internetten networke bağlantı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Misafir

internetten networke bağlantı

Mesaj gönderen Misafir »

yeni bir program üzerinde çalışıyorum.
problem şu internet üzerindeki bir bilgisayardan ,proxy kullanılan bir networkteki bilgisayara bağlanamıyorum.networkteki proxy bilgisayarının ip si statik ip.ağ içindeki bilgisayarı internetteki başka bilgisayardan görebilmek için ne yapmalıyım.ağ daki bilgisayar için yapacağım programa proxy ayarı yaptırabilirim.ama internettekine nasıl yaptırılır çözemedim :?:
Kullanıcı avatarı
pentiumkivanc
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen pentiumkivanc »

Gerçek IP diyorsun da proxy altında kullanılan bu bahsettiğin ip numarasının gerçek olduğundan eminmisin? bence bir www.whatismyip.com a gir. Çıkan IP numarası senin netteki görünen ip numaran olacak.Aynı işlemi başka bir bilgisayarda da yap eğer orada da ip numarası aynı ise senin ip statik değil demektir. Gerçi programlama forumlarında bunu konuşmak ne derece doğru bilmiyorum ama bence sorun bunlarla ilgili olabilir. Bunun dışında bağlantı olayını Indy veya fastnet ile delphiden görebilirsin.
Misafir

Mesaj gönderen Misafir »

konuyu biraz daha açsam iyi olacak.
işyerimdeki bilgisayarların tamamı bir network ağı ile birbirine bağlı.bütün bilgisayarlar internete ağ da ki bir bilgisayar ile (proxy bilgisayarı) bağlanıyorlar.bilgisayarlarımızın ip numaraları 192.168.x.x şeklinde.yalnız proxy olan bilgisayarın ki 213.192.x.x şeklinde ve diğer dial up bağlantılar gibi dinamik değil statik ip si var. ben mesela evden işyerimdeki bilgisayarıma bağlanmak istersem mantık olarak ilk önce proxy bilgisayarı(213.192.x.x) aşıp daha sonra kendi bilgisayarımı (192.168.x.x)bulmam lazım.esas problem bu..
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

@meteor,

konunun mümkün olduğunu biliyorum ancak nasıl yapılıyor dersen yardımcı olamam. Bir ara araştırmıştım, bu işi yapan programlar var.

Sen dışarıya açık bir makinadan bir porta bağlanıyorsun, bu porta gelen herşeyi direk ağdaki istediğin makinaya gönderiyor. Ondan gelenleri de sana gönderiyor. Port yönlendirme gibi ifadelerle google'dan arasan bulabilirsin sanırım.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
pentiumkivanc
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen pentiumkivanc »

tabi yukarıdakiler router müsade edince oluyor. bencede araştır.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

bu islem rooter uzerinden basitce yapılabiliyor diye biliyorum
ama rooter elinizin altında degilse, nete acık pc ye vnc yada radmin tarzı bir remotecontrol prog yuklenir.
client olan pclerede client porg yuklenir.
ip si sabit olan pc ye baglanarak (yine radmin yada baska bir prog ile) oradan da clientlara ulasabilirsin
boylece tavsanın suyunun suyu gibi bir yapı elde etmis olursunuz :lol:
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
İletişim:

Mesaj gönderen safak »

Proxy el kitabına bakmanızı öneririrm. Atatığınız portların içeride nasıl dağıtılacağı ile ilgili açıklamalar olmalı.
Tunnelling ile ilgili araştırmalar faydalı olabilir.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

başka bir forumda denk geldim (kopyala-yapıştır yaptım) :

IP yönlendirme aslında çok karışık bir konu değildir. En zor tarafı terminolojiyi ve yöntemini öğrenmektir. Bu bölümde sizlere aktarmaya çalışacağım bilgilerle, hemen bir ağda gereken yönledirmeleri yapabilecek duruma gelemeyeceksiniz, ancak en azından konuyu ve yaklaşımları anlamak adına bir başlangıç yapmış olacaksınız.Bazı kelimeleri özellikle ingilizce olarak yazacağım çünkü türkçeleri tam olarak anlaşılamadığı gibi genelde özel isim gibi algılanmaları gerektiğini de düşünüyorum.

