Ms-sql ağda çalışabilmesi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
lom
Üye

Ms-sql ağda çalışabilmesi

Mesaj gönderen lom »

s.a kolay gelsin arkadaşlar. Kusura bakmayın belkide bu konu defalarca açılmış ve biçok kere konuşulmuş :oops: fakat ben ne yapacağımı tam olarak anlayamadım. Şimdi bi projem var . Database im Ms-sql server da yaptım. Exe 4 tane makinada kullanılacak. Önce sql'e ODBC den DSN oluşturup bağlanmak istedim , ancak soradan kafama şu takıldı. İlerde herhangi bi client makine arızalandığı zaman tekrardan ODBC tanımlamak gerekecek. Ben bu olayı exe'nin içine gömüp direkt olarak hangi makinada çalışırsa çalışsın (Aynı ağda) sql ' e bağlanabilmesini istiyorum.

-Öncelikle Ms-Sql'i kurarken hangi ayarları yapmam gerekiyor, sa şifresi falan yazılmıştı makalelerde onu nereye yazmam gerekiyo.
-Database'de users kısmına kullanıcı eklemem gerekiyomuş. bunu nasıl yapacam.
-bitane ipconfig.txt dosyası hazırlayıp server'in ip'sini veya adını yazarakmı yapacam. :oops:

Bana kısaca anlatırsanız yada bunu anlatan bir makaleye yönlendiriseniz çok sevinirim. Teşekkürler kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Re: Ms-sql ağda çalışabilmesi

Mesaj gönderen sabanakman »

Hangi SQL Server versiyonunu kullandığına göre cevap değişecektir. MSDE , 2000, Express, 2005 versiyonları vardır ortalıkta. Ayrıca veritabanına bağlanırken ADOConnection ile ilk sayfada Microsoft OLE DB Provider for SQL Server seçeneği ile devam edersen 1. numaralı seçeneğe ana makina adı ve varsa sql server instancename'ini (Server\Express gibi) yazmalısın. Bu noktadan sonra doğru yapılandırılmış sql server'a her bilgisayardan bağlanabilirsin (sa kullanıcıyla).
Şaban Şahin AKMAN
Üye

Mesaj gönderen lom »

Sql server 2000 kullanıyorum hocam.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Bu konuya çok fazla hakim değilim :oops: ama sql server'a öncelikle bir kaç ayar yapmanı önereyim. Bunların hemen ardından yukarıdaki teknikle sql sunucuna bağlanabilirsin diye tahmin ediyorum.

Başlat->Programlar->Microsoft SQL Server menüsü altında Client Network Utility araç programı vardır. Bunu açıp ve Genel (veya General) sayfasının sağ tarafınaki listeyi sırasıyla TCP/IP ve Adlandırılmış kanallar (veya Named Pipes) olacak şeklinde ayarlanması gerekiyor. Yine aynı Başlat->Programlar->Microsoft SQL Server menüsü altında Enterprise Manager programını açıp, SQL Sunucunu sağ tıklayıp özellikler penceresi açılmalı ve Security sayfasında Authentication kısmını SQL Server and Windows seçip sistemi yeniden başlatmakta fayda var. Bu ayarlardan sonra diğer makinalarsan sa sql kullanıcıyla bağlanılabileceğini tahmin ediyorum.

Not..:Bazı güvenlik programları ve ayarları tüm sql ayarları doğru olsa bile bu gibi paylaşımlara engel olmaktadır. Bu noktaya da dikkat etmek şart.
Şaban Şahin AKMAN
Üye

Mesaj gönderen lom »

s.a Şaban hocam akşam deniycem , çok teşekkür ederim. Artık sorunum olursa yine sizinle paylaşacam :oops: kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
lom
Üye

Mesaj gönderen lom »

Kolay gelsin arkadaşlar. Nezamandır uğraşıyorum bu sqli ağda çalıştırmak için ama nafile :cry: ipconfig dosyası oluşturup exe hangi bilgisayarda olursa olsun bağlanmasını istiyorum database' e. Yardımcı olursanız çok sevinirim.. İyi çalışmalar.