Ekranın Büyüklüğüne Göre çalışsın

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
çetinkaya

Ekranın Büyüklüğüne Göre çalışsın

Mesaj gönderen çetinkaya »

S.A Arkadaşlar ben şimdi yazdığım programları 17 '' monütörde hazırlıyorum. Ama programım daha büyük 19 '' veya 24'' mönütörde çalıştığı zaman ekranda hoş görünmüyor program ana sayfam ama ben istiyoprum ki 17 '' ekranda o ekranın büyüklüğüne göre 19 '' ekranda o ekranı kaplıyacak şekild eçalışsın acaba bunu nasıl yaparım.. ???
orhancc
Üye
İletişim:

Re: Ekranın Büyüklüğüne Göre çalışsın

Mesaj gönderen orhancc »

formu maximized ayarla tam ekran olacaktır.
çetinkaya

zaten formun create olayına maximized kodunu ayzıyorum tam ekran çalışıyor ama anlatmak istediğim şu ; ben programımı 17 '' ekrana göre hazılrıyorum ama 19 '' veya daha üst model ekranda çalışınca alt kısımlar boş kalıyor 17 '' ekrana göre çalışıyor..
orhancc
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen orhancc »

orantılı büyütmek istiyorsan anchorları ayarla
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
:ara anchor
:ara scaleby
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
çetinkaya

biraz daha türkçe açıklamalar yaparsanız seviniirm..
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen White Rose »

nesnenin Anchors özelliğinde sol(left), sağ(right), üst(top) ve alt(bottom) ayarları var
forma göre değişmesini istediğiniz tarafı true yapın
çetinkaya

White Rose yazdı:nesnenin Anchors özelliğinde sol(left), sağ(right), üst(top) ve alt(bottom) ayarları var
forma göre değişmesini istediğiniz tarafı true yapın

hay ağzına sağlık hocam şöyle türkçe açıklama yapsana yav. Çok tşk ederim sağol...
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

aslangeri yazdı:s.a.
:ara anchor
:ara scaleby
kolay gelsin.
:ara -> arama yapmanı tavsiye eden simge :mrgreen: .
anchor ve scaleby anahtar kelimeleriniz. Hatta buna Align özelliğini de eklemek gerekiyor. Bu 3 özelliği araştırmanız ve bol bol denemelerle özelliklerin işlevlerini çözmeniz tavsiye edilmektedir. Şaka bir yana bu özellikler dikkate alınarak açık bir cevap yazmak pek mümkün değildir. Projenizin konumu (bitmişmi yoksa henüz başlanmamış mı), form üstünde kullandığınız bileşenlerin yerleri ve özellikleri dikkate alınarak tüm olasılıkları karşılayacak net bir cevap 8-10 sayfa kadar sürecektir. Bunun yerine bu 3 kelime üzerinden yapacağınız araştırma ve yapacağınız deneme yanılma çalışmaları sizi en ideal cevaba ulaştıracaktır.
Şaban Şahin AKMAN
İletişim:

Mesaj gönderen orhancc »

herhangi bir bileşeni seçtiğin zaman object inspector yani bileşenlerin ayarlarının yapıldığı pencerede en yukarıda anchor ayarları var onları ayarlayacaksın ne tarafa göre uzayağacığını. Delphi mi kullanıyorsun ?
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen bobasturk »

merhaba,

ben genelde formumu 17" göre ayarlıyorum (739x1025). formun üzerine panel koyuyorum ve bütün nesneleri bu panel üzerine yerleştiriyorum. panelin anchor özelliklerinin tümünü false yapıyorum ve formu maximized olarak açtırıyorum. 17" ve üzerinde bir sorun yaşamıyorum. panel sürekli ortada ve 17" e ayarlı olarak duruyor. tabi 17" ten küçük hala monitör kullanan varsa ve çözünürlüğünü 1024x768 den küçük kullanan varsa ekrana sığmayacaktır.

kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
orhancc
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen orhancc »

Yüksek çözünürlüklerde o pek güzel durmuyor mesela ben 1920x1080 kullanıyorum ufacık kalıyor ekranda :)
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

mERHABA

Son kullanıcı bilgisayar profili kestiremediğim durumlarda uyguladığım yöntemi paylaşayım isterseniz.

800x600'den küçük bilgisayar pek kalmadı diyorum. Ekran 1024x768 desteklese dahi, bir çok sekreterya vb. veri girişi yapan birimler yazılar büyük görünsün diye 800x600 yapıp öyle çalıştıklarına inandığımı genelleyecek kadar buna şahit oldum.

Bu durumu kullanıcının benim istediğim / tasarladığım ekranda çalışmaya zorlamak için giriş ekranlarını 1024x768 tasarlayıp (wide ekranlar da yaygınlaşıyor bunu da göz önüne alarak 1280x800 de olabilir) bu genişlikte bir formu Constraints ile limitleyip tüm bileşenleri bir scrollbox içine alıyorum. Böylece daha büyük ekranlarda kendi belirlediğim büyüklükte çalışıyorken, daha küçük ekranlarda da veri girişini engellemeyecek şekilde yatay ve dikey birer scroll bar belirlnemesine izin veriyorum. Böylece farklı kullanıcı profillerini ortak paydada topluyorum.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Minicik ekranlarıyla netbooklar ve 20" üstü kocaman ekranlar piyasada yaygın olarak kullanılıyor. Her iki durumu da hesaba katmak gerek (Allah tasarımcının yardımcısı olsun :mrgreen: ) .
Şaban Şahin AKMAN