Yönlendirme, bilgisayarlar arasında gelip giden paketlere direktif verme sürecidir. Yönlendirici, fiziksel olarak ağdaki paketleri geldiği yerden gideceği yere ulaştırmakla görevli cihazdır.Bir bilgisayar bir paket gönderdiğinde bu paketin başına iki şey gelebilir:Ya bu paketin gideceği yer kendisiyle aynı ağ içerisindedir yada başka bir ağdadır.Yönlendiricilerin ağdaki rolü onların dikkatine gelen paketleri inceleyerek doğru yere yönlendirmek yada gidecek yer hakkında bilgi yoksa geriye böyle bir yer bulunamadı mesajı iletmektir.

Yönlendiriciler hem yazılım hem de donanım olabilirler, ancak genellikle ağdaki sunuculardan ayrı bir parça olmaktadırlar.Mesela bir Windows sunucusuna iki yada daha fazla ağ kartı takarak yönlendirici olarak kullanabilirsiniz.Her ağ kartı kendi ağını oluşturmuş olacaktır. Böyle bir durumda Windows sunucusu yönlendirici rolünü alacaktır. Bu tip cihazlara “multihomed” yani birden fazla evi olan birim denmektedir. Bu konuya ilerleyen kısımlarda daha detaylı değineceğim.

Bir yönlendirici paketleri, kendisinde bulunan ve yönlendirme tablosunda kayıtlı olan iletişim yollarına uygun olarak yönlendirir. Yönlendirme tablosu basit haliyle hangi adresin hangi kartında yada yönlendirici bacağında olduğunu tutan veri tabanıdır. Biraz evvelki örneğe bakacak olursak, iki kartımızdan biri A biri B olsun.A’daki ağ 172.16.1.0 ve B’deki ağ da 172.16.2.0 ağı olsun. Bu durumda 172.16.1.2 adresine sahip bir bilgisayar 172.16.2.18 adresine sahip bilgisayara paket gönderdiğinde, yönlendirme tablosunda 172.16.1.0 ağındaki bilgisayarlar A kartındadır 172.16.2.0 ağındaki bilgisayarlar B kartındadır diye bir kayıt olmalıdır.Eğer tabloda gönderileceği yer ile ilgili bilgi yok ise “varsayılan ağ geçidi” denilen ve bilinmeyen tüm paketlerin gönderildiği bir adrese gönderilecektir. Aslında “varsayılan ağ geçidi” de bir başka yönlendiricidir. Ancak bu konuya biraz sonra açıklık kazandıracağım. Eğer ulaşılacak yer bulunursa paket yerine ulaşmış demektir, ancak ulaşılacak yerle ilgili bilgi bulunamamışsa paketi gönderene bir hata mesajı geri dönecektir.

Yönlendirme Süreci
Bir data paketini bir ağdan diğerine taşıma sürecini anlatmak yada anlamak o kadar da zor değildir. Birazdan anlatacaklarım Şekil-1’deki çizime göre anlatılmıştır.
1. 172.16.1.1 bilgisayarı 172.16.2.18 adresinin öncelikle kendisiyle aynı ağda olup olmadığını kontrol eder.
2. Kendisiyle aynı ağda olmadığı için bu paket yönlendirilecektir.
3. Adres Çözümleme Protokolü(ARP-Address Resolution Protocol) “varsayılan ağ geçidi”nin donanım adresini belirler. Varsayılan ağ geçidi adresi her bilgisayarda tanımlanır ancak varsayılan ağ geçidin donanım adresi ARP ile tespit edilmek zorundadır.
Not:MAC adresi dedenilen donanım adresleri aslında her cihaz için tektir ve 12 haneli hexadesimal sayılarla temsil edilir(Örnek:10-5a-00-5b-c6). Buradaki şekilde kolay anlaşılması için tek rakam yazarak anlatacağım.
4. 172.16.1.1 bilgisayarı, 172.16.1.25 adresli varsayılan ağ geçidi’ne gönderdiği paketin başlığında şu bilgiler vardır:
a. Geldiği yerin donanım adresi:14
b. Geldiği yerin IP adresi: 172.16.1.1
c. Gideceği yerin donanım adresi:18
d. Gideceği yerin IP adresi: 172.16.2.18
5. Yönlendirici, gelen paketin başlığını inceleyerek gideceği yerin donanım ve IP adresine bakar ve henüz ulaşması gereken yere ulaşmadığını anlar.
6. Yönlendirici bu paketin 172.16.2 ağına yönlendirilmesi gerektiğini tespit eder.
7. Yönlentirici 172.16.2.18 adresine bir ARP çağrısı yaparak paketin gideceği yerind donanım adresini sorgular ve bir sonraki kullanımlar için geçici hafızasına yazar.
8. Yönlendirici, paketi başlığında172.16.2 ağına aşağıdaki bilgilerle gönderir:
a. Geldiği yerin donanım adresi:23
b. Geldiği yerin IP adresi: 172.16.1.1
c. Gideceği yerin donanım adresi:7
d. Gideceği yerin IP adresi: 172.16.2.18
9. Paket 172.16.2 ağına gelir ve gideceği yerdeki bilgisayarın ağ kartı kendi donanım adresini ve IP’yi algılayıp paketi teslim alır.

