Hangi Halde Dizin oluşturmalıyız

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
kelaynak2
Üye

Hangi Halde Dizin oluşturmalıyız

Mesaj gönderen kelaynak2 »

Detay Tabloyu Anatabloya bağlayan integer alanlarım var. Bu şekilde dört ayrı detay tablom var ve Lookupfield ile Anatabloya bağlıyorum.
Anatablodaki bağlantı alanları için dizin (index) oluştuşturma performansı arttırırmı, yoksa gereksiz mi.
Sagyılar.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

İlişkili tabloların indekslenmesi kayıt sayısının yüksek olduğu veritabanı sorgularında kesinlikle perfomansı artırır. Hatta WHERE içinde kullandığınız alanların da münkün olduğunca indekslenmesi tavsiye edilir. Bu karara nasıl varıldığı sorulursa; binlerce kayıttan oluşan bir tabloda çalıştıracağınız bir sorgunun hangi yöntemle çalışacağını beklersiniz? Tabi ki sıra ile tüm kayıtları taraması beklenir. Eğer aradığınız şart-koşul alanı indekslenmiş ise o zaman veritabanı motoru o indeksi referans alıp şartın kapsama alanını daraltıp sonucu daha çabuk verecektir :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
kelaynak2
Üye

Detay tablo küçükse

Mesaj gönderen kelaynak2 »

Sayın @rsimsek
Benim detay tablolarım genelde küçük ve veriler sabit. Her bir detay tablo 150 kaydı geçmiyor. Örneğin şehirler tablosu
1 Adana
2 Antalya
3 ...
100

Anatabloda fazla yer kaplamaması için şehirlerin karşılığı olan sayıları tutuyorum.Lookupfieldle dbgiridde şehir isimlerini gösteriyorum. Yine de Anatablodaki integer alanı indexlemek gerekiyor mu?