Windows CE işletim Sisteminde Win32 programlar çalışırmı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ibrahimcoban
Üye
İletişim:

Benim Yazdığım cevab sanki okunmamış...?

Mesaj gönderen ibrahimcoban »

1.) Bütün .Net dilleriyle Wince' lere program yazılabilir. Fakat Compact Frame Work gereklidir.

2.) Delphi .Net ile Wince' lere program yazılabilir. Fakat Compact Frame Work Gereklidir.

3.) Delphi .Net ile yazmak için şu sayfaya bakın.
http://www.jed-software.com/cf.htm) işiniz çok kolaylaşır.

Neden .Net dilleri ile Wince' ye yazılabilir. Çünkü Microsoft Compact FrameWork üretmiştir ve buda Wince lerde işlemciden bağımsız virtual machine yapar. Yani Java gibi.

4.) Exe convert eden program varsa çok ilginç bu varsa programcılıkta devrim gibidir...

(Ya neden exeler win. CE çalışmıyorki tamam platformu farklı ama bu çok saçma geliyor bana. )
:shock:
5.) Okumak,anlamak ve araştırmak herşeydir arkadaşlar. Okuyalım ve araştıralım.

Not:
Türkiye' de programcılık maalesef yap boz oyunu gibi. Biraz daha derine inersek çok iyi şeyler çıkarabiliriz.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen pro_imaj »

Merhaba @ibrahimcoban
Değerli cevaplarınız için tşk ederim.

(Ya neden exeler win. CE çalışmıyorki tamam platformu farklı ama bu çok saçma geliyor bana. )
Shocked
5.) Okumak,anlamak ve araştırmak herşeydir arkadaşlar. Okuyalım ve araştıralım.

Bu sözle sanki okumadan öğrenmeye çalıştığımı söylemeye çalışmışsınız.
Okumak tabiki gereklidir fakat bilen birilerine sorarak ta bişeyler öğrenilebilir bu konuda türkçe döküman olmadığını sizde biliyorsunuz. Konuyu uzatmaya gerek yok sizde kendinizden çok emin cümleler sarfetmişsiniz unutmayın yazdıklarınız bildikleriniz kadardır!!!

Sayygılarımla.
Kolay gelsin.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]
İletişim:

Mesaj gönderen ibrahimcoban »

:D Yanlış anlaşıldı galiba
çok özür dilerim, bu sözler direkt size değil.
Herkesin cevabı altında gözel anlamlı sözler yazıyordu bende birşeyler ekleyeyim dedim. Sanırım onlar imza alanlarına ekleniyordu.
Tekrar özür dilerim.

Ayrıca exe leri başka platforma convert ederek taşımak beni gerçekten şaşırttı ! Bu konu hakkında bilgi bulursanız lütfen bizimle paylaşın.
ibrahim_coban@mynet.com
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Selamlar.

Exe converter yazmak ütopik ya da devrim niteliğinde bir durum değil bence.Bugün Fox'u yazan bir Türk ve C#'da yazılmış bir uygulamayı, geldiği son nokta itirabiyle decompile ederek hiçbir düzenleme yapmadan, tekrar derlemeye hazır hale getirebiliyor.Bu kodları, seçilen platforma göre uyarlamaksa, platform için kullanılacak tool ve syntaxlarını yeteri kadar bilmekten geçiyor.Özetleyecek olursak, bir exe decompiler yazıp, bunu örneğin javada projelendirecek bir uygulama yazılırsa neden olmasın ki..Tabi bunun için biraz ameleliği de göze almak gerekecektir ve detayları elbette ki çok..