UYARI:Paketin geldiği ve gideceği yerlerin IP adresi asla değişmez.Paketin nerden gelip nereye gittiğini takip etmek için donanım adresi takip edilir.Gelenin donanım adresi daima en songeçilen ağ geçidinki olur.

Gidilecek adres doğrudan yönlendiricinin bulunduğu ağda değil yada birden fazla ağ mevcut ise, yönlendirme senaryosu gittikçe karmaşık bir hal alabilir.

Statik ve Dinamik yönlendirme
Yönlendirme tablolarının iki tane tipi statik ve dinamik olan tablolardır Sistem yöneticileri statik tabloları kendileri düzenlemek zorundalar. Bu tablolarda herhangi bir değişiklik otomatik olarak yapılmaz. Dinamik tablolarda ise yönlendirme protokolü, yönlendirme tablosuna tespit ettiği ağları otomatik olarak kaydeder ve çıkarır.

Dinamik ve Statik yönlendirme karşılaştırması
Dinamik Yönlendirme Statik Yönlendirme
Bir yönlendirme protokolü fonksiyonu Bir IP fonksiyonu
Yönlendiriciler data paylaşır Yönlendiriciler data paylaşmaz
Tablo otomatik yönetilir Tablo manuel yönetilir

RIP yada OSPF gerektirir Birşey gerektirmez
Büyük ve karmaşık ağlarda kullanılır Küçük ve basit ağlarda kullanılır

Statik IP yönlendirme
Statik yönlendirme IP içerisinde gelen ve ayrıca birşey gerektirmeyen bir fonksiyondur.Sistem yöneticileri her yönlendirici için ayrı ayrı elle ayar yapmak zorundadırlar.
Statik yönlendirme tablosu bilinen ağlarla ağ geçidi arasındaki erişimi belirler.Bir statik yönlendirme tablosu şu 5 kolon datadan oluşmaktadır:
Ağ adresi:Her bilinen ağın adresi (0.0.0.0) ve (255.255.255.255) dahil.
Ağ maskesi: Her ağ için kullanılan alt maske
Metrik:Bir ağa ulaşmak için geçilen yönlendirici sayısı
Ağ geçidi adresi:Her ağ için giriş noktasının IP adresi
Arabirim:Ağın yönlendirici tarafına tanımlanan IP adresi

Ağ maskesi Ağ geçidi Arabirim Metrik
0.0.0.0 (varsayılan yön) 0.0.0.0 10.57.8.1 10.57.11.169 1
127.0.0.0 (loopback adresi) 255.0.0.0 127.0.0.1 127.0.0.1 1
10.57.8.0 (yerel alt ağ adresi) 255.255.248.0 10.57.11.169 10.57.11.169 1
10.57.11.169 (ağ kartı adresi) 255.255.255.255 10.57.11.169 10.57.11.169 1
10.57.255.255 (alt ağ broadcast adresi) 255.255.255.255 10.57.11.169 10.57.11.169 1
224.0.0.0 (multicast adresi) 224.0.0.0 10.57.11.169 10.57.11.169 1

UYARI:Statik yönlendiriciler sadece yönlendirme tablosunda tanımlı olan ağlarla iletişim kurabilirler.

