dblookupcombobox tanımlarım doğru, bilgiler istediğim gibi geliyor.
Sorunu şöyle tarif etmeye çalışayım : Yeni bir sipariş numarası alıp asıl bilgileri kaydettim, Sonra sipariş satırlarını kaydediyorum,
Burada malzeme tablosundan bir malzeme seçen ve malz_kodu nu sipariş satırları dosyama kaydeden DBlookupcombobox (kısa olsun, DBL diyelim) kullanıyorum. İlk girişte DBL de hiçbirşey görünmüyor, bir malzeme seçiyorum, o satırdaki diğer sipariş bilgilerini de kaydedip post ediyorum, ikinci satır için navigator üzerinden insert e basarsam genellikle sorun yok, ancak kendi Kaydet butonuma basarsam DBL penceresinin içi boş olarak görünüyor ve DBL ye tıkladığım zaman Firebird den constraint hatası geliyor, 'bu malz_kodu alanına null yazdınız' diye.
(Aslında, hangi durumlarda olduğunu tam anlayamadım, ama bazen Navigator içinden insert e bastığımda da bu hata mesajını veriyor

Benim sorum şu : DBL ye girince malzeme listesindeki ilk malzeme kodunu, daha da iyisi son olarak kaydetmiş olduğum sipariş satırındaki malzeme kodunu seçmesini nasıl sağlarım ?
(kaydet butonunda şunlar yapılıyor : navigator2.btnclick(nbpost); navigator2.btnclick(nbinsert) )
DBL.text := sonmalz.text yazınca readonly property ye bunu yapamazsın diyor.
Şimdiden teşekkürler...