TreeView Enabled Hakkında [Çözüldü]

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
xozcanx
Üye

TreeView Enabled Hakkında [Çözüldü]

Mesaj gönderen xozcanx »

Merhaba,
Aşağıda da görüldüğü gibi Treeview elemanlarının, Selected index lerine manuel atamalar yapıyorum. Çözemediğim yukarıdaki gibi Selectedindex 45 olan elemanın "enabled" özelliğini değitirmek.

Kod: Tümünü seç

TreeView1.Items[5].Enabled:=False;
dediğimizde "e" elemanı pasif oluyor. peki bunu 45 dediğimizde "e" elemanını nasıl pasif yapabiliriz.

Forumda Treeview ile ilgili 17 sayfa var ama bahsettiğim konuya değinilmediğini gördüm.

Resim
En son xozcanx tarafından 28 Kas 2014 03:50 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Nasibinde varsa, alırsın karıncadan bile ders, Nasibinde yoksa, bütün cihan önüne serilse, sana ters..
xxxjedixxx
Üye

Re: TreeView Enabled Hakkında ?

Mesaj gönderen xxxjedixxx »

Merhaba,

Item index ile selectedindex'i birbirine karıştırıyorsunuz. SelectedIndex özelliği, item seçiliykenki icon numarasını belirtmek için kullanılır. Örneğin explorer'daki gibi normalde item'ın kapalı klasör ikonu vardır. Üzerine tıklanıdığınızda açık klasör ikonu olur. Bunun gibi normal durumdayken ki icon numarasını ImageIndex ile, seçiliykenki iconu içinde SelectedIndex kullanılır. Sizin örneğinizdeki;
TreeView1.Items[5].Enabled:=False;
kodunun text'i "e" olan item'ı disable yapması, yukarıdan aşağı doğru sayarsanız (A:0, a:1, b:2.., e:5) itemindex'inin 5 olmasından kaynaklanıyor. Yani SelectedIndex ile alakası yok.

Eğer ille de ben bu SelectedIndex'i kullanacağım diyorsan ancak aşağıdaki gibi arama yöntemi ile item'a erişebilirsin.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var i: Integer;
begin
  for i := 0 to TreeView1.Items.Count - 1 do
  if TreeView1.Items[i].SelectedIndex = 45 then
  begin
    TreeView1.Items[i].Enabled := False;
    Break;
  end;
end;
Kullanıcı avatarı
xozcanx
Üye

Re: TreeView Enabled Hakkında ?

Mesaj gönderen xozcanx »

Hocam verdiğiniz aydınlatıcı bilgi ve kod olarak verdiğiniz bilgi için Teşekkürler.
Nasibinde varsa, alırsın karıncadan bile ders, Nasibinde yoksa, bütün cihan önüne serilse, sana ters..