Ağ geçitleri
Ağ geçidi bir başka ağa giden bir yoldur. Bir bilgisayar bir paket gönderdiğinde bu paketin aynı alt ağda olup olmadığı incelenir. Eğer farklı bir alt ağda ise varsayılan ağ geçidine yönlendirilir. Ağ geçidi (yönlendirici) gitmesi gerektiği yönü belirler ve ilgili ağa iletir. Birden fazla ağ geçidi tanımlanabilir ancak sadece ilki yönlendirmeişini yapar. Eğer ilk ağ geçidine ulaşılamıyorsa ikincisine yönlendirilir. Bir yönlendiricinin de varsayılan ağ geçidi olabilir. Gelen paketi nereye yönlendireceğini bulamadığı taktirde varsayılan ağına iletir.

ROUTE komutu
Route komutu TCP/IP içerisinde olan ve statik IP yönlendirme tablolarının yönetilmesi için Windows makinalarında kullanılır.Syntax’ı ise şöyledir:

Route [-f] [-p] [command [destination] [MASK netmask] [gateway] [METRIC costmetric]]

Parametrelerin açıklamalsı:
• -f tüm girişleri siler. Başka komutlarla birlikte kullanıldığında silme işlemi önce gerçekleştirilir.
• -p Eklenen değişiklikleri sabit kılar. Normalde sistem kapatılıp açıldığında son yapılan girişler silinir.
• command 4 komutu temsil eder: print (bir yönlendirmeyi basar);add (bir yönlendirme ekler);delete (bir yönlendirmeyi siler); change (varolan bir yönlendirmeyi değiştirir)
• destination varılacak ağı tanımlar
• MASK netmask Yönlendirme için bir alt ağ gösterir. Varsayılanı 255.255.255.255’dir
• gateway Yönlendirme için ağ geçidini gösterir
• METRIC costmetric 1-9999 arası geçilen ağ geçidi sayısını gösterir

UYARI:Statik yönlendirme tablolarında yapılan girişlerin –p parametresi kullanılmadan yapıldığı taktirde bir sonraki sistem kapanışında silineceği unutulmamalı.

TRACERT komutu
Tracert komutu TCP/IP içerisinde gelen bir başka kullanışlı komuttur. Bu komut ile gönderilen üç paketin hangi ağ geçitlerinden geçtiğini takip edebilirsiniz.

Syntax’ı şöyledir:

TRACERT [-d] [-h maximum_hops] [-j computer-list] [-w timeout] target_name

Parametrelerin açıklaması:
• -d IP adreslerin bilgisayar isimlerini çözmemesi için kullanılır
• -h maximum_hops Hedefi aramak için kullanılacak geçit sayısı
• -j computer-list computer-list’deki kaybolan yönlendirmeyi belirtir
• -w timeout her geridönüş paketi için timeout ile belirlenen milisaniye kadar bekler
• target_name Hedef bilgisayarın ismini belirtir.

UYARI:Tracert komutu bir yönün hala var olup olmadığını tespit etmek için mükemmel bir komuttur.Aynı zamanda zaman bölümünü de hattın ne kadar hızlı olduğunu anlamak için kullanabilirsiniz.

Dinamik IP Yönlendirme
Statik yönlendirmenin manuel yönetim gerektirdiğinden bahsetmiştim, dinamik yönlendirmede bu otomatik olarak yapılır.Dinamik yönlendirme genellikle karmaşık veya büyük ağlarda kullanılarak yönlendiricilerin her birinde yapılması gereken ayarların kolaylaşmasını sağlar. Ağ yöneticilerinin yükü epey hafiflemekte ve bazen sadece bir varsayılan ağ geçidi tanımlamakla kalmakta. Gerekli tüm ayarlamalar yönlendirme protokolü tarafından otomatik olarak yapılır.

En yaygın olarak bilinen TCP/IP ile ilgili iki yönlendirme protokolü RIP (Routing Information Protocol) ve OSPF(Open Shortest Path First) dür.

