Formda Fonksiyon tuşlarını disable etmek.
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Formda Fonksiyon tuşlarını disable etmek.
ana formumuz üzerinde dbgrid , panel üzerinde birkaç edit , radiobuttonlar , ve birkaç tane de button var.
Bunları actionmanager ile bağladım. dbgrid deki kayıt silme işini de ctrl-del değil de sadece Del tuşuna bağladım.
sorun şu:
dbgrid üzerinde olmasam , diyelim başka bir edit üzerindeyken de delete tuşuna bastığımda dbgriddeki kaydı silmeye çalışıyor. istiyorum ki dbgrid haricindeki kontroller üzerindeyken kayıt silme yapılamasın..
ayrıca formdaki butonlara (ribbon kullandım) F'2 , F3...... gibi fonksiyon tuşları bağladım. Bu formdan başka fomlara dallandığımda yine bu fonksiyon tuşları -hatta del tuşu bile- aktif kalıyor. Diğer formlarda da benzer şeyler yapıyorum işler karışıyor. geçici olarak nasıl deaktif ederim bunları..
Bunları actionmanager ile bağladım. dbgrid deki kayıt silme işini de ctrl-del değil de sadece Del tuşuna bağladım.
sorun şu:
dbgrid üzerinde olmasam , diyelim başka bir edit üzerindeyken de delete tuşuna bastığımda dbgriddeki kaydı silmeye çalışıyor. istiyorum ki dbgrid haricindeki kontroller üzerindeyken kayıt silme yapılamasın..
ayrıca formdaki butonlara (ribbon kullandım) F'2 , F3...... gibi fonksiyon tuşları bağladım. Bu formdan başka fomlara dallandığımda yine bu fonksiyon tuşları -hatta del tuşu bile- aktif kalıyor. Diğer formlarda da benzer şeyler yapıyorum işler karışıyor. geçici olarak nasıl deaktif ederim bunları..
Re: Formda Fonksiyon tuşlarını disable etmek.
anladığım kadarı ile dbgrid üzerinde "del" tuşuna bastığında kayıt sileceksin ama diğer kontroller üzerindeyken bu işlem gerçekleşmeyecek. Bunun için sadece dbgrid nesnesinin "KeyDown" olayına yazman gerek.
gibi.
Kod: Tümünü seç
if key=vk_dekete then
begin
silme kodları
end;
bu sefer de edit modundayken kaydı silmeye kalkıyor.. şöyle çözdüm , yine eski sistem ctrl-del e bıraktım işi..
formdaki diğer fonk. tuşları için de formun deactivate olayına actionmanager disable yaptım. form tekrar açılırken de enable oluyor , böylece diğer formları etkilemiyor.
formdaki diğer fonk. tuşları için de formun deactivate olayına actionmanager disable yaptım. form tekrar açılırken de enable oluyor , böylece diğer formları etkilemiyor.
varyemez yazdı:bu sefer de edit modundayken kaydı silmeye kalkıyor.. şöyle çözdüm , yine eski sistem ctrl-del e bıraktım işi..
S.a.
ActionManager ne işe yarıyor acaba?
Normalde bir button koyunca form üzerine buna tıklayarak buton1click olayına kod yazarsın buttona bir görev atarsın yani..
işte bu işi daha organize bir şekilde yapmak için actionmanager , actionlist kullanıyoruz. hele delphi xe ile gelen ribbon komponenti var bir de. menu yönetimi işlerini yapıyoruz bununla da. actionmanagerde butonların üstünde image , icon falan da gösterebiliytorsun kolayca.. mutlaka kullanmayı ihmal etmeyin bunları..
işte bu işi daha organize bir şekilde yapmak için actionmanager , actionlist kullanıyoruz. hele delphi xe ile gelen ribbon komponenti var bir de. menu yönetimi işlerini yapıyoruz bununla da. actionmanagerde butonların üstünde image , icon falan da gösterebiliytorsun kolayca.. mutlaka kullanmayı ihmal etmeyin bunları..
varyemez yazdı:Normalde bir button koyunca form üzerine buna tıklayarak buton1click olayına kod yazarsın buttona bir görev atarsın yani..
Tşk ederim..actionmanager ı ribbonsuz da kullanabiliyomuyuz? benim hala bileşen yükleme ve kullanma gibi bi özürüm varda.. Kaçtane bileşen yüklemeye çalıştıysam hiç birini anlamadım kullanamadım da

tabii ribbon olmadan da kullanabiliriz actionmanager ve actionlist i. speedbar , speedbutton falan çok değiştiriyor programın yüzünü.. buradaki linkte görebilirsin bir örneği..
http://dl.dropbox.com/u/6776013/itsdepo.png
Gerçekten güzelmiş, peki bu resimde Dosya tabı altında gruplama tarzı bi kaç buton görünümlü obje var, bunların adı nedir? bunlar delphinin kendisinde mi var, ribbon mu lazım bunun için?varyemez yazdı:tabii ribbon olmadan da kullanabiliriz actionmanager ve actionlist i. speedbar , speedbutton falan çok değiştiriyor programın yüzünü.. buradaki linkte görebilirsin bir örneği..
Ribbon kullanırsan zaten bütün bunlar hazır geliyor. butoncukların üstünde resimleri diyorsan onlar imagelist içinde saklanıyor. onlarca sayıda icon dosyasını bu imagelist bileşenine koymuşlar.. sen de tabii kendi ikonlarını böyle düzenleyebilirsin. actionmanager , actionlist içindeki istediğin actiona bir resim atayabiliyorsun. samples klasorundeki ilgili örnekleri incelersen işi kavrayabilirsin. bunlardaki hazır imagelist leri kendi projene kopyalarsan fazla uğraşmamış olursun.
varyemez yazdı:Ribbon kullanırsan zaten bütün bunlar hazır geliyor. butoncukların üstünde resimleri diyorsan onlar imagelist içinde saklanıyor. onlarca sayıda icon dosyasını bu imagelist bileşenine koymuşlar.. sen de tabii kendi ikonlarını böyle düzenleyebilirsin. actionmanager , actionlist içindeki istediğin actiona bir resim atayabiliyorsun. samples klasorundeki ilgili örnekleri incelersen işi kavrayabilirsin. bunlardaki hazır imagelist leri kendi projene kopyalarsan fazla uğraşmamış olursun.
Tşk ederim.. Sanırım biraz araştırmam gerekecek bunu kullanmayı ögrenmek için. CodeGear Rad Studio 2009 kullanıyorum, Samples klasöründe 11 tane source dosyası var bir tek, bahsettiginiz klaösür başka bir yerde mi?