FastRapor Datasetlerinde ki türkçe karakter sorunu

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

FastRapor Datasetlerinde ki türkçe karakter sorunu

Mesaj gönderen NewMember »

Arkadaşlar Merhaba;
Fast raporlarım için fast rapor datasetlerini hazırlarken şöyle bir hata yaptım.Kullanıcılara raporları tasarlama imkanı vereceğimden, ve kullanıcıların field isimlerinin ne anlama geldiği yani hangi alanı temsil ettiğnde anlamalarında bir sıkıntı olmasın diye de bu fieldlere Türkçe karakter kullanarak isimlendirmeler yaptım.Dediğim gibi amacım kullanıcının rapor düzenlerken yeni bir bilgi alanı ekleyeceği yada çıkaracağı zaman anlamlı isimler içerisinden daha kolay seçim yapacağını düşündüm.

Aşağıda örneklerden birisinin resmi.

Resim

Şimdi sorun şu ki programımın demosu internetten indiriliyor.Deneniyor.Beğenilirse bana dönülüyor.Ama sadece işletim sistemi TR olanlar indirmiyor haliyle.İngilizce sistem kullananlar var.Bunlar indirdiğinde ise haliyle bu sistemlerde raporlar bu Türkçe karakterlerden dolayı çalışmıyor.Dolayısıyla kullanıcı programı beğense bile raporlamalarda hata olduğundan programı beğenmiyor.Tabii geri dönüş yapmadığından manuel olarak da çözme imkanımız bulunmuyor.

Şimdi diyeceksiniz ki o zaman sen de tekrar rapor taslaklarını ona göre ayarla.Ancak programım sık sık güncellenen bir program ve 100 e yakın eski kullanıcı var.Bunu yaptığım takdirde eski kullanıcılar programı update ettiklerinde onların raporlamaları çalışmayacak.

Yine diyeceksiniz ki onların rapor taslaklarını da exen ile birlikte değiştirt.Bu kolay ama bunların %80 i kendi tasarladıkları raporları kullanıyorlar.Yani toplu bir değiştirme yapamam.Hepsinin tek tek pclerine girip her bir rapor için ayrı yapmam gerekir ki 100 kullanıcının bilgisayarındaki onlarca raporu tek tek düzeltmek imkansız neredeyse.

Sizin bu konuda bir öneriniz varmı?

Mesela benim aklıma gelen şu oldu.Örneğin form üzerindeki bütün elemanların ve bir çok nesnenin Font özelliklerinde Charset özelliği var.Bunu genelde Default Charset olarak bırakıyoruz.Bunlarda da sorun çıkıyor ama bunları Turkish Charset olarak set edince eğer sistemde Türkçe dil dosyaları mevcutsa bunların yazılışlarındaki sorun kalkıyor.FastRapor Datasetlerinde ise böyle bir özellik bulamadım.

Bir şekilde bunu çözmeliyim.
Değerli ustalarım.Yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler….
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Re: FastRapor Datasetlerinde ki türkçe karakter sorunu

Mesaj gönderen sabanakman »

İyi günler. Bildiğim kadarıyla sorunun ilgili fontların Turkish Charset olmasıyla ortadan kalkıyor olması lazım(dı) ama bir çok sistemde benzeri şekilde bu durumun çözülmediğini görünce ben de çok şaşırmıştım. Ben de o bozuk font dosyalarını kendimde bulup karşı tarafa yükleyince sorun düzelmişti. Hatta sistemde demirbaş olması gereken Arial, MS San Serif fontlarını karşı tarafın c:\Windows\Fonts klasörüne atarken bunlar var üzerine yazayım mı sorusuyla karşılaşmamak beni çok şaşırtmıştı. Umarım sizin meseleniz de aynı durumdur ve bu kadar kolay çözülebilir. İyi çalışmalar.
Şaban Şahin AKMAN
Üye

@sabanakman teşekkür ederim.En kısa zamanda deniyecem.Sonucu yazarım.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

@sabanakman denedim ama olmadı.

Denetim masasından bölgesel ayarlarda 3 yerde Türkçe ayarları seçince durum düzeliyor.

1.Değişiklik Fast Rapor Datasetlerindeki alanisimlerini doğru olarak görmesine yeterli oluyor ve sorun düzeliyor.
Ancak menü ve buton isimleri yani form elemanları ise ingilizce karakterler veya anlamsız karakterler olarak kalmaya devam ediyor.
2.ve 3.ayar değişikliğide yapılınca programın tümü her tarafı türkçe olarak görüntüleniyor.

