ben teknik bir kitap alırken, hiç bilmediğim bir bölümü açıp 2-3 paragraf okurum ve anlayıp anlamadığıma bakarım. Eğer anlayabiliyorsam ve bana birşeyler veriyorsa alırım.
Memik beyin kitapları üzerine faydalı ve uzun bir konuşma yaptık. Benim kendisi hakkındaki düşüncelerimin olumlu yönde değiştiğini belirtmek isterim.
Sağolsun kendisi bir makale göndermiş. Memik beyin yeni tarzını merak edenler için büyük bir fırsat Sizde inceleyip, fikrinizi belirtirseniz sevinirim. Dili nasıl, resim oranı ve resimlerin seçimi nasıl vs.
Dil olarak hoşuma gitti. Ama bir şeye kafam takıldı. Bu type-end diye bahsedilen blok delphi8'de yeni mi? Çünkü benim bildiğim, compiler'a göre oradaki end, class'a ait. Yani bir type bloğu içinde iki sınıf tanımlaması yapabiliyoruz. Çünkü, type'ın sonuna koyduğunuz "end" class'ı kapatıyor. Ayrı iki type bloğuna gerek yok gibi. Yanlışım varsa düzeltiniz. Bunu eleştiri olarak değil de soru olarak alırsanız sevinirim.
Birde şunu eklemek istiyorum: Kitap yazarlarının bazıları şuna dikkat etmiyor.(Bazıları da ediyor.) Kitapta verilen kodlar,(resim şeklinde olmayanları) delphi'de gördüğümüz tarzda, yani ayrılmış kelimeler kalın, açıklamalar italic, tırnak içleri mavi, yazılar courier new vs... Bu, kitapta kodları incelerken biz okuyuculara rahatlık sağlayacaktır.
fatihtolgaata yazdı:Bu type-end diye bahsedilen blok delphi8'de yeni mi? Çünkü benim bildiğim, compiler'a göre oradaki end, class'a ait. Yani bir type bloğu içinde iki sınıf tanımlaması yapabiliyoruz. Çünkü, type'ın sonuna koyduğunuz "end" class'ı kapatıyor.
Benim bildiğim de sizinki ile aynı.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Herşeyden önce bu bilgileri bizimle online olarak paylaştığı için kendisine teşekkür ederim offline olarak güzel bir kaynak oldu,
Bu konuya girmeden önce private public bloklarında neler yapılabildiğini basit örneklerle iyice pekiştirmek okuyucuyu daha sağlıklı olacaktır örneğin ben tam doyurucu bir bilgi görmedim o bloklarla ilgili ve nedense hep o bloklardan uzak duruyorum
Saygılarımla
bizim 3. sınıfta aldığımız nesne tabalı programlaa var. o derste gzül bir örnek serisi var. eğer o örneği verirse daha güzel olur diye düşünüyorum. öncelikle bir nokta sınıfı oluşturuluyor.nokta sınıfı parametre olarak x ve y kordinatlarını alıyor. daha sonra nokta sınıfından çiizgi sınıfı türetiliyor. çizgi sınıfıda iki tane noktayı parametre olarak alıyor. daha sonra çizgi sınıfından üçgen ve kare sınıfı türetiliyor. bu iki sınıftan biri 3 biride 4 çizgiyi alıp şekilleri çiziyorlar. çok basit bir örnek ama yeni başlayan birileri için çok anlaşılr oluyor. Memik Bey örneği bulabilirseniz inceleyin. ii çalışmalar
Sitedeki yazı, Delphi 8 - VCL Forms Application kitabımda Class'lar hakkında bilgi içeren bölümün ilk yarısıdır. Bu bölümdeki amacım Class kavramını anlatabilmektir. Metni bu açıdan değerlendirip görüşlerinizi paylaşırsanız bana katkı sağlamış olursunuz. Dolayısıyla programcılık kitapları konusudan tartışıp hep birlikte bilgi ve fikir sahibi olacağız.
İzninizle bir de olaya şu açıdan yaklaşmak istiyorum: Günlük hayatımızda konuşur ve tartışırken neden Nasrettin Hoca'ya başvuruyor ve Türk Atasözlerini sık kullanıyoruz. Bence nedeni o sırada karşımızdaki kişiye konuyu anlatmakta zorlanmış olmamız veya uzun uzun anlatmayı sevmiyor olmamızdandır.
Konu programcılık olduğunda bir işlemi yapmak veya bir kavramın işlevi hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanan kodun hepsini(15-20 satır kadar kısa olsa bile) bir seferde vermek okurun işini zorlaştırabilir.