remote bağlantı sorunu (başka pc)

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
forumsad
Üye

remote bağlantı sorunu (başka pc)

Mesaj gönderen forumsad »

arkadaşlar başka pc deki veritabanına bağlanmak için ilave bir şey yüklemeye gerek var mı?
her iki pc dede firebird yüklü
bilğisayarlar birbirine bağlı sorun yok paylaşılmış dosyaları görebiliyorum..

saygılarımla

Resim
forumsad
Üye

Re: remote bağlantı sorunu (başka pc)

veritabanındaki bilğisayarın güvenlik duvarını kapattım virüs programını kaldırdım 3050 nolu portu açtım
bağlandı

saygılarımla
Kullanıcı avatarı
greenegitim
Üye

Mesaj gönderen greenegitim »

veritabanı yolunu bir metin belgesinde tut veritabaniyolu.txt olsun kolaylık olması açısından
metinbelgesinin içeriği 192.168.2.85:c:\vt\TEST.FDB OLSUN

Kod: Tümünü seç

IBDatabase1.DatabaseName:='';
 IBDatabase1.Connected:=false;
   IBTransaction1.Active:=false;
try   ComboBox1.Items.LoadFromFile(ExtractFileDir(Application.ExeName)+'\veritabaniyolu.txt'); except else end;
   ComboBox1.TEXT:=ComboBox1.items.Strings[0];
   veritabaniyolu:=ComboBox1.TEXT;
   IBDatabase1.DatabaseName:=veritabaniyolu;
   IBDatabase1.Connected:=True;
   IBTransaction1.Active:=True;

Mücadele güzelleştirir!
forumsad
Üye

teşekkürler hocam
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Ben sana ALIAS kullanımından bahsedeyim.

Firebird'ün kurulduğu dizinde Aliases.conf isimli bir dosya vardır. Oraya girdiğinde şunu görürsün,

# 
# List of known database aliases 
# ------------------------------ 
# 
# Examples: 
# 
#   dummy = c:\data\dummy.fdb 
#  
Bu aliaeses.conf'a, Firebird'teki DB'lere uzaktan erişim sağlayacak bilgileri verirsiniz ve herhangi bir PATH kullanmadan doğrudan ALIAS yazarak erişim sağlarsınız.

Örneğin,
D:\BenimProgram\DATA\BENIM_DATA.FDB isimli bir databaseiniz olsun. Bunu aliases.conf'a kaydediyoruz. Bu databasein bulunduğu serverın IP'si de 192.168.10.75 olsun,

# 
# List of known database aliases 
# ------------------------------ 
# 
# Examples: 
# 
#   dummy = c:\data\dummy.fdb 
#  
BENIMDATA=D:\BenimProgram\DATA\BENIM_DATA.FDB
Bu şekilde kaydettikten sonra Client programlardan erişim için, IBX componentlerden, TIBDatabase nesnesinin DatabaseName bölümüne

192.168.10.75:BENIMDATA

yazarsanız bağlantıyı sağlayabilirsiniz. Tabi diğer konfigürasyonları (username, password, sqldialect vs.) yaptıktan sonra.

Ben bu şekilde kullanıyorum. Böylece DB'yi istediğim yere koyabiliyor, canım isterse de yerini değiştirebiliyorum. Bu şekilde, client programlarda da herhangi bir modifikasyona gerek kalmıyor. Çünkü client programlar, DB'nin hangi directory'de veya drive da durduğu ile ilgilenmiyorlar. Sadece o makinedeki FB sunucusuna, hangi DB aliasıyla çalışacak bunu söylüyorlar ve gerisini FB hallediyor.

Kolay Gelsin
Adnan
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
forumsad
Üye

teşekkürler hocam uyarılarınız doğrultusunda denemeler yapıyorum....

şöyle bir durumum var..
bir adet web sitem var sitemi c#asp ile tasarladım sql veritabanı kullanıyor...

yapmaya çalışacağım olay şu web sitemden masaüstündeki firebir veritabanına bağlanıp data almak

bunu yapabilirmiyiz..

saygılarımla
Kullanıcı avatarı
greenegitim
Üye

Mesaj gönderen greenegitim »

Teşekürler Kuri_YJ hocam engin bilgilerinden faydalanabileceğimiz bir kitap bekliyoruz artık dene yanıla çok tökezleyerek gidiyoruz :)
Mücadele güzelleştirir!
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Estağfurullah arkadaşlar, bildiklerimizi paylaşıyoruz ama kitap yazma işini ciddi ciddi düşünüyorum şu sıralar biraz başka işlerim var, inşallah onu hafiflettikten sonra hem Firebird hem de Database tasarımı hakkında birşeyler yazmayı planlıyorum.