RIP (Routing Information Protocol)
RIP bir distance vector yönlendirme protokolüdür.Bu RIP’in her ağ geçidi için bir yol belirlediği, bu yola bir değer biçtiği ve bu bilgiyi en uygun yolu seçmede kullandığı anlamına gelir.

RIP tarafından kullanılan bir yönlendirme tablosu şu bilgileri içerir:
• IP hedef adresi
• Ağ geçit sayısı (1-15)
• Her yoldaki bir sonraki yönlendiricinin IP adresi
• Her yön için ulaştırma süresi
• Yön değişim bilgilerinin zamanı

OSPF(Open Shortest Path First)
OSPF daha çok ikinci jenerasyon bir yönlendirme protokolüdür. RIP’e göre bazı avantajları vardır. OSPF daha az trafik yaratır, daha geniş ağları destekler ve alıcı ile gönderici arasında birden fazla yolu destekler.OSPF ile ilgili birkaç noktaya bakalım:
• Her bağlantıya kendi değeri atanır
• Geçit değeri limitleri 65535’dir
• Her birim kendisi ağ yollarının ağaç yapısında bir veritabanını içerir
• Aynı değerde iki yol varsa yük paylaşımı yapılır
• Sadece değişiklik olduğunda yönlendirme tabloları birbirine gönderilir
• OSPF link-state algoritmasına göre çalıştığından link-state yönlendirme protokolü olarak bahsedildiği de olur. Ağda kullanılan tek yönlendirme protokolü olduğunda her yönlendirici kendi yönlendirme tablosunu yönetir.Yönetmesi gereken bilgi kendisine direkt olarak bağlı olan komşu yönlendiricilerin bilgisidir.

Statik ve dinamik yönlendirme tabloları birbiriyle entegre bir biçimde çalışır.Bu iki yönlü destek dinamik yönlendiricilere statik yönlendirilen ağlar için bir ağ geçidi olarak hizmet verme imkanını sunar. Aslında bu küçük ve basit ağları başka ağlarla haberleştirmek amacıyla kullanılan en yaygın yöntem budur.

Kaynak: Ömür ÖZTAŞ
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

Geçenlerde iş yerindeki makineme ftp server programı kurdum. fakat müşterilerden şirketteki makineme ulaşmaya çalıştıgımda ulaşamıyordum.

bizim şirkette , adsl modem var router lı , bu modem bizim switch e bağlı switch den local lan a 10.0.0.x şeklinde dhcp ile ip dağıtıyor.

örneğin benim makkinemin local ip si ; 10.0.0.4 ben http://www.whatismyip.com dan baktıgımda ise adsl modem in ip si gözüküyor.. 81.214.171.x şeklinde.

daha sonra anladımki modem i bir internet server alarak göreceksin. hiç başıma gelmemişti daha önceden. çünkü bizim makineler internete çıkarken router arkaasında kalıyordu...

Neyse konunun özüne geleyim. Problemi şu şekilde giderdim..

Adsl modem in konfigrasyonunda Virtual Server diye bir yer var orada port giriyosun örneğin ftp portu olan 21 , ip adresine local ip ni yazıyosun 10.0.0.4 daah sonrada modem i reboot ediyorsun... yani demek istediğim bu şekilde sanal server yaratıp internete sadece o makine tek başına bağlanıyormuş izlenimi verebilirsin...

Kablo net veya dial up bağlantılarda bunu denemedim hiç ,, aam adsl modemlerin %80 innde virtual server olayı var...

Sanırım Tam Olarak İstemiş olduğun cvp buydu.

Kolay Gelsin..
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Yanılmıyorsam NAT ilede oluyordu. ben adsl ilk geldiğinde uğraşmıştım, ama şimdi hatırlamıyorum maalesef :( belli IP yada aralığından yada hepsinden, belli port yada port aralığı nı gene aynı mantıkla istene yere yönlendirebiliniyordu.

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Misafir

Mesaj gönderen Misafir »

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.verdiğiniz bilgileri değerlendireceğim...
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

freeman35 yazdı:Yanılmıyorsam NAT ilede oluyordu. ben adsl ilk geldiğinde uğraşmıştım, ama şimdi hatırlamıyorum maalesef :( belli IP yada aralığından yada hepsinden, belli port yada port aralığı nı gene aynı mantıkla istene yere yönlendirebiliniyordu.

