Bir prosedüre Combobox göndermek..

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
mancho_67
Üye

Bir prosedüre Combobox göndermek..

Mesaj gönderen mancho_67 »

Merhaba arkadaşlar,
procedur ve fonksiyon kavramlarına yeni geçiş yapıyorum ve şu şekilde bir prosedür yazmak istiyorum. ben ona projemdeki herhangi bir yerden bir combobox göndereceğim ve o da onunla ilgili işlemler yapacak. işlemleri yazdım ama comboboxu nasıl bu prosedüre göndereceğimi bilemiyorum acaba bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
khanco
Üye
İletişim:

Re: Bir prosedüre Combobox göndermek..

Mesaj gönderen khanco »

Fazla bir şey anlamadım ama combobox eventlerinde hangi işlem yaptıracaksan her prosedürü oraya yazmalısın. combobox tetikleyerek istediğin kodları çalıştırır.

örneğin onselect eventine yazacağın kodla seçilen item numarasına bağlı olarak istediklerini yapabilirsin medyaplayerde dosya çalabilir, image de istediğin resmi görüntüler, veri tabanına seçtiğin kaydı yazdırabilirsin, vs.
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

prosedüre combobox (yada herhangi bir form nesnesi) göndermenin normal parametre göndermeden bir farkı yoktur.

Kod: Tümünü seç

procedure ComboboxDoldur(kombo:Tcombobox;liste:TstringList);
begin
   kombo.items.clear();
   kombo.items:=liste;
end;

function KomboElemanGetir(kombo:Tcombobox;indis:integer):string;
begin
   result:='';
   try
     result:=  kombo.items[indis];
   except
   end;
end;
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim
mancho_67
Üye

khanco yazdı:Fazla bir şey anlamadım ama combobox eventlerinde hangi işlem yaptıracaksan her prosedürü oraya yazmalısın. combobox tetikleyerek istediğin kodları çalıştırır.

örneğin onselect eventine yazacağın kodla seçilen item numarasına bağlı olarak istediklerini yapabilirsin medyaplayerde dosya çalabilir, image de istediğin resmi görüntüler, veri tabanına seçtiğin kaydı yazdırabilirsin, vs.
merhaba öncelikle teşekkür ederim yardımcı olduğun için. ben comboboxın eventleriyle bir işlem yapmak istemiyorum. tüm comboboxların eventine aynı kodu yazmak pek sağlıklı olmaz diye düşünüyorum. bu işlemleri bir prosedürde toplayarak ihtiyacım olduğunda onu çağırmak daha güzel olacak ve ilerideki değişikleri de tek bir yerden yapabilmeme olanak sağlayacak.
prosedür = 1 defa yaz n defa kullan :)
mancho_67
Üye

unicorn64 yazdı:prosedüre combobox (yada herhangi bir form nesnesi) göndermenin normal parametre göndermeden bir farkı yoktur.

Kod: Tümünü seç

procedure ComboboxDoldur(kombo:Tcombobox;liste:TstringList);
begin
   kombo.items.clear();
   kombo.items:=liste;
end;

function KomboElemanGetir(kombo:Tcombobox;indis:integer):string;
begin
   result:='';
   try
     result:=  kombo.items[indis];
   except
   end;
end;
Çok teşekkür ederim arkadaşım bunları ilk müsait olduğum anda deneyeceğim çok sağol.
Kolay gelsin