Abilerim saygıdeğer büyüklerim.Bu sene okulda tanıştığım delphi programlamayı çok sevdim bir ara bağımlı olacağım diye korktum.Şimdide bir ödevim var ve kafama takılan bazı sorular var.
Şimdi kullanıcı programı açtığında işlem yapacağı matrisin boyutların sorulması ve bu matrisini transpozesinin ve izinin alınmasını istiyorum.Benim hayalimde tecrübesizliğim ve bilgisizliğimden şöyle bir şey oluştu.
Örneğin açılışta bana matrisin boyutu soruldu bende 5x8 dedim sonra 40 adet otomatik edit penceresi oluşturulacak.Ben içlerine mesela 1.satırın 1.sütunundakine edit1e edit2ye edit40a kadar istediğim değerleri girdim.Sonra transpozesi için editlerin yerlerini değiştirdim(nasıl yapacağımıda bilmiyorum).sonra alınan transpozenin editlerinin
içindekilerle matematiksel matris işlemini yapıp transpozesini ve izini almayı düşünüyorum.Daha basit veya daha mantıklı yolu var mıdır hocalarım?.Ben deneyimsiz olduğum için daha önce bu matris çalışmaları nasıl yapıldı bilmiyorum.Hoca ödevi verdiğinde aklıma bu yol geldi.Beni dinlediğiniz için teşekkürler
Matris hakkında
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
-
- Üye
Re: Matris hakkında
arkadaşlar yardımcı olabilecek yok mu?
Re: Matris hakkında
(1) İşe kolları sıvayarak başlayabilirsiniz. Kağıt üzerinde bir akış hazırlayınız.
(2) Matris elemanlarının yerini aynı matris üzerinde yer değiştirmenize sadece kullanıcı dostu olsun diye sil / yeniden yaz olmasın manasında yer verilebilir. Yoksa transpose işleminde yeni bir matris oluşturup oraya bu ilk matristeki değerleri bildiğimiz kurala göre yerleştireceksiniz. Yanlış mı anladım.
Yer değişikliğinde ısrarlı iseniz şöyle bir yöntem düşünün. Masaya 5 x 8 tane elma koydunuz. İki elinizden birisini bağladınız. Sadece tek eliniz var. Aynı anda sadece (1) elmayı elinizde tutabilirsiniz.
- Bir elmayı alıp, masada belirlediğiniz bir kenara koyarsınız.
- Ondan sonra başka bir elmayı elinize alır, önceki elmadan boşalan yere koyarsınız.
- Nihai olarak masanın bir kenarında duran elmayı da bu yeni boşalan yere koyacaksınız.
(*) TEdit'ler yerine TStringGrid tavsiye ederim içindeki değişim bu şekilde olacak.
(3) Transpoze olayına gelince, matrisin x,y=satır,sütün değerini karşılığındaki x,y=sütun,satır olarak swap haline yerleştireceğinizi biliyorsunuzdur. Bu nedenle eşit satır / sütun varsa ikinci stringgrid de birinci ile aynı yapıda olacaktır. Ancak 5x8 dediğiniz şekilde eni boyu farklı bir dizi varsa en/boy = boy/en şeklinde yatırmanız gerekecek.
(2) Matris elemanlarının yerini aynı matris üzerinde yer değiştirmenize sadece kullanıcı dostu olsun diye sil / yeniden yaz olmasın manasında yer verilebilir. Yoksa transpose işleminde yeni bir matris oluşturup oraya bu ilk matristeki değerleri bildiğimiz kurala göre yerleştireceksiniz. Yanlış mı anladım.
Yer değişikliğinde ısrarlı iseniz şöyle bir yöntem düşünün. Masaya 5 x 8 tane elma koydunuz. İki elinizden birisini bağladınız. Sadece tek eliniz var. Aynı anda sadece (1) elmayı elinizde tutabilirsiniz.
- Bir elmayı alıp, masada belirlediğiniz bir kenara koyarsınız.
- Ondan sonra başka bir elmayı elinize alır, önceki elmadan boşalan yere koyarsınız.
- Nihai olarak masanın bir kenarında duran elmayı da bu yeni boşalan yere koyacaksınız.
(*) TEdit'ler yerine TStringGrid tavsiye ederim içindeki değişim bu şekilde olacak.

(3) Transpoze olayına gelince, matrisin x,y=satır,sütün değerini karşılığındaki x,y=sütun,satır olarak swap haline yerleştireceğinizi biliyorsunuzdur. Bu nedenle eşit satır / sütun varsa ikinci stringgrid de birinci ile aynı yapıda olacaktır. Ancak 5x8 dediğiniz şekilde eni boyu farklı bir dizi varsa en/boy = boy/en şeklinde yatırmanız gerekecek.