Kolay gele

biliyorum abi , ilk adsl geldiğinde bornovaya yaklaşık 6 sene önce ; çalıştıgım yere adsl almıştık. nat ile uraşmıştım 1 aydan fazla süre. fakat sonra en son telefomu aradım ve bornovada henüz nat desteği olmadıgını öğrenmiştim. o anda yıkılmıştım...

Abi benim anladığım kadarı ile eski ismi nat yeni ismi virtual server :lol:

Kolay Gelsin...
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

NAT ı tutturmuşsun ama yerini tutturamamışsın :P yani ben adsl modem üzerindeki NAT ı kullsnmışım, dün it profu bi arkadaş var(gerçi ona anlatana kadar göbeğim çatladı ya neyse :P ) ilk söylediği 98 XP de NAT desteği yok 2000 server yada 2003 kur dedi, dövecektim herifi :lol: :lol: Şu an kullandığım ADSL modem zoom4x, bunun üzerinde advanced setup ında NAT var sanırım buradan oluyor, ama incelemek lazım, ben bu konuda o kadar bilgili değilim.
@m4st3rmus senin dediğin mevzuyu ilk defa duyuyorum. Kullanılan modem in böyle bir özelliği yani NAT (Network Adress Translation açılımı olması lazım) özelliği varsa olabilir sanırım

Kolay gele
FreeMan 35.5

DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

abi speedtouch larda olması lazım... ozaman uraştıgım modem spedtouch dı ama tam modelini hatırlayamıyorum. ilk çıktıgında yani 5 sene önce modemi 438 $ a almıştık...

Birde Benim bir sorum olacak konu ile alakalı diye :

mesela modemimiz zoom x4 olsun ; ethernetten bağlanan modemlerin tümünde aynı problem var. Ben modemimi HUB veya Switch e bağladım. modemin ip adresi 10.0.0.2 dhcp açık oldugundan ağdaki makineler 10.0.0.3 , 10.0.0.4 , 10.0.0.5 .... şeklinde ip alıyor ve internete bağlanmada herhangi bir problem yok...

yalnız internete çıkış ip sini sadece modem alıyor. yani modem server görevi görüyor.

problem şu : ben o şekilde bir ağdaki makineden mesela ftp server kuramıyorum. veya iss kuramıyorum. uzaktan bağlantı yapamıyorum.. yani asıl internete çıkış ip si ile çıkmıyor makineler. uzak bir makineden o ip adresine ulaşmak istediğimde direk modem in eprom u devreye giriyor.

Geçenmlerde arkadaşlarla bir muhabbet esnasında arkadaşlarada sordum. biri bana modem içindeki Virtual Server kısmından yapıldıgını söyledi , Virtual server kısmına ögneğin 5 nolu ip yi alana makine ( 10.0.0.5) o makinenin ip sini giriyomuşsun , daha sonra portunu yazıyomuşsun ve o makine artık direk sanki dial up veya kablo netden net e çıkamrış gibi local degilde global ip adresi alıyor. yalnış anlaşılmasın dışarıdan bir istek geldiğinde yine ilk olarak modeme geliyor ama modem onu 10.0.0.5 nolu local ip adresine yönlendiriyor. bu konuda bilgisi olan bir arkadaş yardımcı olursa çok sewinirim.

Kolay Gelsin...
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Şİmdi Mustafa ile denedim bende zoom adsl4x modem var
"Advanced Setup" içinde "Virtual Server" butonu var. buradanda port bilgilerini yazıp, Kendi makinamın IP sini yazdım. şakkadananak bağlandı :lol:

birde IP numaralarını kurduğum LAN larda sabitliyorum, Nedeni makinalar açılırken IP aranıp durarak vakit kaybetmesinler. Zoom için üzerinde ayarları ellemiyorum, bağlanacak bilgisayara gateway ve dns olarak modem in IP sini veriyorum bu default değer olarak 10.0.0.2 geliyor, ondan sonrada makinaların IP lerini sabitliyorum. hiç problem çıkmıyor.

Kolay gele
FreeMan 35.5