FM Sentezlenmiş (RAD veya HSC) Müzik çaldırmak hk.

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

FM Sentezlenmiş (RAD veya HSC) Müzik çaldırmak hk.

Mesaj gönderen mrmarman »

Selam...

- Herkesin karşısına cr*ack veya ser*ial gen çıkmıştır. Korkmayın ben bunlardan birni sormuycam... :lol:

- Bu demolarda kullanılan RAD, HSC gibi formatındaki sesleri çaldırmak için nasıl bir yöntem izleneceği hakkında bilgisi olan var mı ?

- Referans olarak verebileceğim link ve bulduğum diğer linkler DOS altında çalışan programları içeriyor. Hepsi sorunsuz çalışıyor ama hiçbiri WinXP altında ses vermedi.

Örnek :http://sorry.vse.cz/~roman/dimension/rdos/rdosplay/ Pakette player'İn yanında 62'si HSC olmak üzere 416 tane AdLib uyumlu müzik dosyası mevcut.

- WinAMP'ınız varsa ki vardır, bu linkten çekeceğiniz PlugIn'i kurarsanız bu formattaki dosyaları çalabilir nitelik kazanıyor...

- Konumuza dönelim... Play edebilmek için ASM kaynak kodları kolaylıkla bulunuyor ama bu günümü buna ayırdım bir türlü Delphi içine modüle edemedim... :(

- İlgilenenlere şimdiden teşekkürler...

// Aşağısı Genel Bilgidir. Konuyu bilen/bilmeyenler için minik bir hatırlatma... //
- MIDI dosyalarını bilirsiniz. Ses bilgisi içermez, hangi enstruman ile hangi nota çalınacağını içeren data vardır, ses kartı bunu değerlendirip, ses bankasındaki ilgili enstrumanı seçip, ilgili nota/notaları basar, bizler de duyarız...

- FM Sentezleme dediğimiz şey ise farklıdır. Enstruman yoktur. Bizim tarafımızdan üretilmesi istenen seslerin aritmetiksel fonksiyonlar halinde sunularak duyulabilir bir ses üretmeye yarayan üçüncü bir -aslında en eski- sistemdir.

- Bu sistemlerin benim için avantajı, dosya boyutları küçüktür -6...20 kb- ve bir çoğu aynı anda EXE içine sorunsuzca implement edilerek taşınabilir.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
undefined
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen undefined »

Muhtemelen dos için bulduğunuz programlar ses çaldırmak için ses kartına direk erişim yapıyorlardır onun için XP'de çalışamamları normal.

Bulduğunuz assembly kodunda in/out gibi instructionlar varsa muhtemelen onlarda çalışmayacaktır.

Ses kartına delphiden erişmek için TaudioIO adlı bir component var. Mesela ses çaldırmak istiyorsanız, component size bir event aracılıyla Buffer isteği gönderiyor. Siz ramde bir bölgeye istediğiniz ses verilerini PCM olarak yazıyorsunuz ve Component'e bu verileri event functionuyla gelen çif taraflı parametreyle bufferın pointerını döndürüyorsunuz.

PCM (pulse code modulation) çok basit bir sistem. Muhtemelen sizinde bilginiz vardır.

Eğer bir dönüştürme algoritması yazabilirseniz bu işi yapmak o kadarda zor olmaz. Belkide bulduğunuz assembly kodlarını biraz modifiye ederek bu iş yapılabilir. Elimde dağıtılması beleş olan bir Assembly Ebooku var ve Delphi'de Assembly kullanımını çok güzel bir şekilde detaylarıyla anlatıyor.

Rapidshare'e upload ediyorum isteyen burdan çekebilir.
http://rapidshare.de/files/8611294/asmref.zip.html

Kolay gelsin... Gelişmeleri yazın...
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

@undefined zaman ayırıp cevap yazdığın için teşkkürler...

- Hal-i hazırda windows altında çalışan bu cra*ck programlarını onun için refere ettim. Windows altında çalışacak buna uygun bir kütüphane olduğu ümidiyle bu soruyu sordum.

- HSC dosyaları notalar ve sentez için belirlenmiş frekans bilgilerini tutuyor. Ses üretip bunu PCM dönüşümü yapmak bir yönü, bu dosyaları okuyup anlamlandırmak başka yönü. Bu durumda benim için Amerkayı yeniden keşif durumu söz konusu.

- WinAmp plugini hazırlamışlar.
http://adplug.sourceforge.net/

- Bunun kaynak kodlarını inceliyorum. C'de yazılmış.. Sonuca ulaşırsam kütüphane haline getirip buradan yayınlarım. Benden önce başaran olursa haberim olursa sevinirim...

- Tekrar teşekkürler...
Resim
Resim ....Resim
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

http://pascal.sources.ru/sound/index2.htm burada pascal kodları var.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Teşekkürler.

- Bu kodu ve benzerlerini bulmuştum. OBJ uzantılı kütüphaneleri Windows uyumlu değil malesef...

@undefined'in de bahsettiği gibi DOS'tan direkt erişim içeren ASM kodlarının derlenmiş hallerini içeriyor.
Resim
Resim ....Resim
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Disassemble et yaw. :)