Kolay gele..
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

C# decompiler yapmakla bu aynı şey değil. Standart c# bytecode'u parse etmekle aynı şey olduğunu düşünmüyorum. İşlemci opcode yapısı, bellek yönetimi, bir de üzerine framework'ün uyumlaştırılması gerekecek. Oturur uygulamayı native olarak yeniden yazarım daha iyi.
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Elbette dediğin yöntem daha mantıklı.Benim kasdettiğim exe converter yazmanın devrim niteliğinde olmayacağı..DeCompile edilen uygulamanın uyumlu hale getirilmesi, örneğin kullanılan apiler, 3.parti componentler vs.bunlar için alternatif düşünmek gerekecek tabi.Bu da dediğim gibi işin amelelik kısmı :idea:
poshet303
Üye

Mesaj gönderen poshet303 »

Bu kodları, seçilen platforma göre uyarlamaksa, platform için kullanılacak tool ve syntaxlarını yeteri kadar bilmekten geçiyor
Aslında EXE converting böyle yapılır mı bilmiyorum. Yani bir şeyi disassebly edip kodu değiştirip tekrar derlersek EXE yi mi convert etmiş oluruz. Aslında source kodu convert etmiş oluruz bu EXE converting değil.

Bir platformdan başka platforma EXE converting işleminin bazı durumlar için devrimdende öte mucize yada keramet olması gerekebilir. Burda bahsi geçen Win Ce ile Win XP(2000/2003 vs) arasında çok büyük farklar var. Asıl fark cihazlarda. Masaüstü sistemler için tasarlanmış .NET framework ü çok hacimli bir kütüphane. Bu kadar büyük bir kütüphaneyi karşılayacak eş değer bir kütüphaneyi WinCE nin çalışabildiği; belleği, diski(aslında bir diski bile yok), ekranı ve daha pek çok unsuru masaüstü sistemlere göre zayıf olan bir cihazda nasıl yazacaksınız. Zaten Compact Framework denmeside muhtemelen bundan :) (yani aslında compact değil kırpık).

Be keremat değilse nedir? :)
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Birebir düşünüldüğünde evet exe convert etmek değil!Zaten birebir convert yapılabileceğini de sanmıyorum.Amaç sadece convert olunca bu çözümün kabul edilememesi için de neden göremiyorum.Bir noktada hemfikiriz sonuçta; yazılmak isteniyorsa hangi tool en iyi çözümü üretiyorsa onu kullanmak gerekli.Daha önce de Delphi-Java kıyaslaması ve seçimi konu edilmişti forumda.Adminin bu konudaki yaklaşımı çok hoştu, dedi ki; "Bu konularda tutucu olmamak gerek, Delphi gereken yerde Delphi, Java gereken yerde Java..".Benim bu konudaki fikrimse Delphi .Net değil Visual Studio'dan yana.

Kolay gele..
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

@poshet303 e katılıyorum.
Amaç bir platformdaki uygulamayı farklı bir platformda çalıştırmaksa, her iki platformda aynı kabiliyetlerdeyse yada kaynak platform hedeften daha az kabiliyetliyse bu mümkün olabilir. Hatırlarsınız bir zamanlar playstation oyunlarını pc lerde oynamak için emülatörler vardı. Hatta bi ara win32 uygulamalarını linux üzerinde çalıştırmak içinde emülatörler olduğunu duymuştum. ancak @poshet303 ünde dediği gibi compact framework kırpılmış bir platform olduğu için bırakın win32 yi .net in bile tüm özelliklerini desteklemiyor.

bu arada fox farklı bir olay çünkü .net zaten tam anlamıyla binary değil.
yani win32 binary lerini kod a çevirmek .net binary leri kadar kolay değildir.
hadi çevirdirdiniz diyelim, kodun orjinal haliyle aynı olması garanti edilemez.
örneğin bir karşılaştırmada if mi case mi kullanıldığı yada döngünün for mu repeat until mi olduğunu anlamak pek kolay değildir binary lerde.

zaten takdir edersinizki IDE lerin compile optimizasyon derecelerini yükselttikçe yazılan kod amacına uygun çalışmayabiliyor bile. siz bide bunu geri döndürmeyi düşünün..
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..