DBEdit'ler açılışta nasıl boş gelir ?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
OnderTastan
Üye

DBEdit'ler açılışta nasıl boş gelir ?

Mesaj gönderen OnderTastan »

Merhaba arkadaşlar

DBEditler açılışta nasıl boş gelir?
"Kendini Affeder Gibi Başkalarını Affet, Başkalarını Azarlar Gibi Kendini Azarla..."
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Dataset i append modunda açarsan boş gelir.

Kod: Tümünü seç

dataset.open;
dataset.append;
Kullanıcı avatarı
OnderTastan
Üye

Yardımın için teşekkür ederim. Ek olarak birşey daha sormak istiyorum. Diyelim ki DBEdit'lerden bazılarına bilgi girişi yaptım, ve sonra bu bilgiyi veritabanına kaydetmekten vazgeçtim. Bir İPTAL butonu ile bunu iptal edip dbeditleri tekrar boş konuma nasıl getirebilirim?
"Kendini Affeder Gibi Başkalarını Affet, Başkalarını Azarlar Gibi Kendini Azarla..."
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen bobasturk »

merhaba,

dataset.cancel;
dataset.append;

kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

dataset.cancel();
Kullanıcı avatarı
OnderTastan
Üye

dataset.cancel;
dataset.append;

kodunun tam satırını yazmanı rica etsem çok mu şey istemiş olurum

Arkadaşlar tekrar teşekkür ederim ama sorular cevaplandıkça buna bağlı yeni sorular geliyor aklıma başka başlık açmak istemiyorum. :oops: Diyelim ki 2 adet DBEdit var. DBEdit1.Text ve DBEdit2.Text'e girdiğim bilgileri aktarmadan önce veritabaında var olup olmadığını önce sorgulayıp, sonra da varsa uyarı mesajı vermesini, yoksa kaydetme moduna geçmesini sağlayabilir miyim? Nasıl?
Glen
Üye

Mesaj gönderen Glen »

kodunun tam satırını yazmanı rica etsem çok mu şey istemiş olurum
Zaten yazanlar tam satir baska bir islem yok.

2.sorunuza gelince, unique index tanimlamasi yapin gerekli alanlara, post etmeye calistiginizda zaten varsa kaydetmeyecektir. Hatayi try except blogunla yakalayabilirsiniz, excepte takilmazsa zaten post edecek ve kullaniciya bir mesaj gozukmeyecektir

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
OnderTastan
Üye

Önce teşekkür ederim. Evet arkadaşlar gereken yardımda bulunuyor. Ama ben bir süredir delphi ile arama mesafe koyduğumdan bazı basit şeyleri bile unutmuşum. Anca bir örnek görünce hatırlıyorum. Bu bağlamda dataset.open; dataset.append; kodlarını formun creat olayına yazdığımda hata veriyor. sanırım bunu bu şekilde eksik yazıyorum. o yüzden tam satır olarak yazabilir misiniz dedim.

diğer cevabına gelince; dediğin gibi yaparsam, diyelim ki ADI ve SOYADI olarak 2 alan var. ADI aynı olup soyadı farklı olanlar olabilir. Dolayısıyla aynı ADI girdiğimde hata mesajı verecek. Ben her iki alan da aynı ise bu mesajı TÜRKÇE olarak vermek istiyorum. Bunu nasıl yapacağımı sordum. Tekrar teşekkür ederim.
Glen
Üye

Mesaj gönderen Glen »

OnderTastan yazdı:Önce teşekkür ederim. Evet arkadaşlar gereken yardımda bulunuyor. Ama ben bir süredir delphi ile arama mesafe koyduğumdan bazı basit şeyleri bile unutmuşum. Anca bir örnek görünce hatırlıyorum. Bu bağlamda dataset.open; dataset.append; kodlarını formun creat olayına yazdığımda hata veriyor. sanırım bunu bu şekilde eksik yazıyorum. o yüzden tam satır olarak yazabilir misiniz dedim.

diğer cevabına gelince; dediğin gibi yaparsam, diyelim ki ADI ve SOYADI olarak 2 alan var. ADI aynı olup soyadı farklı olanlar olabilir. Dolayısıyla aynı ADI girdiğimde hata mesajı verecek. Ben her iki alan da aynı ise bu mesajı TÜRKÇE olarak vermek istiyorum. Bunu nasıl yapacağımı sordum. Tekrar teşekkür ederim.
1. sorunuz, Formun OnCreate ekranina yazdiginizdiginiz icin baglanti henüz kurulmadigindan hata veriyor muhtemelen. Bu kodlari formun OnShow eventine yazin.

2. sorunuz, ADI aynı olup soyadi farkli olanlar olabilir dediniz. O zaman indexinizi 2 alani kapsayacak sekilde düzenlemeniz gerekiyor.
Yani sadece ADI degil ADI ve SOYADI seklinde bir index tanimlayin, index tanimlarken birden fazla alan atanabiliyor. Türkce mesaj vermek konusuna gelince yine dedigim gibi Try Except blogu kullanmaniz gerekiyor.

On E: Exception do
dan sonra yapacaginiz islem zaten kullaniciya disaridan gelen mesaji direk degil handle ederek gostermek icin kullanicaksiniz.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
belki senin bileşenin adı dataset olmadığı için hata veriyordur. dataset yerine bileşeninin adı ne ise onu yaz.
:wink:
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim