Arkadaşlar benim iki küçük sorunum var.
Birincisi ;
Şimdi kayıt giriş ve kayıt çıkış isimli iki formum var.Bunlar programımın temel formlarından.
Kayıt girişte kişiler kaydededilecek ve kayıt edilenleri dbnavigator sayesinde ileri geri
kontrol edilecek bunları yaptık buraya kadar bir şey yok bundan sonrası karışık.
Kayıt çıkış formum Dblookupcomboboxdan bir kaydı çıkar isimli butondan ve de dbgridden oluşuyor.Kayıt çıkış yaptığımız kişiyi delete komutu ile silmek istemiyorum ama bu kişinin ismini de çıkarmak istiyorum.Şunu yapmak istiyorum çıkarılan kişiler ayrı bir yere veya dataya kayıt edilsin ve kayıt giriş formunda da
ismi listelenmesin.Veya Başka bir çözüm.
Örnek Ali diye biri geldi kayıt giriş formunda kaydettim, iki gün sonra bu kişiyi kayıt çıkış formundan çıkardığım zaman diğer formda
yani giriş formunda kayıt edilenler içerisinde listelenmemesi lazım.Bu kişi çıkan kişiler listesinde yer alacak.İnşaallah ilk derdimi anlatmışımdır.
İkincisi ;
Projemde veya yazılımda Borç ödeme adında bir formum var.
Bu form şöyle oluşturuldu.Şimdi önce bu formda kayıt çıkış formu gibi oluşturuldu.Dblookupcombobox eklendi altına ödeme yap-kaydet-vazgeç butonları eklendi.En altına son öğe olarak dbgrid konuldu.
Dblookupcombobox ile kayıt olan kişileri Ad ve soyada göre listeliyoruz.Şimdi kişiyi dblookupcombobox ile seçtiğimiz zaman " KİŞİNİN BORCU ÇIKACAK VE ÖDEME YAP
DENDİĞİNDE DE O KİŞİ ÖDEMESİ YAPILACAK." Dbgirdde borcu zaten yazıyor ama kişi seçildiğinde birey ile alakalı herşey olduğu için dbgirdde zaten var neden borcu ödeme yapa tıklanınca çıksın diye
bir şey yazmayın yani.Bunu nasıl yaparız ödeme yap butonu, herkesin borcunu ayrı ayrı göstermek zorunda biliyorsunuz, herkesin borcu aynı olmaz.
Borç bölümünü nasıl çözersek çözelim yardım edin.
Biz tıkandık.
Bu iki küçük soruna yardım eder ve fikirlerinizi pratik yoldan delphide yeni olan bizlere yazarsanız seviniriz.
Kayıt Çıkış - Kayıt Giriş ve Ödeme üzerine
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
birinci küçük sorununuzun cevabı
kişilerin kayıt edildiği tablonuza bir alan daha ekleyin. adi X olsun mesela. X in degeri 1 ise kayıtı listelersin 0 ise kayıtı listelemezsin.
query ile yapıyorsan select ifadene where X = 1 şartını ekleyecen table kullanıyorsan tablonunun filter özelliğini kullanacan.
kişilerin kayıt edildiği tablonuza bir alan daha ekleyin. adi X olsun mesela. X in degeri 1 ise kayıtı listelersin 0 ise kayıtı listelemezsin.
query ile yapıyorsan select ifadene where X = 1 şartını ekleyecen table kullanıyorsan tablonunun filter özelliğini kullanacan.
evet 1. sorunun en pratik yolunu @sadettinpolat vermiş ama olasılık olarak şöylede yapabilirsin..
bir tablo daha oluşturursun ve listedene çıkarmak istediğin ama tamamen silmek istemediğin kayıtları önce başka bir tabloya kayıt edersin sonra silersin. Böylece yeni tablonda sadece listeden çıkarılmış kayıtlar olacaktır..
2. soruna gelince kişilerin borçları ayrı tablolardamı tutuluyor yoksa aynı tabloda mı tutuyorsun bilemiyorum. Ama eğer ayrı tabloda tutuluyorsa master-detail işini görür yok aynı tabloda tutuyorsan zaten o zaman borcunu görüntülemek kolay..
bir tablo daha oluşturursun ve listedene çıkarmak istediğin ama tamamen silmek istemediğin kayıtları önce başka bir tabloya kayıt edersin sonra silersin. Böylece yeni tablonda sadece listeden çıkarılmış kayıtlar olacaktır..
2. soruna gelince kişilerin borçları ayrı tablolardamı tutuluyor yoksa aynı tabloda mı tutuyorsun bilemiyorum. Ama eğer ayrı tabloda tutuluyorsa master-detail işini görür yok aynı tabloda tutuyorsan zaten o zaman borcunu görüntülemek kolay..
İlimle geçen bir gece,
ibadetle geçen bin geceden hayırlıdır. HZ. MUHAMMED (S.A.)
ibadetle geçen bin geceden hayırlıdır. HZ. MUHAMMED (S.A.)