Fast raporlarım için fast rapor datasetlerini hazırlarken şöyle bir hata yaptım.Kullanıcılara raporları tasarlama imkanı vereceğimden, ve kullanıcıların field isimlerinin ne anlama geldiği yani hangi alanı temsil ettiğnde anlamalarında bir sıkıntı olmasın diye de bu fieldlere Türkçe karakter kullanarak isimlendirmeler yaptım.Dediğim gibi amacım kullanıcının rapor düzenlerken yeni bir bilgi alanı ekleyeceği yada çıkaracağı zaman anlamlı isimler içerisinden daha kolay seçim yapacağını düşündüm.
Aşağıda örneklerden birisinin resmi.

Şimdi sorun şu ki programımın demosu internetten indiriliyor.Deneniyor.Beğenilirse bana dönülüyor.Ama sadece işletim sistemi TR olanlar indirmiyor haliyle.İngilizce sistem kullananlar var.Bunlar indirdiğinde ise haliyle bu sistemlerde raporlar bu Türkçe karakterlerden dolayı çalışmıyor.Dolayısıyla kullanıcı programı beğense bile raporlamalarda hata olduğundan programı beğenmiyor.Tabii geri dönüş yapmadığından manuel olarak da çözme imkanımız bulunmuyor.
Şimdi diyeceksiniz ki o zaman sen de tekrar rapor taslaklarını ona göre ayarla.Ancak programım sık sık güncellenen bir program ve 100 e yakın eski kullanıcı var.Bunu yaptığım takdirde eski kullanıcılar programı update ettiklerinde onların raporlamaları çalışmayacak.
Yine diyeceksiniz ki onların rapor taslaklarını da exen ile birlikte değiştirt.Bu kolay ama bunların %80 i kendi tasarladıkları raporları kullanıyorlar.Yani toplu bir değiştirme yapamam.Hepsinin tek tek pclerine girip her bir rapor için ayrı yapmam gerekir ki 100 kullanıcının bilgisayarındaki onlarca raporu tek tek düzeltmek imkansız neredeyse.
Sizin bu konuda bir öneriniz varmı?
Mesela benim aklıma gelen şu oldu.Örneğin form üzerindeki bütün elemanların ve bir çok nesnenin Font özelliklerinde Charset özelliği var.Bunu genelde Default Charset olarak bırakıyoruz.Bunlarda da sorun çıkıyor ama bunları Turkish Charset olarak set edince eğer sistemde Türkçe dil dosyaları mevcutsa bunların yazılışlarındaki sorun kalkıyor.FastRapor Datasetlerinde ise böyle bir özellik bulamadım.
Bir şekilde bunu çözmeliyim.
Değerli ustalarım.Yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler….