Ne bildiğimi Bilmiyorum???

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kilitli
ergunalp
Üye

Ne bildiğimi Bilmiyorum???

Mesaj gönderen ergunalp »

Foruma ilk yazım, inşallah doğru yere yazabilmişimdir...(Kuralları okumama rağmen)...

Öncelikle sitede tüm emeği geçenler için Allah razı olsun ve çalışmalarının devamını dilerim...

Eski bir delphi kullanıcısı olmakla beraber 7-8 yıl ara verdim ve tekrar başlama ihtiyacı duydum(son 15 gündür yoğun şekilde sitenizi inceliyor, okuyor ve araştırıyorum). Daha çok database kısmı ile ilgileniyorum(interbase+IBX Bileşenleri kullanmaya karar verdim siteden edindiklerime göre)

1) Bayağı şey öğrenmeme rağmen, dağınık olduğunu hissediyorum..
2) Interbase+IBX Bileşenleri sanırım doğru başlangıç...
3) Interbase' de Trigger ve SP kullanımı çok esnek olsada, bir databasede olabilecek standart trigger ların neler olduğu?
4) Seminer8' e baktım(Allah razı olsun arkadaşlardan) herşey zaten Interbase' de olup bitiyor gibi ve biraz karışık geldi bana, biraz daha olması gereken standart yapı ne(Trigger,SP)?
5) Mümkünse öyle bir seminer (veya daha iyisi MAKALE bence) olmalıki(aslında kısmende olsa var ama çok yeterli değil), bir örnek database programını(2-3 table olan) adım adım anlatsın(olabilecek standart yapı ile).. Menuler, butonlar, formlar, relationlar, arama-sorgulama, kısmen prnit işlemleri, DBGridler, hesplanan alanlar,.......İşte o zaman bütün bilgiler yerli yerine oturur aslında. Bir sorunun o kadar çözümü varki aslında, işte bu seçeneklerin çokluğuda öğrenmeyi zorlaştırıyor, uygun olan çözümlerin neler olduğu önemli...

*** Belki kodu açık bir örnek varsa onu anlatan bir makale düşünülebilir, adım adım...

Sanırım bu yapılacak örnek birçok kişinin açıklarınıda kapatır, nereden ve nasıl başlayacağını bilebilir...Dikkat edilirse zaten forumlarda hep aynı şeyler soruluyor, niye, çünkü çok karışıyor bilgiler...

Saygılarımla.
Ergun İnce / ADANA
Delphi konusunda daha çok database ile ilgileniyorum...
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Aramıza Hoşgeldiniz.

Yazdıklarınız güzel ama bunlar zaman isteğen konular bir makale 15 gün
1 ay sürdüğü oluyor ayrıca hazırlamış olduğumuz seminer cd leri var bunlar birçok kitaptan daha kapmsamlı daha etkili bunları dinlemenizi tafsiye ederim.

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

Sonra karışma meselesinde bence pekte haklı değilsiniz. O kadar çok aynı şeyleri tekrarlıyoruz ki bazen arkadaşlarımız takılıyor bana :D Bak Admin şimdi şöyle söyleyecek diye.

- Forum Kurallarını oku (başlıktan dikkatli okumadığınız anlaşılıyor, lütfen düzeltin :) )
- İmkanın varsa Sybase yoksa FireBird kullan
- işi mümkün olduğu kadar Veritabanı tarafında yap (SP ve trigger)

vs. vs.

Forumda hep aynı şeyleri tekrarlayıp duruyoruz :)

+ mevcut seminerlerin şu anki hityacınız için yeterli olduğunu sanıyorum. Seminerler her ne kadar 2-3 hafta da bir yapılıyor gözükse de biz yöneticilerin tüm vaktini alıyor. Bu nedenle mevcutlar bitince bir süre seminer düşünmüyorum (kendi adıma). Ama önerilerinizi mutlaka dikkate alıyoruz.

Kolay gelsin.
ergunalp
Üye

Mesaj gönderen ergunalp »

Haklısınız, gerçekten zahmetli bir iş.. Sonuçta programcılık gerçekten kolay öğrenilecek ve öğretilebilecek bir konu değil... Çalışmalarınız, emekleriniz gerçekten bulunmaz nimet.
En çok ben makalelerden faydalanıyorum(daha derli toplu bilgi oluyor)....

