Web Server Application oluşturma hk.

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
DaNGeR_HaCKeR
Üye

Web Server Application oluşturma hk.

Mesaj gönderen DaNGeR_HaCKeR »

Ben bir web server programı kodluyorum

Kod: Tümünü seç

Idhttpserver1.defaultport:=8668;
yapıp portu ayarladım

Idhttpserver1.active:=true;
yapıp aktifleştirmeyide yaptım ama serverın index sayfasını nasıl ayarlayacağımı bulamadım.Veya 8668 portunu benim siteme yönlendirecek.Böyle birşeyi nasıl yapabilirim?[/b]
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Ben genelde WebServer Application yani DLL veya CGI olarak bu işi yapıyorum. Indy ile denemedim ama bir forma TIdHttpServer koyduğumda Event listesinde gördüğüm kadarıyla

onCommandGet eventi işini görebilir. Araştıracaksın. Elinde örnek kod yoksa işin zor. Bu söylediğim eventde şunu dene

ShowMessage( ARequestInfo.Params.Text); 
- Bu sana çağrı gelirse tepkiyi ve içeriğindeki parametreleri mesaj olarak ekranda görmeni sağlar.

- Sonra bu mesajdaki parametreleri -içinde adi diye bir parametre olduğunu varsayalım-

GelenDeger := ARequestInfo.Params.Values['adi'];
şeklinde çekip gerekli işlemi yapar, HTML üretimini gerçekleştirir ve bu ürettiğin HTML'yi geri response edersin. İstediğin index.html budur.

- Gelen çağrı parametre içermezse veya uygun parametre yoksa standart
bir HTML response edersin. Uygun parametre gelirse veritabanı vb. işlemlerini yapar sonuç içerikli başka bir HTML üretip onu response edersin.

- En azından kendine yol haritası çizmek üzere bu işlemlere sana kılavuz olur.
Resim
Resim ....Resim
DaNGeR_HaCKeR
Üye

Mesaj gönderen DaNGeR_HaCKeR »

eğer elinde hazır kodları varsa gönderebilirmisin dll ile yapılmşının
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Öncelikle konu başlığını "Web Server Application oluşturma hk." diye değiştir. Konu başlığından içerik hakkında fikir edinilmelidir.

- Örnek var bir kaç tane ama öyle örnek kodlarla yapabileceğin bir şey değil. Ben sana daha güzelini yapıcam. Resimlerle adım adım göstermeye çalışıcam. Böyle daha kolay kavrarsın.

1. Önce yeni bir proje oluşturacaksın. Proje tipi olarak Other seçeceksin.
Resim

2. New sayfasındaki en altta bulacağın Web Server Application seçeceksin.
Resim

3. Açılan sayfada aşağıdaki gibi bir seçenek penceresi ile karşılaşacaksın. ilki DLL için bunu seç.
Resim

4. Actions'u açtığında çıkan pencereye her eklediğin Action, Web'den gelen çağrı ile tetiklenecek birer event gibi düşünebilirsin. Bunları farklılaştıran şey daha altta Object Inspector'de göreceğin (5 nolu adım) path girişidir.
Resim

Resim

5. Object Inspector'de seçtiğin bu Actiona ait property'leri görüyorsun. Burada Path yazan yere yazacağın kelime senin WebServisinin sanal yolu olacak. Şöyle ki mesela http://www.blabla.com/deneme.dll/arman dediğinde arman isimli path çalışır.
Resim

6. Kod aşağıdaki gibi bu Action'un OnAction eventine girilirse ilgili HTML üretilerek response edilir.Çağrı yapan ekranda bu cevap HTML görüntülenir.

Resim

- Resimlerde sırasıyla göreceğin işlemler sonucu bir DLL oluşacak. Bunu WebServer'a koyduğunda ve çağrı yaptığında ekrana Muharrem gelecek. Örnek bu.

- Yani kısaca request web'den gelen istekler, response ise senin cevabın oluyor.

- Bilgi birikimin konusunda fikrim olmadığından mümkün olduğunca basite indirgemeye çalıştım.

- Şimdi kendine bir WebSayac projesi yapma sözü ver ve bunu hayata geçir. Sonunda dilediğin herşeyi yapabilir kabiliyete erişirsin. :o

- İyi bayramlar... :idea:
Resim
Resim ....Resim