Şimdi gelelim FB'ye bağlantı olayına. Forumsad arkadaşımızın cevabı elbette evet. sana söylediğim yöntem ile Masaüstündeki FB sunucusuna TCP/IP üzerinden bağlantı yapabilirsin. Örneklediğim biçimde kullan. Muhtemelen ASP.Net ve C#.Net için FB sürücüleri vs. var ve onlar ile bahsettiğin bağlantıyı, IP adresi üzerinden veya NamedPipes olarak yapabilirsin. Ama dediğim gibi ALIAS olayını kullanırsan rahat edersin.

Kolay Gelsin
Adnan
Kuri Yalnız Jedi
forumsad
Üye

hocam dvd hazırlasanız daha faydalı olur ...kapsamı geniş yayması ve satması kolay olur

benim acilen firebird ve IBExpert detaylı anlatan bir dvd ye ihtiyacım var ilk müşteriniz ben olmak isterim

saygılarımla
akuyumcu63
Üye

Mesaj gönderen akuyumcu63 »

merhaba;
Kuri_Yj Hocam benim kafa takılan konu şu ;
BENIMDATA=D:\BenimProgram\DATA\BENIM_DATA.FDB aliası bu şekilde belirlediğim zaman, program klasörü yani programla birlikte datalar D sürücüsünden C sürücüsüne taşınınca yine çalışacak mı ?
'192.168.10.75:BENIMDATA' buradaki IP adresi bilgisayardan bilgisayara değişiyor. bu durumda ne yapacağız.
İsteyen, yapabildiğinden daha fazlasını yapar.
apex06
Üye

Mesaj gönderen apex06 »

Alias'ıda güncellemeniz lazım. Yoksa remote olarak bağlanamazsınız.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

akuyumcu63 yazdı:merhaba;
Kuri_Yj Hocam benim kafa takılan konu şu ;
BENIMDATA=D:\BenimProgram\DATA\BENIM_DATA.FDB aliası bu şekilde belirlediğim zaman, program klasörü yani programla birlikte datalar D sürücüsünden C sürücüsüne taşınınca yine çalışacak mı ?
'192.168.10.75:BENIMDATA' buradaki IP adresi bilgisayardan bilgisayara değişiyor. bu durumda ne yapacağız.
Selamlar,

Evet DATA'yı taşırsan bir sorun olmaz çalışır. Ancak IP Adresi bilgisayardan bilgisayara değişiyor derken neyi kasdediyorsun. Clientların IP'leri değil, SERVER'ın IP Adresi sabittir, zırt pırt Server IP'si mi değiştiriyorsunuz????

Bu konuyu bir daha düşünün.

Kolay Gelsin
Adnan
Kuri Yalnız Jedi
akuyumcu63
Üye

merhaba;
şunu demek istiyorum; programı yazdık bitirdik diyelim
birinci müşterinin bilgisayarında IP numarası buradaki gibi olsun '192.168.10.75:BENIMDATA'
ikinci müşterinin bilgisayarının IP numarası muhtemelen farklı olacaktır. O zaman ikinci müşteri için ayrı bir exe mi oluşturmalıyım.

teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Elbette ki hayır. Connectionlar için bir tane INI dosyası gibi bir şey yaparsın. Progrm DB'ye bağlanmadan önce bu INI dosyasından Connection'ın nereye yapılacağını okur ve bağlantıyı oraya yapar ;)

Kolay Gelsin
Adnan
Kuri Yalnız Jedi
akuyumcu63
Üye

merhaba;

değerli arkadaşlar firebird veri tabanını kullanan bir program yazdım. bu programı 5 bilgisayarda kullanmak istiyorum. uyguladığım yöntem aşağıdaki gibidir.
öncelikle programın çalışacağı bilgisayara firebird (server) kurulumunu yaptım. diğer bilgisayarlara da firebird ün client ını yükledim.
programı server olarak kullanacağım bilgisayara yükledim. ana makinanın ip sini bir ini dosyasından okutuyorum. ana makinada oluşturduğum ini dosyasını client makinalarda ilgili yerlere kopyalıyorum. program ana makinada problemsiz çalışıyor. ana makinanın C sürücüsüne tam paylaşım verdim. client makinalardan ağ sürücüsüne bağlanarak programımın exe sine ulaşıyorum. client makinada programın kısa yolunu masaüstüne atıyorum. programı çalıştırınca program çalışıyor. ancak ana makinadaki firebird veri tabanına ulaşamıyor.

data modülün oncreate olayındaki kodum aşağıdaki gibidir.;

with IBDatabase1 do
  begin
    CloseDataSets; 
    Connected:=false; 
    DatabaseName:=frmGiris.txtIpNo.Caption+':'+IncludeTrailingPathDelimiter(ExtractFilePath(Application.ExeName))+'DATALAR\IHALEDATA.FDB';
    Params.clear;
    Params.Add('user_name=SYSDBA');
    Params.Add('password=masterkey');
    params.Add('sql_role_name=SYSDBA');
    params.Add('lc_ctype=WIN1254');
    LoginPrompt:=false;
    connected:=true;
  end;
nerede hata yapıyorum. yardımcı olabilirmisiniz.
teşekkür ederim.