Ortak VCL Özellikleri

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
Misafir

Ortak VCL Özellikleri

Mesaj gönderen Misafir »

Kod: Tümünü seç

Ortak VCL Özellikleri
Özellik Kullanımı Açıklama 
Action Bazı Denetimler Bu denetime bağlı olan Action nesnesini belirler. 
Align Bazı Denetimler Denetimin ebeveyn denetim kullanım alanına nasıl hazırlanacağını belirler. 
Anchors Coğu denetim Bileşenlerin bağlı olduğu form tarafını gösterir. 
AutoSize Bazı Denetimler Denetimin içeriğine bağlı olarak kendi boyunu belirleyip belirleyemeyeceğini belirtir. 
BidiMode Bütün denetimler Sağdan sola yazılan diller için destek sunar. 
BorderWidth Pencereli denetimler Kenarlığın genişliği 
BoundsRect Tüm denetimler Denetimi çevreleyen dikdörtgeni gösterir. 
Caption Coğu denetim Denetimin etiketi 
ComponentCount Tüm bileşenler Etkin bileşen tarafından sahip olunan bileşen sayısı. 
ComponentIndex Tüm bileşenler Bileşenin sahibinin bileşen listesindeki konumu. 
Components Tüm bileşenler Etkin bileşen tarafından sahip olunan bileşenlerin bir dizisi. 
Constraints Tüm denetimler Bir denetimin boyutlandırma işlemleri sırasındaki maksimum ve minimum boyunu belirler. 
ControlCount Tüm denetimler Etkin denetimin çocuk denetimlerinin sayısı. 
Controls Tüm dneetimler Etkin bileşen tarafından sahip olunan denetimlerin bir dizisi 
Color Çoğu denetim Art alan yüzeyinin rengini gösterir 
Ctrl3D Çoğu bileşen Denetimin üç boyutlu bir görünüme sahip olup olmayacağını belirler. 
Cursor Tüm denetimler Fare imleci denetim üzerindeyken kullanılan fare imleci. 
DockSite Çoğu pencereleri denetimler Pemcereleri denetimin park edilir bir site olup olmadığının gösterir. 
DragCursor Çoğu denetim Denetimin sürüklemeyi kabul ettiğini göstermek için kullanılan imleç. 
DragKind Çoğu denetim Sürükleme kipi otomatik olduğu takdirde sürükleme ile park etme arasında seçim yapmamızı sağlar. 
DragMode Çoğu denetim Denetimin sürükleme-bırakma tutumunun otomatik olarak etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini belirler. 
Enabled Tüm denetimler ve bazı görsel bileşenler Denetimin etkin olup olmadığını belirler. 
Font Tüm denetimler Bileşenin içinde görüntülenen metnin yazı tipini belirler. 
Handle Tüm pencereli denetimler Denetim tarafından kullanılan sistem penceresinin tutamağı. 
Height Tüm denetimler Denetimin düşey boyu. 
HelpContext Tüm denetimler ve iletişim kutusu bileşenleri İçerik duyarlı yardım sisteminin otomatik olarak etkinleştirilmesi için kullanılan bir içerik numarası. 
Hint Tüm denetimler Denetim tarafından ipuçlarını görüntülemekte kullanılan karakter katarı. 
Left Tüm denetimler Bileşenin sol üst köşesinin yatay koordinatı. 
Name Tüm denetimler Bileşen bir örneğinin, genellikle kaynak kodunda kullanılan özün adı. 
Owner Tüm bileşenler. Bileşenin sahibini gösterir. 
Parent Tüm bileşenler Bileşenin ebeveynini gösterir. 
ParentColor Çoğu denetim Bileşenin ebeveyni ile aynı rengi kullanıp kullanmayacağını belirler. 
ParentCtl3D Çoğu bileşen Bileşenin ebeveyni ile aynı Ctl3D yi kulanıp kullanmaacağını belirler. 
ParentFont Tüm denetimler Tüm denetimler Bileşenin ebeveyni ile aynı fontu kullanıp kullanmayacağını belirler. 
ParentShowHint Tüm denetimler Bileşenin ebeveyni ile aynı ShowHint'i kullanıp kullanmayacağını belirler. 
PopupMenu Tüm denetimler Kullanıcı denetimi sağ tıkladığında gösterilen açılır mönü. 
ShowHint Tüm denetimler İpuçlarının etkin olup olmayacağını belirler. 
Showing Tüm denetimler Denetimin halen ekranda görünüp görünmediğini belirler; yani ebeveyn zincirindeki denetimlerinin Visible özelliklerinin True olup olmadığını başka bir deyişle, bir denetim ve ebeveyn denetimi ve varsa bunun da ebeveyn denetimleri görünür durumdaysa ekran da görünüyordur. 
TabOrder Tüm pencereli denetimler Ebeveyn denetim içindeki sekme sırasını belirler. 
TabStop Tüm pencereli denetimler Kullanıcının denetime Tab tuşunu kullanarak geçip geçmeyeceğini belirler. 
Tag Tüm bileşenler Özel ve tanımsız verilerin saklanması için kullanabilecek bir uzun tamsayı. 
Top Tüm denetimler Bileşenin sol üst köşesinin düşey koordinatı. 
UndockHeight Çoğu denetim Denetimin park edilmediğindeki yüksekliği 
UndockWidth Çoğu denetim Denetimin park edilmediğindeki genişliği 
Visible Tüm denetimler Denetimin görünür olup olmadığını belirler. 
Width Tüm denetimler Denetimin yatay boyu. 

