varolan alan için yok hatası(ÇÖZÜLDÜ)

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
dabaddah
Üye

varolan alan için yok hatası(ÇÖZÜLDÜ)

Mesaj gönderen dabaddah »

arkadaşlar;
adoqury nesnemde var olan bir alanı where ile süzmeye çalıştığımda invalid column name hatası alıyorum.halbuki alanım var ve ben bu alana veri kaydı yapabiliyorum yani var ve kullanıyorum.

tasarı anında alanları adoquery'ye almak için kullandığım kodu ve çalışma anında süzmek için kullandığım kodu aşağıya yazıyorum.

bu kod tasarı anında alanları adoquery'ye almak için kullandığım kod. burdaki borclular ve alacaklilar alanları için hata alıyorum diğer alanlarda hiç bir sorun yok.

Kod: Tümünü seç

SELECT takipTarih AS takipTarih, klasorAd AS klasorAd, icraMudurlukAd AS icraMudAd, icraMudurlukNo, icraDosyaYil, icraDosyaSiraNo, foyYil, foySiraNo, dosyaDurum, ' ' AS rolTur,
CASE 
WHEN (foyYil IS NOT NULL)AND(foySiraNo IS NULL) THEN foyYil +' / '
WHEN (foyYil IS NOT NULL)AND(foySiraNo IS NOT NULL) THEN foyYil +' / '+ foySiraNo
WHEN (foyYil IS NULL)AND(foySiraNo IS NOT NULL) THEN ' / '+ foySiraNo
END AS foyNo, 
CASE WHEN(icraMudurlukNo IS NULL) THEN icraMudurlukAd ELSE icraMudurlukAd+' ('+icraMudurlukNo+')' END AS icraMudAdEkran,
CASE WHEN(icraDosyaSiraNo IS NULL) THEN icraDosyaYil+' / ' ELSE icraDosyaYil+' / '+icraDosyaSiraNo END AS dosyaNo,
dosya_id, dbo.BORCLULAR(D.dosya_id) AS borclular, dbo.ALACAKLILAR(D.dosya_id) AS alacaklilar
FROM dosya D
bu kod ise çalışma anında verileri süzmek için kullandığım kod.bu koddaki en aşağıda alacaklilar ve borclular alanlarında hata alıyorum.diğer alanlarda ise hiç bir sorun yok.

SELECT takipTarih AS takipTarih, klasorAd AS klasorAd, icraMudurlukAd AS icraMudAd, icraMudurlukNo, icraDosyaYil, icraDosyaSiraNo, foyYil, foySiraNo, dosyaDurum, ' ' AS rolTur,
CASE 
WHEN (foyYil IS NOT NULL)AND(foySiraNo IS NULL) THEN foyYil +' / '
WHEN (foyYil IS NOT NULL)AND(foySiraNo IS NOT NULL) THEN foyYil +' / '+ foySiraNo
WHEN (foyYil IS NULL)AND(foySiraNo IS NOT NULL) THEN ' / '+ foySiraNo
END AS foyNo, 
CASE WHEN(icraMudurlukNo IS NULL) THEN icraMudurlukAd ELSE icraMudurlukAd+' ('+icraMudurlukNo+')' END AS icraMudAdEkran,
CASE WHEN(icraDosyaSiraNo IS NULL) THEN icraDosyaYil+' / ' ELSE icraDosyaYil+' / '+icraDosyaSiraNo END AS dosyaNo,
dosya_id, dbo.BORCLULAR(D.dosya_id) AS borclular, dbo.ALACAKLILAR(D.dosya_id) AS alacaklilar
FROM dosya D
WHERE dosyaDurum='Derdest' AND alacaklilar='duyqu'  AND borclular='mustafa'
ORDER BY D.dosya_id DESC, rolTur
veritabanım sql server ve delphi 7 kullanıyorum.

herkese iyi çalışmalar diliyorum.
En son dabaddah tarafından 03 Mar 2010 09:17 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
insanın özü tanımasına engel olan perdeleri;
1.kendini beden sanma
2.vehmî benlik
3.beş duyu blokajları
4.toplumsal şartlanmalar ve şartlanmaların oluşturduğu değer yargıları ve değer yargılarından gelen duygular
kişi bu perdelerden arınmadıkça göresel kozasında yaşar ve bir ipek böceği gibi kaynar kazana atılır.
Kullanıcı avatarı
conari
Üye

Re: varolan alan için yok hatası

Mesaj gönderen conari »

dbo.BORCLULAR(D.dosya_id) AS borclular, dbo.ALACAKLILAR(D.dosya_id) AS alacaklilar

dbo.BORCLULAR() , dbo.ALACAKLILAR() Bu fonksiyon veya prosedürler nedir ?
dosya_id diye bir alan var olabilir ama bu fonksiyon başka yere bakıyor olabilir.
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..
ResimResim
Kullanıcı avatarı
dabaddah
Üye

Re: varolan alan için yok hatası

sevgili conari kardeşim öncelikle ilgin için çok teşekkür ederim.

yazdığın kod bu iki alanı yani alacaklilar ve borclular alanlarını adoquery nesnesine çekmek için kullandığım sql kodu.
1.kendini beden sanma
2.vehmî benlik
3.beş duyu blokajları
4.toplumsal şartlanmalar ve şartlanmaların oluşturduğu değer yargıları ve değer yargılarından gelen duygular
kişi bu perdelerden arınmadıkça göresel kozasında yaşar ve bir ipek böceği gibi kaynar kazana atılır.
Kullanıcı avatarı
dabaddah
Üye

Re: varolan alan için yok hatası(ÇÖZÜLDÜ)

arkadaşlar.
insan bazen gerçekten kör olabiliyor :lol:

ve insan bazen kendi yazdığı kodları okumakta zorlanıyor(tabi 10 saatlik yorucu bir günün ardından.)

where := where + ' and d.dosya_id in (select dosya_id from taraf where rolkod=21 and isimEkran LIKE ' + #39 + '%' + Trim(FrameAramaEkrani.EditAlacakli.Text) + '%' + #39 + ')';
where := where + ' and d.dosya_id in (select dosya_id from taraf where rolkod=22 and isimEkran LIKE ' + #39 + '%' + Trim(FrameAramaEkrani.Editborclu.Text) + '%' + #39 + ')';
işte hatasız çalışan sorgu için kullandığım kod yukarıda;

aslında benim alacaklilar ve borclular diye bir alanım olmadığı için sadece kişinin alacaklımı borçlumu olduğunu rol kod alanına göre alıyorum eğer rol kd 21 ise alacaklı 22 ise borçlu yazdığım program hukuki bir program olduğu için böyle olmak zorunda.

yani alacaklilar ve borclular diye bir alanı dinamik olarak oluşturduğum için sadece where ile çekmeye çalıştığımda haliyle alan yok hatası alıyorum.
bunun yerine alanı yine dinamik olarak oluşturarak çektiğim zaman ise sorun çözülüyor :bravo:

bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.

herkese iyi çalışmalar diliyorum.
1.kendini beden sanma
2.vehmî benlik
3.beş duyu blokajları