Merhaba arkadaşlar,
procedur ve fonksiyon kavramlarına yeni geçiş yapıyorum ve şu şekilde bir prosedür yazmak istiyorum. ben ona projemdeki herhangi bir yerden bir combobox göndereceğim ve o da onunla ilgili işlemler yapacak. işlemleri yazdım ama comboboxu nasıl bu prosedüre göndereceğimi bilemiyorum acaba bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
Bir prosedüre Combobox göndermek..
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Re: Bir prosedüre Combobox göndermek..
Fazla bir şey anlamadım ama combobox eventlerinde hangi işlem yaptıracaksan her prosedürü oraya yazmalısın. combobox tetikleyerek istediğin kodları çalıştırır.
örneğin onselect eventine yazacağın kodla seçilen item numarasına bağlı olarak istediklerini yapabilirsin medyaplayerde dosya çalabilir, image de istediğin resmi görüntüler, veri tabanına seçtiğin kaydı yazdırabilirsin, vs.
örneğin onselect eventine yazacağın kodla seçilen item numarasına bağlı olarak istediklerini yapabilirsin medyaplayerde dosya çalabilir, image de istediğin resmi görüntüler, veri tabanına seçtiğin kaydı yazdırabilirsin, vs.
prosedüre combobox (yada herhangi bir form nesnesi) göndermenin normal parametre göndermeden bir farkı yoktur.
Kod: Tümünü seç
procedure ComboboxDoldur(kombo:Tcombobox;liste:TstringList);
begin
kombo.items.clear();
kombo.items:=liste;
end;
function KomboElemanGetir(kombo:Tcombobox;indis:integer):string;
begin
result:='';
try
result:= kombo.items[indis];
except
end;
end;
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...
forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

merhaba öncelikle teşekkür ederim yardımcı olduğun için. ben comboboxın eventleriyle bir işlem yapmak istemiyorum. tüm comboboxların eventine aynı kodu yazmak pek sağlıklı olmaz diye düşünüyorum. bu işlemleri bir prosedürde toplayarak ihtiyacım olduğunda onu çağırmak daha güzel olacak ve ilerideki değişikleri de tek bir yerden yapabilmeme olanak sağlayacak.khanco yazdı:Fazla bir şey anlamadım ama combobox eventlerinde hangi işlem yaptıracaksan her prosedürü oraya yazmalısın. combobox tetikleyerek istediğin kodları çalıştırır.
prosedür = 1 defa yaz n defa kullan

Çok teşekkür ederim arkadaşım bunları ilk müsait olduğum anda deneyeceğim çok sağol.unicorn64 yazdı:prosedüre combobox (yada herhangi bir form nesnesi) göndermenin normal parametre göndermeden bir farkı yoktur.
Kod: Tümünü seç
procedure ComboboxDoldur(kombo:Tcombobox;liste:TstringList); begin kombo.items.clear(); kombo.items:=liste; end; function KomboElemanGetir(kombo:Tcombobox;indis:integer):string; begin result:=''; try result:= kombo.items[indis]; except end; end;
Kolay gelsin