arkadaşlar yaptığım programda 4 tablo var
öğrenci
notlar
devam
aidat
öğrenciden kayıt silindiği zaman tüm tablolarda o öğrenci numarası ile ilgili kayıtlar silinsin istiyorum bunun için nasıl bir SQL sorgusu yazmam gerekir sıkıştım kaldım
devam.db dediğine göre sanırım veritabanı olarak paradoks kullanıyorsun. Gerçek bir veritabanı için master/detail ilişkiler için master kayıt silinirken detayları CASCADE olayı veya BEFORE DELETE TRIGGER i ile tutarlılığı bozmadan silebilirsin. Paradoks ta ise DATASET in BeforeDelete ında yazacağın kodlarla silebilirsin.
ustam evet paradox kullandım tüm tablolarda no alanı sadece index işaretli primary secondery filan tanımlamadım herhalde o şekilde tanımlama yapıp normal delete komutu ile silmem gerekir anladığım kadarıyla DBDESKTOP da bu dediğiniz olay nasıl gerçekleşiyor onu bilmediğim için SQL e girdim ve QUERY ile yapiim dedim ama oda olmadı yukardaki bahsettiğim pirimay secondary olayı nasıl gerçekleşiyor DBDESKTOP da birde bunu açıklayabilirseniz sevinirim
Paradoks ta tek bir query ile ilişkili tüm tablolardaki kayıtları silmek bildiğim kadarıyla zor. Sen silmeyi dediğim gibi Tablo nun BeforeDelete ında yapabilirsin.
Not: Önceki mesajda Table1.First; sevhen yazılmıştı Table2.First; olacaktı, değiştirdim