*** Ama bu kadar uğraşının sonucunda bence biz yeni başlayanlar(ve hatta yazılım yapıpta, hatasını bilmeyenler de dahil buna) , en güzel yaklaşım, tabi mümkünse, bir database' de ve delphi içinde standart yapıların nasıl kullanıldığını örnek bir PROGRAMLA izah etmek, sanırım tüm bilgilerin toparlanması ve yerli yerinde kullanılması açısından çok faydalı olabilir..... Bence bu aşamada, sitenin birçok üyeside böyle bir çalışmayı ister ve eksiklerinide tamamlarlar. Ben en azından yazılanlara, sorulara, cevaplara baktığım kadarı ile böyle bir ihtiyaç var diye düşünüyorum....Bu örnek bize hem yol gösterir hemde daha çok CESARET verir...
Hayırlı çalışmalar diler, saygılarımı sunarım....
Delphi konusunda daha çok database ile ilgileniyorum...
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Hoşgeldin :)
Tam senin istediğin gibi forumumuzda bir bölüm var "İl Arayanlar" burda kendinize ÖZEL ders verecek arkadaşlar bulabilirsiniz tahmin ediyorum.Forumumuzu takip ettiyseniz, kesinlikle verilen tüm hizmetlerin ücretsiz ve beklentisiz bir özveri ile yapıldığını biliyorsunuzdur. Örnek yazın ve anlatın tarzındaki ısrarınız, yani 2. kez aynısını yazmanız beni rahatsız etti. Internette sonsuz örnek var, sonsuz makale var hepsinden önemlisi HELP var. sakın ingilizce bilmiyorum demeyin, eğer öyle diyen varsa cevabım sözlük var olacaktır. Ben ingiizlerle konuşurken takıldığım yerde özür dilerim ben ingiizceyi sözlükten öğrendim diyorum. Bu gerçek. Ben örnekleri genelde kendimden veririm.
Pascal la yazıyordum,Delphi çıktığında Delphi 1 hiç bir döküman yok, Delphi yi bilen yok, Internetin adı bile yoktu. Ankarada biryerde 21 günde delphi ile programlama diye bir kitap buldum ve sipariş edip getirtim 80$ dı fiyatı. kitabı aldıktan sonra birde sözlük aldım, takıldığım yerlerde sözlükten tercüme ettim.
Arkasından da Daha delphi yi kurmadan piyasadan bulabildiğim tüm delphi kitaplarını aldım, Türkçe idi hepsi. roman gibi önsöz dahil sonuna kadar okudum, komutlara gözüm alışsın, nasılsa kafamın biryerine yazılır gerektiğinde hatırlarım diye. Öylede oldu, takıldığım yerde açtım kitapları okudum ve kendim uğraştım kendim yaptım.
Bunları neden YANLIŞ yere yazdım(forum kurallarına uymadan) buda bir yerde eğitim diye düşünüyorum.
Bilmiyorsunuz, eywallah ama lütfen uğraşın biraz araştırın, kitap kurcalayın HELP e bakın. Forumda araştırın, NewsGrouplar var oralara bakın araştırın, bulamazsanız yapamazsanız buyrun sorun, isteyen cevaplar istemeyen cevaplamaz, kimsede hesap soramaz, ama bu forumda benim bir parçada hakkım varsa, aldığı bir cevap için eğer 3 kişiye cevap yazmazsa O KİŞİYE KESİNLİKLE HAKKIM HELAL DEĞİLDİR. sadece bu vebal vardır.

vesile ile şunuda belirtmeden geçemiycem, foruma sadece soru soruluyor,çok çok az kişi bakın ben bunu yaptım bunu buldum bu böyle olur diye mesaj yazıyor.
Soru soran kişi teşekkürler sorunumu hallettim deyip birdahaki sorununa kadar uğramıyor ?? bu bencillik değilmidir ? sorununu halleden, hallettiğini son mesaj olarak nasıl hallettiğini yazarsa bu güzel olmazmı ? bu sorunla karşılaşan kişi diğer kişilere yardım etmiş olmazmı? illaki sayfa sayfa makale olması gerekmiyor, forumun arama motoru var, eğer her sorusunun cevabını bulan buraya kendi sorusunun altına cevap yazarsa çok güzel bir arşiv olur.

Bu forumu ayakta tutmaya çalışıyoruz, Türkiye de bizim forum kadar iyi ve ÖZEL i yok. birazcık gayret sadece, cevap için cevap yazın hepsi bu.

özür dileyerek burayı kilitliyorum. Malum forum kuralları :twisted:
sohbet yada öneriler kısmını kullanabilirsiniz...
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kilitli