kullandıgın bileşenleri ag ortamına göre düzenlemen daha kolay olabilir.
çetinkaya

hocam veritabanı firebird acaba delphide indy bileşenleri işimi görmez mi ... ???
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

zeos da destekliyordu ama kullanmadım. indy ile bağlanamazsınız. TCP/IP Client kullanarak ben komple firebird iletişim protokolunu yazarım derseniz o ayrı tabi.