Ortak VCL Yöntemleri
Yöntem Kullanımı Açıklama 
BeginDrag Tüm denetimler Elle sürüklemeyi başlatır. 
BringToFront Tüm denetimler Denetimi diğer tümünün önüne getirir 
CanFocus Tüm denetimler Denetimin giriş odağını alıp almayacağını belirler. 
ClientToScreen Tüm denetimler Kullanm alanı koordinatlarını ekran koordinatlarına çevirir. 
ContainsControl Tüm denetimler Belirli bir denetimin etkin denetim kapsamında olup olmadığını belirler. 
Create Tüm bileşenler Yeni bir örnek oluşturur. 
Destroy Tüm bileşenler Örneği yok eder. 
Dragging Tüm denetimler Denetimin sürüklenip sürüklenmeyeceğini gösterir. 
EndDrag Tüm denetimler Sürüklemeyi elle sonlandırır. 
ExecuteAction Tüm bileşenler Bileşenle bağlanmış olan eylemi çalıştırır. 
FindComponent Tüm bileşenler Components dizisindeki verilen ada sahip bileşeni döndürür. 
FlipChildren Tüm pencereli denetimler Çocuk denetimleri sol taraftan sağ tarafa ve sağ taraftan sol tarafa taşır. 
Focused Tüm pencereli denetimler Denetimin giriş odağına sahip olup olmadığını belirler. 
Free Tüm bileşenler Nesneyi hafızada yok eder. 
GetTextBuf Tüm denetimler Denetimin metninin döndürür. 
GetTextLen Tüm denetimler Denetimin metninin uzunluğunu döndürür. 
HandleAllocated Tüm denetimler Denetim için bir sistem tutamağı ayrıldığı takdirde True döndürür. 
HandleNeeded Tüm denetimler Bir sistem tutamağı yoksa karşılık gelen bir tane ayırır. 
Hide Tüm denetimler Denetimi görünmez kılar. 
InsertComponent Tüm bileşenler Sahip olunan bileşenler listesine yeni bir element ekler. 
InsertControl Tüm denetimler Etkin denetimin çocuğu olan denetimler listesine yeni bir element ekler. 
Invalidate Tüm denetimler Denetimi yeniden boyanmaya zorlar. 
ManualDock Tüm denetimler Partk etmeyi elle etkinleştirir. 
ManualFloat Tüm denetimler Park edilen denetimi kayan denetim yapar. 
RemoveComponent Tüm bileşenler Components listesinden bir bileşeni çıkartır. 
ScaleBy Tüm denetimler Denetimi verilen tüzde oranında ölçekler. 
ScreenToClient Tüm denetimler Ekran koordinatlarını kullanım alanı koordinatlarına çevirir. 
ScrollBy Tüm denetimler Denetimin içeriğini kaydırır. 
SentToBack Tüm denetimler Denetimi diğer tüm denetimlerin ardına alır. 
SetBounds Tüm denetimler Denetimin konum ve boyutlarını değiltirir. 
SetFocus Tüm denetimler Denetimin giriş odağını verir. 
SetTextBuf Tüm denetimler Denetimin metnini atar. 
Show Tüm denetimler Denetimi görünür kılar. 
Update Tüm denetimler Ardışık boyama talepleri olduğu takdirde denetimi o anda tekrar boyar. 

