Müşteri İşlemleri

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
selman
Üye

Müşteri İşlemleri

Mesaj gönderen selman »

Herkese Kolay gelsin..
Şimdi ben dblookupcomboboxdam bir tane müşteri ismi seçiyorum..
Ve o müşteri ile alakalı bilgileri bir adet dbgrid nesnesinde görmek istiyorum.
Yani Bir müşteri seçtiğimde eğer önceden kayıt yapılmışsa hemen onu dbgridde göstersin.Eğer Müşteri kaydı var fakat Müşteri ile ilgili daha önce işlem yapılmamışsa aynı dbgridin boş olmasını sağlayabilirmiyim..Yardım ederseniz sevinirim..Hepinizden Allah razı olsun..
P206
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen P206 »

DbLookupCombobox ile seçtiğin değeri bir query ile sorgularsın. Müşteri hareketlerini hangi tabloda tutuyorsan. Bir DataSource u DbGride bağlarsın , DataSource u da senin query e.

Kolay Gelsin
selm@n
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen selm@n »

Hocam bu master detail ile yapabilirsiniz..mesela ...
Tables..
1 - Musteri
2 - Siparis
gibi 2 adet tablomuz
Bunlarlardan Musteri olanında
Musteri_No
Musteri_Adi
Musteri_Soyadi
Musteri_tel
adres....gibi

Siparis ise
Musteri_No
Siparis_No
Urun_No
Alinan_adet

iki tablodada bulunan müşteri_no'lar ile MasterDetay yaparak
Siz müşteriyi seçtiğinizde grid'de müşterinin varsa siparişi gözükür yoksa gözükmez iyi çalışmalar..
;)
P206
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen P206 »

Birde hangi DataBase i kullanıyorsun. Bu arada selm@n arkadaşımızdan sonra selman olmuş. Baya bir benzer.
selm@n
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen selm@n »

yok hocam selman arkadaşımız benden önce forma üye olmuş benimde adım selman olduğu için selm@n diye aldım nicimi yok sa bi karışıklık falan yok yani adaşız selman arkadaşla iyi çalışmalar.
;)
Kullanıcı avatarı
selman
Üye

Mesaj gönderen selman »

Arkadaşlar gönderdiğiniz bilgiler için teşekkürler
Selm@n kardeşim gönderdiğin master detayil olayıl nasıl oluyor ve bir de
p206 hocamın gönderdiği cevapta ben query ile nasıl sorgulama yapacağım kullandığım veritabanı ise dbase for windows Hayırlı günler
selm@n
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen selm@n »

Hacam Projeye yeni başlamış iseniz veritabanı olarak dbase kötü bir seçim. Hocam tüm arkadaşların dediği gibi veritabanı olarak FireBird kullanınız... forum'da master-datail olayı çok var.. bir aratırsanız bir çok souç dönecektir.. iyi çalışmalar...
;)
Kullanıcı avatarı
selman
Üye

Mesaj gönderen selman »

Selm@n hocam şimdi projeye dbase for windowsla devam etmem mümkün değilmi artı ifrebird nasıl kullanacağım yani bende delphi6 var ve bunda firebird veritabanı yok
selm@n
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen selm@n »

dbase devam etmeniz mümkün tabiki;dbase artık çok eski bir FileBase veritabanı hocam artık bu tip veritabanlarında uygulama gelişitrmek mantıklı değil... FireBird / Interbase / Sybase gibi Client/Server Veritabanlarında uygulama geliştirmek olmaz ise olmazlardan diyebilirim... FireBird delphi ile gelmiyor... ayrı bir veritabanı .. FireBird bedava bir veritabanı, açık kaynak kodlu olduğu için tüm dünya yani bütün gönül verenler geliştiriyor...
adresi http://www.firebirdsql.org/
Hocam forumda FireBird ile ilgili çok ama çok yazı var.. hatta ve hatta birde seminer var Adnan abinin..
iyi çalışmalar..
;)