Elektronik Aletlerdeki Programlar

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
kemal5
Üye
Mesajlar: 16
Kayıt: 23 Tem 2004 03:09
Konum: izmir
İletişim:

Elektronik Aletlerdeki Programlar

Mesaj gönderen kemal5 »

Herkese öncelikle selamınaleykum.
Arkadaşlar benim sorum genel programlama ile ilgili.
Şunu merak ediyorum sayın ustalarım ;
Elektronik saatler için herhalde bir program yazılıyor.İşte Bu programlar hangi programlama dilleri ile yazılıyor ve de bu program saatin neresine ilave ediliyor.Nasıl çalışıyor ,sistematiği nedir ? Başka deyişle aktif oluşu nasıl.Kısaca bu kombinasyonu biliyorsanız bu konuya yorum getirirseniz sevinirim.
Aynı sorum Cep telefonları ve de televizyonlar içinde geçerli.Hangi dille yazılıyor, bu programın chipi telefon ve de televizyonların neresinde.
Sanıyorum bütün elektronik aletler bu şekilde çalışıyor.Çamaşır makineleri-bulaşık makineleri vs...
Yorumlarınızı bekliyorum.Saygılar.
İzmir doğumluyum.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7603
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

değişik teknikler olmakla beraber, şu sıralar yıldızı parlayan isimler embedded linux ve java. Telefonlarda vs. genelde java kullanılıyor.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
kemal5
Üye
Mesajlar: 16
Kayıt: 23 Tem 2004 03:09
Konum: izmir
İletişim:

Tşk.

Mesaj gönderen kemal5 »

Teşekkür.
Embedded linux ve java dillerini kişiler nerde öğrenebilirler.
Mustafa ağabey bu dilleri bilenler nerde iş bulurlar.Firmalar, şirketler bu programcıları dikkate alıyorlar mı.
Yoksa sadece mesela casio şirketindeki ürünlerine yazılımcı mı aranıyor.O zaman adam enternasyonel olur ya kazanacağı parayı saymaya vakti olmaz herhalde.
İzmir doğumluyum.
Misafir

selamlar

Mesaj gönderen Misafir »

Hocam C Bilmen gerekiyor....:)...Zaten javayi kaparsin C bilirsen.....
Kullanıcı avatarı
kemal5
Üye
Mesajlar: 16
Kayıt: 23 Tem 2004 03:09
Konum: izmir
İletişim:

Peki Assembly dili ne kadar önemli ?

Mesaj gönderen kemal5 »

Hocam assembly dilinin önemi ne kadar yani bir arkadaşım bana tvlerin programlarının assembly dili ile yazıldığını belirtmişti bunun doğruluk payını bilen var mı ?
İzmir doğumluyum.
alipolatolu
Üye
Mesajlar: 10
Kayıt: 25 Ağu 2004 01:49
Konum: Bursa
İletişim:

Mesaj gönderen alipolatolu »

Benim bildiğim kadarıyla küçük cihazların çok büyük işlem yapma gereksinimi olmadığından basit MCU (Micro Controller Unit) kullanılıyor ve Assembly ile program yazılıyor. Fakat kullanılan chip'e göre kullanılacak programlama dili çeşitlilik gösterebiliyor. Intel, PIC, Atmel, vs firmalarının ürettiği ve birbirleriyle yarışan çeşitli MCU'lar var. Bu MCU'lar modeline göre çeşitli boyutlarda olabiliyor ve çok çok çeşitli alanlarda kullanılabiliyor.

Mesela Intel'in 8051 MCU'su assembly dili ile programlanabiliyor ve programı yazdıktan sonra intel tarafından dağıtılan özel bir derleyici ile program derleniyor. Derleme sonrasında MCU içindeki belleğe (birçok çeşidi var) yükleniyor ve MCU'ya enerji verildiğinde program çalışıyor. Diğer firmaların da MCU'ları için ürettikleri derleyiciler var. Mesela PIC MCU'lar için C derleyicisi bulunabiliyor. Aynı zamanda isterseniz assembly ile de programlayabiliyorsunuz. Bazı MCU'lar içinde bu şekilde dil seçebilme özgürlüğünüz var.

Şimdi bu MCU'lar nerede kullanılabilir? Bu MCU'lar çeşitli yerlerde kullanılabilir. kendiniz bunlar ile yeni bir kart tasarlayabilirsiniz. Basit bir LCD display sürücüsü yapabilirsiniz, yapacaklarınız sizin hayal gücünüz ile sınırlı. aynı TV'ler içinde de bu MCU'lar kullanılıyor olabilir, tam olarak bilemiyorum. Hatta Radyo dalgaları ile veri alışverişi yapabilen bir chip'in içinde 8051 yongası bile olabiliyor. Yani yazdığınız 8051 programı radyo dalgası iletişimi desteği de verebilirsiniz :o) (bkz. http://www.chipcon.com)

Ben bir arkadaşım ile birlikte seri port üzerinden çalışan basit bir Dongle yapmıştım. İçinde PIC MCU vardı ve hafızasında tuttuğu gizli şifreyi bu Dongle'a seri porttan çeşitli veriler göndererek öğrenebiliyorum. Bu amaçla da kullanılabiliyor mesela. (bkz. http://www.alipolatolu.com)

Diğer MCU kaynakları:

Dallas Semiconductors(Maxim firması ile birleşti): http://www.maxim-ic.com
Intel: http://www.intel.com (8051 yongası)
Atmel: http://www.atmel.com

Bu chip'lerin programlanabilmesi için türkiyede dahil olmak üzere deney setleri mevcut. 100-200 dolara temin edebiliyorsunuz. http://www.egiten.com adresinden temin edebilirsiniz. Ayrıca Yener GÜNEŞ isimli arkadaşım yeni bir deney seti yaptı. İsterseniz sizin için onunla iletişime geçip bilgi alabilirim.

Umarım faydası olmuştur.

Polat
En son alipolatolu tarafından 29 Ağu 2004 12:29 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
Mesajlar: 2360
Kayıt: 05 Şub 2004 04:32
Konum: Beşiktaş
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

@alipolatolu arkadaşın bahsettiğin gibi neredeyse tüm mcu'larda artık assembly yerine C kullanılıyor. bunun en büyük avantajı marka ve model kısıtlamasının ortadan kalkması tek bir markaya bağlı kalmama. assemblynin kullanıldığı yerlerde var tabi, kimi fonksiyonları C fazla büyük derleyebilir. ama sizin yazdığınız asm kodlarınıda C nin işine blok olarak gömebiliyorsunuz.

piysada en çok kullanılan derleyici keil inkidir. ( http://www.keil.com/ )
ayrıca ücretisiz bir çok compiler var. ama keilin demosu başlangıç için size yeter. içinde simülatörü falanda gömülü gelir. herhangibir süre kısıtlamaı yok .sadece programın 2 kb :) olmalı (megabaytlara alışınca bu kb ler insana komik geliyor dimi)
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin
Mesajlar: 1956
Kayıt: 02 Eyl 2003 04:44
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen gkimirti »

hocam 2kb dedinde hic kucumsememek lazım
adamlar 256 byte ile oyun yapıyolar
hem de boulder dash

http://www.users.globalnet.co.uk/~jchap/tvprobd3.htm
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Cevapla