arkadaşlar hani biz tool pallateten kontrol ekliyoruz ya forma, diyelim ki shape ekliycez. ama program çalışırken 1 den fazla shape oluşturmam gerekebilir. bu yüzden tooldan degilde kendi elimde yaratayım istiyorum shape i, ancak aşagıdaki gibi oluşturdugumda programı execute edince access violation hatası veriyor. Bu tür şeyleri elimle oluşturmak istedigimde sürekli böyle sorunlarla karşılaşıyorum ve hep vazgeçiyorum. Kontrollerim hep sabit oluyo, ben program akışına göre kontrol oluşturabilmek istiyorum.. Nasıl bi yol izlemeliyim?
var
myshape:TShape;
begin
myshape.Enabled:=True;
myshape.Brush.Color:=clRed;
myshape.Shape:=stRectangle;
myshape.Pen.Color:= clBlue;
myshape.Left:=50;
myshape.Top:=100;
myshape.Width:=150;
end;
Kontrolleri Tool Palatteden almayıp, kodla oluşturma.
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Re: Kontrolleri Tool Palatteden almayıp, kodla oluşturma.
nesneleri kullanmadan önce create etmeniz gerekir...
Kod: Tümünü seç
var
myshape:TShape;
begin
myshape:=TShape.Create(nil); //shape nesnesini oluştur
myshape.parent:=panel1; // shape nesnesini hangi nesnenin üzerine koyacağını belirle
myshape.Enabled:=True;
myshape.Brush.Color:=clRed;
.......
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...
forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Re: Kontrolleri Tool Palatteden almayıp, kodla oluşturma.
Çok teşekkür ederim kardeş. create içine yazdıgın nil tam olarak oluyo? Çok rastlıyorum ama ne oldugunu bilmiyorum. self ile nil in arasında ne gibi bi fark vardır?unicorn64 yazdı:nesneleri kullanmadan önce create etmeniz gerekir...
Kod: Tümünü seç
var myshape:TShape; begin myshape:=TShape.Create(nil); //shape nesnesini oluştur myshape.parent:=panel1; // shape nesnesini hangi nesnenin üzerine koyacağını belirle myshape.Enabled:=True; myshape.Brush.Color:=clRed; .......