Ortak VCL Olayları
Yöntem Kullanımı Açıklama 
OnCanResize Çoğu denetim Denetim boyutlandırıldığında ve bu işlemi durdurmanıza izin verdiğinde 
OnChange Çoğu bileşen Nesne veya verisinde değişiklik olduğunda 
OnClick Çoğu denetim Bileşenin üzerinde fareyle sol tıklandığında. 
OnDblClick Çoğu denetim Bileşen üzerinde fareyle çift tıklandığında 
OnDockDrop Pencereli denetimler Part etme işlemi geçerli denetimin üzerinde sonlandığında. 
OnDockOver Pencereli denetimler Kullanıcı imleci park etme işlemi sırasında geçerli denetim üzerinden geçirdiğinde. 
OnDragDrop Çoğu denetim Bir sürükleme-bırakma operasyonu bileşen üzerinde sonlandığında sürükleme operasyonunu alan bileşen tarafından gönderilir. 
OnDragOver Çoğu denetim Kullanıcı fareyi denetim üzerinde sürüklediğinde. 
OnEndDock Çoğu denetim Geçerli denetimin park etme işlemi sonlandığında. 
OnEndDrag Çoğu denetim. Sürükleme sonlandığında; sürükleme operasyonunu başlatan bileşen tarafından gönderilir. 
OnEnter Tüm pencereli denetimler Bileşen etkinleştirildiğinde, yani giriş odağını aldığında. 
OnExit Tüm pencereli denetimler Bileşen giriş odağını kaybettiğinde. 
OnGetSiteInfo Pencereli denetimler Denetimin park etme bilgilerini döndürür. 
OnKeyDown Bazı pencereli denetimler Kullanıcı klavyede bir tuşa bastığında; giriş odağına sahip olan bileşene yollanır. 
OnKeyUp Bazı pencereli denetimler Kullanıcı bir tuşu bıraktığında; giriş odağına sahip olan bileşene yollanır. 
OnMouseDown Çoğu denetim Kullanıcı fare düğmelerinden birine bastığında; imleç altındaki bileşene yollanır. 
OnMouseMove Çoğu denetim Kullanıcı fareyi bir bileşen üzerinde gezdirdiğinde; imleç altındaki bileşene yollanır. 
OnMouseUp Çoğu denetim Kullanıcı fare düğmelerinden birini bıraktığında;imleç altındaki bileşene yollanır. 
OnResize Çoğu denetim Boyutlandırma işlemi sonlandığında. 
OnStartDock Çoğu denetim Kullanıcı sürüklemeye başladığında; sürükleme işlemini başlatan bileşene gönderilir. 
OnStartDrag Çoğu denetim Kullanıcı sürüklemeye başladığında; sürükleme operasyonunun menşei olan bileşene gönderilir. 
OnUnDock Pencereli denetimler Geçerli denetimde park edilmiş olan başka bir denetim ayrıldığında. 
[Mutasyon.net'ten alınmıştır]