Delphi Barkod

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
gaus
Üye
Mesajlar: 227
Kayıt: 14 May 2014 07:36
İletişim:

Delphi Barkod

Mesaj gönderen gaus »

Kolay gelsin forumda bir çok konu örnek buldum ama tam anlayamadım o yüzden de konuyu açıyorum
Şimdi bir program yazıyorum ve bu program ürün takip operatörlü bir sistem olacak
Bu sistem de ürünün ilk çıktığı yerde (sadece şirket içi kullanılacak) ürünün diğer operatörlerde de girişinin yapılabilemesi için barkod basmam gerekiyor,
Şimdi
1)Barkod alanını id'ye göre mi vermeliyim
-id'ye göre vereceksem fastreporttaki barkodu okutunca nasıl idyi bulurum
2)Barkod alanım mı olmalı eğer öyleyse barkodu nasıl oluşturacağım
-Oluşturduğum barkodu fastreportta nasıl yazdıracağım
3)Bazen ürünlerin barkodu dışarıdan geliyor
İlk iki maddeden birini uygun görürseniz 3.maddeyi nasıl sağlarım

son olarak daha önce fastreportta çok bir tecrübem olmadı bunu nasıl sğlayabilirm
Fikirlerinizi,ve yardımlarınızı bekliyorum
teşekkürler şimdiden
omurolmez
Üye
Mesajlar: 187
Kayıt: 31 Eki 2012 11:41

Re: Delphi Barkod

Mesaj gönderen omurolmez »

1. Usb girişli barkod okuyucular tıpkı klavye gibi çalışır.
Örneğin, Not Defteri uygulamasını açıp seçili uygulama (focused) haline getirelim. Daha sonra herhangibir ürün (bir paket tuz) üzerindeki barkodu okutalım. Eğer barkod etiketinin altında gözümüzle 86933711 sayısını okuyorsak, ekranda Not Defteri uygulamasında 86933711 ifadesini ve imlecin bir alt satıra geçtiğini görürüz. Yani, barkod okuyucudan gelen metin delphi sözdizimi ile '86933711'#13#10 olur.

2. Barkod etiketini bir ürün tanımlamak için kullanıyorsunuz. Dolayısıyla, kullanacağınız değer, ürün tablosunda, ürünü belirleyen eşsiz değerdir. Pk, Fk veya unique index alanlarından herhangibiri olabilir. Barkodu basacağınız yerde bu değeri kullanırsınız. Okuyacağınız yerde ise, bu tabloya bir select sorgusunda barkod değerini where kısmında kullanırsınız. Böylece okuttuğunuz barkod tekrar ürünün kaydına dönüşür.

3. Barkodun sizin sorunuz dışında bir kullanım amacı da ürün bilgilerini tanımlamaktır. Örneğin 15 Eylülde üretilen 21. parti üretimdeki 5 kg lık bir Otomatik Makine Beyaz deterjanına '14091502105OB' biçiminde bir Code 128 barkodu basılabilir.

Bazen 2. madde barkod size yetecekken müşterileriniz 3. madde barkod isteyebilir. Bu durumda, sorgularınızı basit ve güvenilir tutmak için müşterinin istediği barkodun yanında kendi barkodunuzu da basmanızı ve onunla çalışmanızı tavsiye ederim.
Ömür Ölmez
gaus
Üye
Mesajlar: 227
Kayıt: 14 May 2014 07:36
İletişim:

Re: Delphi Barkod

Mesaj gönderen gaus »

teşekkür ederim verdiğiniz 1.maddeyi kullanımı biliyorum daha önce de bunu bir market programında kullanmıştım ama orada barkodlar benlik değildi
Şimdi asıl sorunum şöyle üretim yapan bir şirkette şirket içi ürünün takibini barkodla yapmak istiyorlar bu nedenden dolayı sadece şirket içinde kullanılacak barkod sistemi tasarımına ihtiyacım var
omurolmez
Üye
Mesajlar: 187
Kayıt: 31 Eki 2012 11:41

Re: Delphi Barkod

Mesaj gönderen omurolmez »

Bence, ürün eşsiz id (unique identifier) sini barkod numarası olarak kullanmak (1. madde) en iyi yöntem. Çünki bir kez ürüne ulaştığınızda, ürüne bağlı, çeşit, tarih, parti no, vb. her veriye ulaşabilirsiniz. Yani şimdi veya ilerde barkod tipinizi değiştirmeden istediğiniz detaya ulaşabilirsiniz. Ancak müşteriler bilgisayarın gücünü tam olarak kavrayamazlar ve barkod etiketini, eski usül insanın etiketi gözüyle okuyup ürünü gözle ayırmak isterler. Böyle olunca, ürün id numarası insana bir anlam ifade etmez ve barkodda tarih, parti no, vb. anlamlı bilgileri görmek ister. Oysa bu alanlar hiçbir zaman ürünü, o ürünün id numarası kadar doğrudan ve kesin tanımlamazlar. Öte yandan, bu tür anlamlı bilgileri barkoda koyarak insanın okumasına izin vermek; aynı zamanda insanın yanlış okuması veya okuduğunu başka bir yere yanlış yazması gibi hatalarına da izin vermek demektir. Barkodu insan okumamalıdır. Dolayısıyla içinde barkod olan bir etiketi de insan okumamalıdır.

Ürüne ait anlamlı bilgileri barkod etiketine koyabileceğimiz tek nokta; iki ayrı sistem/işletme arasında veri alışverişidir (2. madde). Sadece depoya giren ürüne ürün bilgilerini içeren bir barkod etiket üretmeniz yeterlidir. Böylece, sizden çıkan ürünü alan toptancı; ürünü daha işletmesine girerken kendi barkod otomasyonuna dahil edebilir.

Ürünlerin barkodunun dışarıdan geldiği hallerde, ürün tablosuna, en azından unique index li bir barkod alanı tanımlayıp; ürünü kaydederken dışarıdan gelen bu barkodu ekleyebilirsiniz. Böylece, bu alana yapacağınız sorgulardan yine ürünün kaydına ulaşmış olursunuz. unique index birden fazla ürüne aynı barkodun verilmesi hatalarında sistemi korur.
Ömür Ölmez
Cevapla