Giriş Formu ve MDIchaild formlar

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
akuyumcu63
Üye

Giriş Formu ve MDIchaild formlar

Mesaj gönderen akuyumcu63 »

merhaba;

programa giriş formu hazırlarken çözemediğim bir takım sorunlarla karşılaştım kullandığım formlar ve kodlar aşağıda belirttiğim gibidir.

frmAnaForm, mdiform özelliğine sahiptir.
frmdm, data modüldür
frmkullanıcılist, kullanıcı listesi bulunur
frmGiriş, Kullanıcı ve şifre kontrolü yapıp frmAnaForm 'a girişi sağlar

Project options tan frmAnaForm Main Form olarak ayarlanmıştır. program açılırken frmdm formda oluşturulur. diğer bütün formlar available form olarak ayarlıdır.

frmAnaForm un oncreate bölümünde aşağıdaki kod tanımlıdır.

Kod: Tümünü seç

Application.CreateForm(TfrmGiris, frmGiris);
  frmGiris.Show;

with FrmAnaForm do
  begin
    FormStyle   := fsMDIForm;
    Position    := poDefault;
    BorderStyle := bsSizeable;
    Left        := 0;
    Top         := 0;
    Height      := Screen.Height-30;
    Width       := Screen.Width;
  end;
frmGiris formundan frmAnaForm a geçirken aşağıdaki kod kullanılmıştır.

Kod: Tümünü seç

if Edit1.Text<>cxTextEdit2.Text then
  begin
    Mesaj:= Application.MessageBox('HATALI ŞİFRE GİRİŞİ...','ŞİFRE PROBLEMİ',0);
    cxTextEdit2.SetFocus;
    exit;
  end else
  begin
    frmAnaForm.Show;
    frmGiris.Hide;  // 
    frmGiris.Free;  //        
  end;
not: giriş formu için hide ve free komutları kullanılınca acces voilation hatası veriyor. bu satırlar kalkınca sorun çıkmıyor ancak giriş formu arkaplanda kalıyor.

frmAnaForm açılınca showmodal formlar açılıyor bir sorun çıkmıyor. ancak MDIchild form açmaya çalıştığım zaman aşağıdaki hata mesajını alıyorum
Cannot create form. No MDI forms are currently active

giriş formundan anaform açıldığı zaman giriş formunun yok edilmesini ve anaformun kalmasını istiyorum. giriş formu yokken bir sıktı yoktu modal formlar ile mdichild formlar herhangi bir problem vermeden çalışıyordu. giriş formu eklenince yukarıda belittiğim hata oluştu. formdan baktığım kadarıyla bir sonuca varamadım. yardımcı olursanız memnun olurum.

iyi geceler.
İsteyen, yapabildiğinden daha fazlasını yapar.
akuyumcu63
Üye

Re: Giriş Formu ve MDIchaild formlar

merhaba;

yaptığım denemelerde, şu sonuca ulaştım. giriş formunun defaultmonitor özelliğini dmMainForm, formStyle özelliğini da fsMDIform yaptım. frmanaform la özellikleri aynı oldu.
frmanaform problemsiz bir şekilde açılıyor giriş formu hide edelebiliyor. ancak MDIchild olarak açtığım formlar giriş formunda açılıyor. bu sorunu nasıl aşabilirim. MDIchild formları istenilen mainform da açmayla ilgili bir özellik varmıdır.
akuyumcu63
Üye

giriş formu (login form) free yapılınca program problem çıkarıyor. free yapmadığım zaman herhangi bir hata mesajı almıyorum ama bu defada child formlar frmAnaForm da açılması gerekirken giriş formunda açılıyor. giriş formunu main form olarak algılıyor. Project options tan frmAnaFormu Main Form olarak ayarladım. giriş formunun main form olarak algılanmasını nasıl engelleyebilirim. vereceğiniz fikirler için şimdiden teşekkürler
akuyumcu63
Üye

formdaki splash form, login form la ilgili bütün sayfalara baktım hiçbirinde aradığım cevap yok. programımdaki frmGiriş (Şifre ekranı, login form) formu free edilince acess voilation hataları başlıyor. giriş formu available form, Show ediyorum. ardından main formu Show edip giriş formunu free yada close yapınca hatalar başlıyor. bu sorunun bir çözümü olmalı