Veritabanı ile dbgrid, combobox kullanımı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
E-bow
Üye

Veritabanı ile dbgrid, combobox kullanımı

Mesaj gönderen E-bow »

Arkadaşlar aşağıdaki gibi ufak bi prog. yapmak için nasıl bi kod uygulayabilirim. Dbgrid ile combobox nesnelerinin veritabanı ile kullanımını bilmiyorum. Bende yapmak istediğimi ayrıntıları ile yazdım.

Database de 2 table var.
Isim --> Adi,Soyadi,No alanı var.
Bilgi --> KimlikNo,Adres alanı var.

Bitane arama kriteri olarak yazılacak metin için edit kutucuğu olacak ada veya soyada göre arama yapabilmek için. Ad ve soyad kriteri için radio button olacak ad seçince ada göre soyad seçince soyada göre arayacak. Ara diye bir buton olacak bu butonuna bastığımda bu kriterlere göre sonuçları dbgridde listeleyecek. Sonra form üzerinde bir tane combobox olacak. combobox listesinde kimlik nolar listelenecek (bu listeyi combobox bilgi tablosundaki kimlikno alanından alacak) istediğim kimlik no yu listeden seçip gönder diye bir buton daha olacak bu butonuna bastığımda gridte önceden seçtiğim kayda ait no alanına kimlik noyu yazacak. (Yani Isim tablosunda o kayda denk gelen no alanına yazacak)...

Yardımlarınızı bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
vedatkaba
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen vedatkaba »

Öncelikle merhaba...

Yapmak istediklerini anahtar kelimeler kullanarak aratabilirsin.aradığın bulduğun bilgiler doğrultusunda yaparsın yapmak istediğini,,takılırsan bir yerde böle bir kod yazdım şu hatayı verdi ne yapayım dersin arkadaşlar sana fikir verip yardımcı olacaktır.ama bu şekilde sıfırdan bir program yazmaya kimsenin vakti olacağını sanmıyorum..mesala sana fikir olsun diye 2 tane radio buton koyarsın birinin captionunu ada göre 2. sinin soyada göre yaparsın if then kullanarak checked larını kontrol edersin ona göre table veya query le arama yaptırırsın..

yapmak istediklerinle ilgili çok konu var forumda..
Kamil odur ki; koya dünyada bir eser,
Eseri olmayanın, yerinde yeller eser.