1.Bölüm
Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

2.Bölüm

Resim

3.Bölüm

Resim

Resim

Şimdi bu ayarları kod ile yaptırabilirsek sorunumuz tam anlamıyla çözülür.Kullanıcının sistem ayarlarını program açılışında alıp, eğer Türkçeden başka ise programın doğru olarak çalışması için bölgesel ayarlarınızın Türkçe olması gerekiyor Onaylıyormusunuz benzeri bir mesaja evet denirse ayarları Türkiye olarak ayarlamak.

Mesajı yazdıktan sonra forumda ve google de arama yapacağım.Bulursam burayada yazacağım.

Bulamazsam da yardımınızı isteyeceğim tekrar.

İlginiz için teşekkürler....
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Arkadaşlar aşağıdaki kod Formats ve Location sekmelerindeki ayarları Türkiye/Türkçe olarak yapıyor.(1.ve 2.aşama)
Ancak Administrative sekmesindeki unicode olmayan programlar için yapılan dil ayarlamsı bölümünü etkilemiyor.Aslında sorunum kısmen çözüldü ama bu da olsa süper olacak.
Acaba orasını nasıl yapabiliriz yada registryde nereye yazılıyor bulamadım.

Kod: Tümünü seç

procedure BolgeselAyarlariTrYap;
var
MyRegFile:TRegistry;
begin
MyRegFile:=TRegistry.Create;
{®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®}
{®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®®}
MyRegFile.RootKey:=HKEY_CURRENT_USER;
MyRegFile.OpenKey ('Control Panel\International',true);
MyRegFile.WriteString('Locale','0000041F');
MyRegFile.WriteString('LocaleName','tr-TR');
MyRegFile.WriteString('s1159','');
MyRegFile.WriteString('s2359','');
MyRegFile.WriteString('sCountry','Turkey');
MyRegFile.WriteString('sCurrency','TL');
MyRegFile.WriteString('sDate','.');
MyRegFile.WriteString('sDecimal',',');
MyRegFile.WriteString('sGrouping','3;0');
MyRegFile.WriteString('sLanguage','TRK');
MyRegFile.WriteString('sList',';');
MyRegFile.WriteString('sLongDate','dd MMMM yyyy dddd');
MyRegFile.WriteString('sMonDecimalSep',',');
MyRegFile.WriteString('sMonGrouping','3;0');
MyRegFile.WriteString('sMonThousandSep','.');
MyRegFile.WriteString('sNativeDigits','0123456789');
MyRegFile.WriteString('sNegativeSign','-');
MyRegFile.WriteString('sPositiveSign','');
MyRegFile.WriteString('sShortDate','dd.MM.yyyy');
MyRegFile.WriteString('sThousand','.');
MyRegFile.WriteString('sTime',':');
MyRegFile.WriteString('sTimeFormat','HH:mm:ss');
MyRegFile.WriteString('sShortTime','HH:mm');
MyRegFile.WriteString('sYearMonth','MMMM yyyy');
MyRegFile.WriteString('iCalendarType','1');
MyRegFile.WriteString('iCountry','90');
MyRegFile.WriteString('iCurrDigits','2');
MyRegFile.WriteString('iCurrency','3');
MyRegFile.WriteString('iDate','1');
MyRegFile.WriteString('iDigits','2');
MyRegFile.WriteString('NumShape','1');
MyRegFile.WriteString('iFirstDayOfWeek','0');
MyRegFile.WriteString('iFirstWeekOfYear','0');
MyRegFile.WriteString('iLZero','1');
MyRegFile.WriteString('iMeasure','0');
MyRegFile.WriteString('iNegCurr','8');
MyRegFile.WriteString('iNegNumber','1');
MyRegFile.WriteString('iPaperSize','9');
MyRegFile.WriteString('iTime','1');
MyRegFile.WriteString('iTimePrefix','0');
MyRegFile.WriteString('iTLZero','1');
MyRegFile.CloseKey;
MyRegFile.OpenKey ('Control Panel\International\Geo',true);
MyRegFile.WriteString('Nation','235');
MyRegFile.CloseKey;
MyRegFile.CloseKey;
MyRegFile.Free;

end;
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Bu ayarı değiştirmek bazen eksik dosyaların yüklenebilmesi için windows kurulum CD'sinin takılmasını gerektirebiliyor ve sistem her durumda yeniden başlatılıyor. Ayrıca 64 bit sistemlerde 32 bit programla registry üzerinde değişiklik yapmak aynı etkiyi yapmayabilir.
Şaban Şahin AKMAN
Üye

sabanakman yazdı:Bu ayarı değiştirmek bazen eksik dosyaların yüklenebilmesi için windows kurulum CD'sinin takılmasını gerektirebiliyor ve sistem her durumda yeniden başlatılıyor. Ayrıca 64 bit sistemlerde 32 bit programla registry üzerinde değişiklik yapmak aynı etkiyi yapmayabilir.
Denediğğim sistem 64 bit idi.Haklı olabilirsin.