Merhaba arkadaşlar, bir kod üzerinde çalışıyorum ve yaklaşık yarım gündür arama taramalarım sonucu kayda değer bir şey bulamadım. Yapmaya çalıştığüım şey şu;
integer bir değişkene random olarak 1 ile 6 arası bir sayı çektiriyorum. Örneğin değişken 4 sayısını verdi diyelim. Değişkenimiz "a" olsun...
edit[a].text; dediğim zaman istiyorum ki a değişkenindeki sayı kaç ise (örneğin 4) edit4'ün içeriği okunsun, a değişkeninde 6 sayısı varsa edit6'nın içeriği okunsun.
Böyle bir yöntem var mı delphide. Daha önce hiç karşılaşmadım, bir türlü çıkamadım işin içinden. Başlığı bile nasıl yazacağımı bilemedim, istediğim şeyi anlatmıştır umarım.
Not: Aslında benim asıl yapmaya çalıştığım şey şudur; ben bir Türkçe öğretmeniyim, öğrencilerim için cümlenin öğelerini öğrencilere öğretecek ve daha iyi yapmalarını sağlayacak bir program yapmaya çalışıyorum. veritabanına 6 kelimeden oluşan bir cümle giriyorum. Cümlenin her kelimesi bir dbedit'in içine geliyor. Bu dbedit nesnelerini gizliyorum tabi ki çünkü bu dizlim cümlenin doğru dizlimi. Ben aşağıya 6 tane label koyuyorum ve bu labellerin içine de yukarıdaki dbeditlerin içlerini rastgele olarak aktarmam lazım. Örneğin dbedit1'in içini label5'e, dbedit2'nin içini label4'e, dbedit3'ün içini label6'ya vs... Bunu yapmaya çalışıyorum. Şu anda şu kısmı yaptım, bir listbox koydum ve bu listboxun içine 1 ile 6 arasında randomize bir sayı ürettirip her bir sayıyı listboxun bir satırına yazdırdım. Gelen bir sayının bir daha gelmemesini da sağladım. İşte yukarıda sorduğum kodu burada kullanmak istiyorum. Örneğin listbox nesnesinin 1. satırına 4 numarası gelmişse label1.caption dbedit4'ün içini alacak, 2. satıra 1 gelmişse label1.caption dbedit1'in içini alacak...
Yukarıdaki sorumda sorduğum bilgi işimi tam oalrak görür mü ondan da emin değilim henüz ama belki işe yarar. Okumaya üşenmeyen arkadaşlar benim not kısmında yazdıklarımı okuyup, yeni bir fikir ya da bir ipucu verebilirlerse çok sevinirim. Ha okumaya üşeniyorsanız sorumun cevabıyla bir şansımızı deneyelim, inşallah yapabiliriz.
Yardım eden etmeyen herkese şimdiden teşekkürler...
Bir nesnenin sayısını değişkene atama
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- gencyazilim
- Üye
- İletişim:
Re: Bir nesnenin sayısını değişkene atama
var
k:string;
i:integer;
begin
for i := 1 to ComponentCount do
if( Components[ i ] is TEdit )then
begin
if (Components[ i ] as TEdit).Name='Edit'+k then
//artık ne yaptırmak istiyorsan
end;
begin
begin
end;
- gencyazilim
- Üye
- İletişim:
Re: Bir nesnenin sayısını değişkene atama
Hocam çok teşekkür ederim, tam istediğim gibi oldu, Biraz değiştirerek şöyle yaptım oldu...xeriko yazdı:var
begin
begin
end;
label1.caption:=tedit(findcomponent('edit'+inttostr(a))).text;